TıpDil Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

uzman tıpdil
ÖSYM tarafından TUS ve DUS’a giren aday sayısını arttırmak için 2014 yılında yeni bir dil sınavı yapılması kararlaştırıldı. Her yıl 2 defa uygulanacak bu sınavın adı TıpDil. Bu yazıda kısaca TıpDil sınavı nedir ve TıpDil sınav başvurusu nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vereceğim.

Öncelikle şunu söylemeliyim; TıpDil sınavının diğer dil sınavlarından pek bir farkı yoktur. Geçerliliği aldığınız sürece tüm dil sınavları aynı işleve sahip oluyor. TıpDil sınavındaki soru metinlerinin ve cevaplarının sağlık alanında olması işimizi kolaylaştırıyor sadece.

TıpDil Sınavı Nedir?

TıpDil sınavı, 2014 yılından beridir uygulanan bir dil sınavıdır. Bu dil sınavına, Tıp ve Diş bölümü öğrencileri ve mezunları girebilmektedir. Tıpta Uzmanlık Sınavı ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında dil geçerliliği sağlamaktadır.

Yılda iki defa yapılmaktadır. Yapıldığı tarihler sürekli değişse de, son 2 yıldır şubat ve haziran-temmuz aylarında yapılmaktadır. İlk yıllarda sadece Ankara’da uygulanan bu sınav, son birkaç yıldır Ankara ve İstanbul‘da uygulanmaktadır.

TıpDil sınavından 50 ve üstü bir puan aldığınızda, dil yeterliliğini sağlamış oluyorsunuz. Dört yanlış bir doğruyu götürmüyor bu sınavda. Yaptığınız doğru sayısı üzerinden puanlarınız hesaplanıyor.

Sınav 80 sorudan oluşuyor ve 150 dakika sınav süresi veriliyor. Soruların neredeyse tamamı sağlık içerikli metinlerden oluşuyor. Bu yüzden daha kolay bir dil sınavı olduğu söylenebilir.

tipdil-sinavi-nedir-basvurusu-nasil-yapilir

TıpDil Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

TıpDil sınavına nasıl başvuru yapılır sorusuna kaynaklık edebilecek bölüme geldik şimdi. Aşağıdaki görseller, 2016 yılında sınav başvurusu yaparken aldığım resimlerdi. İki yıldan daha fazla süredir pek çok insanın başvurusuna ön ayak oldu.

Şimdi adım adım TıpDil sınav başvurusunun nasıl yapılacağını göstereceğim. Adımları takip ediniz.

 1.  İlk olarak https://aday.ankara.edu.tr/ adresine giriyoruz. Hemen aşağıdaki gibi bir ekran önünüze gelecek.

Eğer daha önce başvuru yaptıysanız, TC Kimlik No ve şifrenizi yazdıktan sonra hemen aşağıdaki 4 karakteri boşluğa girip sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha önceden kayıt olanlar olarak 4. adımından devam ediniz.

Daha önce başvuru yapmadıysanız görselde işaretlediğim yere, yani Sisteme Kayıt Olmak İçin Tıklayınız kısmına basınız.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-1

 2.  Sisteme yeni bir kayıt oluşturacağız. Aşağıdaki görselde örnek bir kayıt formunu doldurdum. Sizlerde bu örnekteki gibi kendi bilgilerinize göre kayıt formunuzu doldurun.

Kayıt formunda giriş belgesinde kullanılmak için bir fotoğrafınızı sisteme aktarmanız isteniyor. Hemen yanındaki “resim seç“e basıp bilgisayar ekranınızdan sizin rahatça tanınacağınız bir fotoğrafı ekleyiniz. Tüm bilgileri doldurduktan sonra Kaydet’e basınız.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-2

 3.  Bu adımda, az önce sisteme kaydettiğimiz TC Kimlik No ve Şifremizi yazıp, hemen alttaki onay için gerekli olan kodu da yazdıktan sonra sisteme giriş yapıyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-3

 4.  Sisteme girdikten sonra önümüze basit bir ekran geliyor. Aşağıdaki görselde siyah kısımda fotoğrafımız bulunuyor. Okla işaretli “Sınav Başvurusu” kısmına tıklayıp devam ediyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-4

 5.  Sınav başvurusu için gelen ekranda “ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TIPDİL SINAVI – 27.08.201X” yı seçiyoruz ve tamama basarak devam ediyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-5

 6.  Şimdi önümüze gelen ekranda 5 bölüm otomatik olarak doldurulmuş. Girmek istediğimiz il için “sınav merkezi” bölümünden Ankara veya İstanbul’u seçeceğiz.

Yabancı dil için ise 3 seçenek sunuluyor. Almanca, Fransızca ve İngilizce. Kendinize uygun olanı seçtikten sonra Tıp Fakültesi öğrencisi olarak uzmanlık sınavı türünde TUS’u işaretliyoruz.

Daha sonra “KREDİ KARTI İLE ÖDEME YAPARAK SINAVA BAŞVUR” a tıklıyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-6

 7.  Her ne kadar kredi kartı ile ödeme yap dense de illa kredi kartı gerekmiyor. Öğrenci olarak çoğunuzda bulunan beyaz burs Ziraat kartı veya bu bankaya ait herhangi bir banka kartı ile ödeme yapabiliriz.

Kartın ön yüzündeki 16 haneli kart numarasını, yine kartın ön yüzündeki son kullanım tarihlerini girdikten sonra kartın arka yüzündeki 3 haneli güvenlik kodunu giriyoruz. Kart tipini seçtikten sonra ileri’ye basıyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-7

 8.  Şimdi önümüze gelen ekranda pek bir şey yok. Sadece sizden aha şu kadar para keseceğiz manasında bir ekran bu. İşlemi onayla diyerek devam ediyoruz.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-8

 9.  Şimdi önümüze gelen ekran onay ile alakalı. Sisteme ödeme için girdiğiniz kartın, bankaya kayıtlı olan telefon numarasına 8 karakterli bir şifre gelecek. Bu şifreyi aşağıdaki görseldeki siyah ile işaretli bölüme girip Gönder’e tıklıyoruz. Şayet bu kod numaranıza gelmezse ya da sisteme girmezseniz ödemeniz gerçekleşmez.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-9

 10.  Ve sona geldik. Başvurumuzu düzgün bir şekilde yaptıktan sonra ÖDEME İŞLEMİ BAŞARILI, SINAV BAŞVURUNUZ ALINMIŞTIR yazısı görüp işimizi bitiriyoruz. Başvuru bilgileriniz 5 dakika içinde sisteme girdiğiniz mail adresinize gönderilecek.

tipdil-sinavi-basvurusu-nasil-yapilir-10

Yukarıda detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştığım gibi sınav başvurumuzu yaptıktan sonra artık sınav yerimizin belli olmasını bekleyeceğiz. Belli olduktan sonra yine bu sisteme girip sınav giriş belgemizin çıktısını alıyoruz.

Sınava bu çıktı ve kimliğimiz / pasaportumuz ile girebileceğiz. Sınav günü yanınızda kimliğiniz ve giriş belgeniz dışında bir şey getirmeyin. Çünkü içeriye hiçbir şey almıyorlar. Ve emanete bırakabileceğiniz bir yer bulamama durumu yaşayabilirsiniz

Bu yazıyı başvuru yapacak arkadaşlarınıza göndererek daha rahat başvuru işlemlerini yapmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir Tıbbiyeli blogger olan Doktor Bun‘u takip edebilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

6 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      29 Haziran 2019‘da TıpDil Sınavı gerçekleştirilecek. Ancak başvuru tarihi Ankara Üniversitesi tarafından halen belirlenmemiş. Muhtemelen Mayıs ayının ikinci yarısında başvurular olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir