Tıp Tercihi yazı serimin ilk yazısına hoş geldiniz. Tıbbiyenin içinden biri olarak sizlere Tıp Fakültesi tercihinizi yaparken yararlanabileceğiniz iyi bir kaynak oluşturmaya çalışıyorum. Serinin ilk yazısında, öğrencileri Tıp tercihine iten sebepleri anlatmaya çalışacağım.
Peki neden meslek olarak Doktorluk ya da fakülte olarak Tıp tercih ediliyor? Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşayım.
1. Aile İsteği
Beşinci yılımın sonuna yaklaştığım Tıp eğitimim döneminde, bu bölümün tercih edilmesiyle alakalı en fazla gözüme çarpan sebep “aile isteği”. Bunlardan biri de ben oluyorum. Tıp tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu orta seviye gelire sahip ailelerin çocukları oluyor ve ailelerin yıllardan beri gelen isteği tercihin ana karakterini oluşturuyor.
2. İş Bulma Probleminin Olmaması
Tercih verilen dönemlerde, diğer bölümlerden mezun olan insanlar örnek gösterilerek iş bulma problemleri ön plana çıkarılır. Şu an Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler için gerçekten iş bulma gibi bir problem bulunmuyor, bu bir gerçek. Ancak artan tıp kontenjanları sebebiyle ileriki yıllarda bu durum ortadan kalkabilir.
3. Yüksek Puan Almak, Yüksek Bölüm Seçmeyi Gerektirir Düşüncesi
Ülkemizde ilk olarak en iyi sıralama alınmaya çalışılır, sonra ona göre bölüm seçilir. Kişinin kendi istek ve yeteneklerine göre meslek seçmesini engelliyor bu durum. Eğer ki sıralama olarak ilk 15.000 içerisinde bir sıralamanız varsa akla direk Tıp Fakültesi geliyor haliyle.
4. Toplumsal Statü
Doktorların toplum içindeki yeri yadsınamaz bir gerçek. Ülkemizde yapılan çeşitli araştırmalarda en çok itibar gören meslek “Tıp Doktorluğu“. Kapsamlı bir araştırma için buraya bakabilirsiniz. Ülkelerin en başarılı öğrencilerinin çoğunun bu mesleği icra etmeye başlaması, iyi bir kitle kalitesi ortaya çıkarıyor. Başarıyla beraber çokça okuma, öğrenme faaliyetinin olması ile de entelektüel seviyesi iyi bir grup oluşuyor. Bu durumda haliyle toplum tarafından iyi ve güzel karşılanıyor. Gidilen her yerde Doktor olmanın avantajları ortaya çıkıyor.
5. İyi Bir Ücret
En önemli tercih sebeplerinden biri de, meslek yaşantısında toplum standardının üzerinde bir maaşa erişmenin mümkün olması. Bu düşünce de bir miktar doğru ama eksik tarafları var. Doktor olmak için gerekli sıra ve puanı alan bir öğrenci zaten başarılı bir öğrencidir. Seçtiği her hangi bir bölümde Tıp Fakültesi eğitimi sırasında çalıştığı kadar çalışırsa zaten başarılı olacaktır ve bunun bir getirisi olarak da iyi bir ücret karşılında çalışabilecektir.
6. Topluma Faydalı Bir İş Olması
Meslek seçiminde dikkat edilen bir özellikte bu. Doktorluğun insan hayatıyla ilgilendiğini düşününce, toplum faydasına en fazla etki eden birkaç meslekten biri olduğu rahatça fark ediliyor. Aslında bu madde 4. sırada yazdığım toplumsal statü ile yakın ilişkili.
7. Başarı Hissi
Başarı belli mesleklerle eşdeğer anlamlara sahip. Toplum gözüyle bakılınca Doktorluk bunu en çok sağlayan meslek. Tıp fakültesine gelen öğrenciler kendi sınıfının, okulunun, ilçesinin, ilinin ve hatta bazıları ülkenin en başarılı öğrencileri. Yalnız şimdiden uyarayım, bu okulda herkes sizin gibi. 😄 Zamanla ben aslında hiç de başarılı değilim demeye başlayacaksınız.
8. Oturdukları Yerden Para Kazanıyorlar
Diğer bir yaklaşımda bu. Cerrahların Doktor olduğu unutuluyor herhalde. Ya da hastanın şikayetlerini dosyasına yazmak için oturulması gerektiği de unutuluyor. Daha bir sürü şey. Bu kadar madde içinde en yanlış olan madde bu zannımca.
9. Kutsal Bir Meslek Olduğu Düşüncesi
Öğretmenlik ve Doktorluk için özel bir parantez açılır genelde. İkisi de insanla uğraşır ve bütün işi insanladır. Biri yaşantısını biri de hayatını kurtarır. Ayrıca İslam dininde bu iki meslek için de özel bir yer vardır.
10. Önlenemeyen Doktorluk İsteği
Bu kadar maddeden sonra bu madde olmazsa olmazımız. Birçok diğer etken olsa da, birçok öğrenci kafasında oradan buradan nasıl yer edinmiş bilinmez ama derin bir Tıp sevgisi taşıyarak meslek tercihini yapıyor. Severek, isteyerek yapılınca daha değerli ve güzel bir yaşantının ortaya çıktığı hepimizin malumu.
11. Yanlışlıkla Tıp Tercih Edenler
Bu da son maddemiz. Evet böyle bir grup da var. Aylarca süren çalışmadan sonra iyi bir sıralama alan öğrencilerin bazıları ne tercih edeceğini bilmiyor. Daha doğrusu ne iş olursa yaparım diye düşünüyor. Herhangi bir mesleğe karşı özel ilgi duymuyor. Puanım da fena değil, iyi bari Doktor olayım diyerek tercih ediyor. 😃 İnanın sadece bu maddeyle verilen Tıp tercihi %20 civarındadır.
Bunlar haricinde mutlaka tercih sebebi olabilecek birçok neden vardır. Ama genel hatlarıyla Tıp Fakültesi tercih sebepleri bunlar diyebilirim. Tıp Tercihi adlı yazı serisin diğer yazısını buradan, tüm Tıp Tercihi serisini ise buradan görebilirsiniz.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Bir cevap yazın