Yeni Stajyer Doktorlara Tavsiyeler | 7 HARİKA TAVSİYE

Stajyer Doktorlar. Tıp Fakültesi eğitiminin 4.sınıf ve 5. sınıfında bulunan öğrenciler. Klinik Tıp eğitiminin en önemli yıllarında bulunan öğrenciler için oldukça kapsamlı bir tavsiye yazısı hazırladım.

Bu yazı, kendi deneyimlerim ışığında hazırlanmıştır. Her bir noktası size uygun olmayabilir. Yine de değindiğim bazı noktaların sizler için yararlı olacağı düşüncesindeyim. Çok uzatmadan yazıya geçelim.

Yeni Stajyer Doktorlara Tavsiyeler | 7 HARİKA TAVSİYE

Stajyer Doktorlara Tavsiyeler

Blogumu ziyaret edip mail atma ihtiyacı hisseden kişiler arasında Stajyer Doktorlar büyük bir yer kaplıyor.  İlk üç yılın teorik merkezli eğitimini bitirip Stj.Dr olan öğrenciler, önlerindeki iki yıllık klinik eğitim için tavsiyeler istiyorlar.

Blogumdaki hangi yazıda yazdığımı bilmiyorum ama bir yerlerde Stajyerlik dönemimin önceki dönemlerime göre çok daha iyi geçtiğini yazmışım. Peki öyle mi?

Evet, öyle. Hatta ilk 3 yılın genel not ortalaması ile Stajyerlikteki 2 yılımın genel not ortalaması arasında 0.75’lik bir fark var. 4 üzerinde 0.75 gerçekten çok büyük bir fark. Aradaki bu farkı sağlayan noktaları sizlerle detaylı şekilde paylaşacağım.

Eksikken arttırdığım, fazlayken azalttığım şeyler ışığında sizlere Stajyer Doktor olarak geçireceğiniz 2 yıl için bazı tavsiyelerim olacak. Dikkatle okuyunuz.

 1.   Stajyer Doktor olmak her şey demek değil ama çok şey demek ! 

“Stajyerlikte her şeyi öğreneceğim, tüm pratikleri yapacağım” diye düşünüyorsanız şimdiden söyleyeyim; öyle bir şey yok. Çünkü işin pratik yönü büyük çoğunlukla İnternlik yılınıza kalacak. Diğer taraftan her şeyi öğrenemezsiniz zaten.

Stajları alırken bir sürü bilgi öğreneceksiniz ama bunları tam manasıyla birleştirmek yıllarınızı alacak.

Dahiliye stajında iken anlatılacak diyabetin komplikasyonlarını öğreneceksiniz ama tam olarak ne olduğunu anlamayacaksınız. Ertesi yıl alacağınız Göz ve Dermatoloji stajları ile bu komplikasyonları anlayacaksınız.. İşte o zaman “aa bu, bu muymuş” diyeceksiniz.

İki yıllık staj eğitiminiz sonrasında; her hastalığın aslında tek bir hastalık olmadığını, birden çok bölümü ilgilendirdiğini, ortak bir çabayla daha iyi tedavi edildiğini göreceksiniz.

Birçok sendrom duyacaksınız, derslerde videolarını izleyeceksiniz ama o sendroma sahip bir hasta ile karşılaştığınız zaman ne olduğunu ancak anlayacaksınız.

Birinci madde ile anlatmak istediğim aslında şu; Stajyerlik yıllarınızda bir sürü şey öğreneceksiniz ama bunların bir şeyler ifade etmesi çoğunlukla yıllarınızı alacak. Bu nedenle çok çok büyük beklentilere girmeyin, elinizden gelenin en iyisini yapmak için uğraşın.

 2.   Pratik dersleri kaçırmayın 

Geriye dönüp Tıp Fakültesi hayatıma bakınca, yaptığım en akıllıca işin pratik derslere önem vermek olduğunu düşünüyorum. Ara ara teorik dersleri kaçırsam da, sadece birkaç pratik dersi kaçırmışımdır.

Tüm günümü pratik derslere göre ayarlıyordum. Teorik derslerin eksiklerini ses kayıtları, notlar vaya textbooklar ile kapatabilirsiniz.

Pratik derslerin eksiğini kapatmanızın pek bir yolu yok, olan yollar ise oldukça uğraştırıcıdır. Ne tür bir öğrenci olursanız olun, pratik dersleri asla kaçırmayın ve gereken özeni gösterin.

Teorik derslerden bahsetmedim, onları da kaçırmamanız gerektiğini anlamışsınızdır.

 3.   Hastalarınızı hazırlayın 

Bu cümleyi hocalarınız 500 kere söyleyecek size. Aklınızda kalsın diye bir de ben söyleyeyim; “hastalarınızı hazırlayın.” Binlerce defa söylenecek bir diğer cümle de şu; “hastalara dokunun“.

Bilgileri teorik olarak olarak öğrenmek önemlidir. Pratiği yapılmamış bilginin pek de bir önemi olmayacağını unutmayınız.

İstediğiniz kadar kalp seslerini çalışın. Onlarca hastanın kalbini dinlemeden gerçekten öğrenemeyeceksiniz. İstediğiniz kadar üfürümleri çalışın, üfürümü duymak için kendinizi zorlamazsanız öğrenemeyeceksiniz.

İnternlik yılımda 1/6 üfürümü bile duyabiliyordum. Dördüncü sınıfta iken 3/6 üfürümü bile zor duyuyordum. Pratik yapa yapa ancak bu hale gelinebilir.

Hastalara dokunun, muayenelerini yapın, ilgi gösterin ve en önemlisi hastalarınızı hocalarınıza sunmak için hazırlarken gerçekten emek harcayın.

 4.   Ameliyathane düşündüğünüz kadar önemli bir yer değil 

Sosyal medyanın gelişmesiyle beraber Tıbbiyelilerin eğilimleri değişti. Eskiden muayene odalarında fotoğraf çeken öğrenciler son yıllarda ameliyathanelerde fotoğraf çekiyorlar.

Bu madde ile şunu anlatmak istiyorum; ameliyathane gözünüze hoş geldiği kadar işinize yarayacak bir yer değil. Çünkü orada bulunacağınız 3 saatlik bir ameliyat esnasında öğreneceğiniz bilgi sayısı 3’ü 5’i geçmeyecektir.

Aynı süre miktarınca bir poliklinikte bulunduğunuzda öğreneceğinizi bilginin haddi ve hesabı olmayacaktır.

Bu tümüyle ameliyathaneye gitmeyin demek değil. Cerrahi stajlar esnasında gidin, anlatılan derslerin ameliyatlarını görün, organların pozisyonlarını kafanıza kazıyın.

Yine de her bulduğunuz boşlukta ameliyathaneye koşmayın, çünkü hastane içinde aynı sürede en az bilgi öğreneceğiniz yer ameliyathanedir.

Bir tane dikiş attınız diye sevinmeyin. İntern iken atacağınız yüzlerce tane dikiş olacak. Sonda taktınız diye sevinmeyin, artık sonda takmaktan bıkacak hale geleceksiniz.

 5.   Polikliniklerde yaşayın 

Bir önceki maddenin devamını okuyorsunuz aslında. Kazandığınız bilgileri polikliniklerde ancak pratiğe çevirebilirsiniz. Staj esnasında öğrendiğiniz hastalıkların birçoğunu polikliniklerde görerek bilginizi pekiştirebilirsiniz.

Giyin önlüğünüzü, girin poliklinik odasına, çekin Doktor abi – ablanızın yanına bir sandalye. İzleyin, anlamlandırmaya çalışın, hasta çıktıktan sonra sorun hastalığın ne olduğunu, ayırıcı tanıda ne düşünüldüğünü, tedavide ne yapılacağını.

Bu madde bir Stajyer Doktora verebileceğim en büyük tavsiyedir.

 6.   Ders çalışın 

Sanki ben değinmesem ders çalışmayacaksınız. Tabii ki çalışacaksınız, sadece biraz daha nitelikli çalışmanız gerekiyor artık. Ders notlarınız arasında hiçbir şey ifade etmeyecek kadar detaylı bilgiler olacak. Oralarda boğulup kalmayın.

Ders çalışırken bir Stajyer Doktorun üzerinde durması gereken yerler var. Örnek verecek olursam:

  • Bu notu sözlü sınavında nasıl bir soru ile sorabilirler?
  • Ben bu soruya nasıl yanıt verebilirim?
  • Bu nottan meslek hayatım için öğrenmem gereken yerler nereler?

Ben notları okuduktan sonra şunları yapıyordum:

  • Hangi hastalığı okudum?
  • Nerenin hastalığı bu?
  • Patofizyolojisi ne?
  • Belirtileri neler?
  • Muayenede ne bulunur hastada?
  • Laboratuvarda ne görülür?
  • Tedavi olarak ne yapılır?
  • Hastalığın komplikasyonları nelerdir?

Notu bitirdikten sonra kendimce yanıt vermeye çalışıyordum bu sorulara. Eksik yerleri notu açıp tamamlıyordum. Sözlüde size sorulan bir soruya bu sırayla yanıt vermeniz bekleniyor.

Hem konuyu anlamanız açısından hem de sınavlarınıza hazırlanmak için mutlaka bu yöntemi deneyin.

 7.   İletişim kanallarınızı geliştirmeye çalışın 

Doktor olma yolunda ilerlerken fark edeceğiniz en önemli gerçeklerden biri şu olacak; iletişim becerisi mesleğinizin büyük bir kısmını etkiliyor ve etkileyecek.

Hem vizitler esnasında hem hasta başı sınavlarda hem de sözlü sınavlarda ne kadar biliyor olsanız olun, bunu ifade edemedikçe bir şey biliyor kabul edilmezsiniz.

Ayrıca, mesleğimizin karşı tarafında yer alan hastalara ulaşabilmek için de iletişim yönüyle gelişime açık olmalıyız.


Bunların dışında yazacağım maddeler biraz klişe olacaktır, bu nedenle uzatmak istemiyorum. Kısaca ifade edersem:

  • Ders çalışın
  • Tekrar yapın
  • Extra kaynaklardan araştırın
  • Hastalıkları görsel olarak araştırın (Hepsini gözle görme imkanınız olmayacak)
  • Dil öğrenmek için çabalayın
  • Kitap okuyun
  • Spor yapın
  • Gezin

Aslında bunları ve çok daha fazlasını tek bir cümle ile ifade edebilirim: “Kendinize yatırım yapın.

Bu yazıda değindiğim pek çok noktayı bizzat kendim denedim ve oldukça başarılı sonuçlar elde ettim. Umarım içlerinden sizin için uygun olabilecek olanları alıp kendi bünyenize uygun bir şekilde uygularsınız.

Aklınıza takılan noktaları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden bana sorabilirsiniz. Eğitiminizde başarılar dilerim.

7 Comments

  1. Adsız Yorum Ekle

    Şu ana kadar okuduğum en güzel tavsiye yazısıydı. Buram buram yaşanmışlık içeriyor. Elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım bu maddeleri. Teşekkürler Bun ☺️

  2. Beyza Ayas Yorum Ekle

    Peki 4.sınıfa geçmeden neleri yapmamızı tavsiye edersiniz ben 3.sınıftayım Seneye kliniğe geçeceğim için kaygılıyım çünkü kendimi yeterli ve hazır hissetmiyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir