İntern Doktor Ne Demek? İnternler Hakkında TÜM Detaylar!

Tıp Fakültesi öğrencisi için en önemli eğitim yılı belki de 6.sınıftır. Tıp Fakültesi altıncı sınıf eğitimi önceki yıllardan büyük farklılıklar göstermektedir. Bu yılda İntern Doktor unvanına sahip olan öğrenciler ortaya çıkar.

İntern Doktorlar altıncı sınıfta, nasıl bir mesleği icra edeceğini görür ama o mesleğin bir erbabı değildir. Her şeyden birazdır ama hiçbir şeyden tam değildir.

İntern Doktor Ne Demek? İntern nedir? İnternler hakkında detaylar.

İntern Ne Demek?

İntern kelimesi İngilizceden dilimize geçmiş bir kelimedir ve “ön hekim” demektir. Hekimlikten önceki son dönemeçtir. İntern olarak yazılıyor olsa da söyleyiş şekli “intörn“dür.

Yakın arkadaşlarımdan biri blog yazılarımı okurken “intörn” yerine “intern” kelimesini kullanmam nedeniyle ağız şeklinde kayma yaşadığını söylemişti. Ben yine de TDK’deki hali olan “İntern” kelimesini kullanıyorum blogumda.

Tıbbiyeli, okul hayatının ilk 3 yılında komitelerle, sonraki 2 yılında ise sözlülerle boğuşur durur. İlk yıllarda temel eğitimini alır ve 4. – 5. sınıfta stajyerlik yapıp klinik beceri edinmeye çalışır. İşin teorik yönüyle çokça ilgilenip pratik kısmı daha hafifte kaldığı için Tıp Fakültesinin son yılını sadece pratik ve klinik eğitim ile geçirir.

İntern Doktor altıncı sınıfta şu bölümlerde çalışır:

  • Acil Servis
  • Dahiliye
  • Pediatri
  • Genel Cerrahi
  • Kadın Doğum
  • Psikiyatri
  • Halk Sağlığı

Bu bölümlerde fakültesinin belirlediği sürelerde çalışır. Bu süre bazı bölümlerde 2 ayken, bazı bölümlerde sadece birkaç haftadır. Örneğin size bu yazıyı yazdığım şu dönemde, Pediatride ikinci ayının ortasında olan bir İntern Doktorum. (Ağustos / 2018) Bunlar haricinde birkaç tane de kura ile belirlenen bölümde çalışılır.

İntern Doktorların Görevleri Nelerdir?

Öncelikle bazı yanlışları düzeltmek lazım. Altıncı sınıf öğrencisi ya da diğer adıyla İntern Doktorlarımız, eğitiminin son yılında öğrenci olarak kabul edilmezler. Onlar artık birer Doktor Bey veya Doktor Hanımdır.

Öğrenci olmayan bu yarı Doktorlar, hastanedeki neredeyse tüm işleri yapabilirler, daha doğrusu tüm işleri yapmaları beklenir. Çünkü o artık bir Doktor’dur ancak daha tam olarak Doktor değildir.

Hem Doktorların hem Hemşirelerin hem hasta bakıcıların, yeri geldiğinde sekreterlerin ve temizlikçilerin işlerini yapar. Burada şaka yaptığımı falan düşünmeyin, inanın eğitiminizin bu yılında acaba yanlış bir meslek mi seçtim diye düşünmeye başlıyorsunuz. Çünkü gerçek meslek hayatınızda sizinle hiçbir alakası olmayacak onlarca işi bu yılda yapacaksınız.

Buradaki karmaşıklığın en büyük sebebi, Tıp Fakültelerinin bu eğitim yılı için bir yönetmeliğinin olmaması. Ortada bir yönetmelik olmayınca ve yapılacak onlarca iş olunca, Ön Hekimlik yapacağınız yerde çoğu zaman üstünüze vazife olmayacak işleri yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Bu faslı fazlaca uzatmak istemiyorum. Kısaca İntern ne demek, ne iş yaparı özetleyeyim.

İntern, ön hekim demektir. Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencisidir ve görevi hekimlik öncesi klinik becerileri kazanmaktır. Ama ülkemizdeki görevi hastanedeki iş yükünü azaltmaktır. 300 tane taptaze, bilgi dolu, gencecik Tıbbiyelinin bir günde ne kadar iş yapabileceğini hayal etsenize.

İntern Doktorların Çalışma Günleri ve Saatleri

İnternler tipik birer Doktor gibi çalışır, hem de tam bir yıl boyunca ve tatil olmadan. Temmuz ayının ilk günüyle başlayan bu yıl, ertesi senenin Haziran ayının son günü ile beraber biter.

Hafta içi 08:00 – 17:00 arası çalışılır ama ben daha 17:00 da hastaneden ayrılabilen Doktor ve İntern görmedim. Bölümden bölüme değişmekle birlikte bir sürü nöbet tutar.

Hafta sonu kavramı pek yok bu yılda. Çünkü hafta sonu günlerinize nöbetleriniz denk gelebiliyor ve bu yüzden neredeyse boş günün olmadığı bir periyota girebiliyorsunuz.

Şimdi gelelim İnternlerin ne iş yaptığına. Bunu aslında 3 başlığa ayırabiliriz. Servisler, poliklinikler ve acil servisler.

 1.  Servisler 

Hastanede herhangi bir serviste çalışıyorsanız çok geniş bir iş yelpazeniz oluyor. Yapılan bazı işler şunlardır:

  • Kan alma
  • Kan şekeri ve kan gazı bakma
  • NST takma
  • Pansuman yapma
  • Hasta dosyası hazırlama
  • Hasta takibi yapma
  • Çeşitli enjeksiyonları yapma
  • İstem yapma
  • Barkod basma
  • Numuneleri gönderme
  • Sonuçları çıkarma
  • Çıkan sonuçları hasta dosyalarına işleme
  • Yatan hastaları MR’a götürme

Şayet bir cerrahi serviste çalışıyorsanız çok ilginç işler de yapabilirsiniz. Sedye taşıma, hastaları ameliyathaneye götürme, ameliyat sonrası servise geri getirme, ameliyat esnasında askılık işlevi görerek ekartör tutma vs. vs.

 2.  Poliklinikler 

Polikliniğe düştüm, Doktor gibi iş yaparım” diye düşünen İntern, burada da umduğunu bulamaz. Çünkü buradaki tüm işi, hastanede eksikliği fazlasıyla hissedilen sekreterlik mesleğini icra etmektir.

Gelen hastanın şikayetlerini yazma, istemlerini yapma, çıkan istemlerinin sonucunu yazma gibi tüm her şeyi bilgisayar ekranına taşır.

 3.  Acil Servisler 

Ben Doktor olacağım.” Bu cümleyi sadece acillerde kurabilir bir İntern. Çünkü artık bir sorumluluk sahibidir. Gelen hastanın tüm her şeyiyle ilgilenir, tedavisini yapar, gerekirse reçetesini yazar

Tabi arka planda yaptığı tüm işleri oradaki asistan abi – ablalarına ve hocalarına danışır. Gerçekten bir şeyler öğrendiği sayılı yerlerdendir aciller. Ancak, 12 aylık İnternlik esnasında en fazla 2 ay acilde bulunuluyor. Hatta birçok fakültede Acil İnternliği sadece 1 ay.


Ortalama olarak İntern ne demek, ne iş yapar gibi sorulara yanıt verdiğimi düşünüyorum. Bu yazının ilk halini kendi İnternliğimin 40.gününde yazmıştım. Bazı noktalarda değişim yapsam da, çok fazla müdahalede bulunmadım.

İntern Doktor Nedir? adlı diğer bir yazımda geriye kalan tüm bilgileri bulabilirsiniz. Tıp Fakültesi 6.sınıfı adlı yazıma bakmanızı da öneririm.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

3 Comments

  1. Merve Yorum Ekle

    İntörnlük için yazılmış en kapsamlı yazı bu olabilir. Bazı tıplar çok zor intörlüğe sahip, bazıları hiçbir şeye el bile sürdürmüyor. Şubat tusunda en büyük tartışmalardan biri bu oldu zaten. Kesinlikle artık intörn iş yönetmeliğinin hazırlanması gerekiyor.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Ankara ekolüne benzer tüm fakültelerde benzer şablon uygulanıyor. Erciyes Tıp, kuruluş döneminde Hacettepe içerisinde yer alıdığı için Ankara ekolünü sürdüyor. Bu noktada benzer içeriğe sahip olmuş olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir