Tıp Fakültesi Eğitimi (Tıp Okumak) Kaç Yıldır? | Tıp Kaç Yıl/Sene?

Tıp Fakültesi, bilinenlerden daha ziyade bilinmeyenlerle dolu bir fakültedir. İnternet aramalarında “Tıp Fakültesi eğitimi kaç yıl” sorusunun bile düzgün bir cevabını bulmak çok zor.

Tıp Fakültesi hakkında yeterince bilgi olmamasının nedeni; Tıp Fakültesi öğrencilerinin veya Doktorların etkin bir şekilde interneti kullanmamaları ve kendileri hakkında pek fazla bilgi vermiyor olmalarıdır.

Tıp Fakültesi Rehberi adlı bu blog/site, Tıp Fakültesi ve Doktorluk hakkında internette yer alan yalan, yanlış ve eksik bilgileri düzeltmekteki en önemli görevlerden birine sahiptir. Tıp Fakültesi Rehberi‘ndeTıp Fakültesi ve Doktorluk hakkında 200’den fazla yazı yer almaktadır. Şimdi gelin “Tıp kaç yıl” sorusuna detaylı bir yanıt bulalım.

Tıp Fakültesi Eğitimi (Tıp Okumak) Kaç Yıldır Tıp Kaç YılSene

Tıp Fakültesi Rehberi için yazı yazmak amacıyla sık sık araştırma yapıyoruz ve bu araştırmalar esnasında Tıp Fakültesi hakkında eksik ve yanlış bilgilerle karşılaşıyoruz. Yanlış bilgilerin çoğu arama motorlarında ilk sıralarda yer alıyor.

Tıp Fakültesi eğitimi hakkında araştırma yaparken, Tıp Fakültesi eğitim süresinin bile birçok insan tarafından yanlış bilindiğini gördük. Bu konuda en sık sorulan sorular şunlardır:

  • Tıp kaç yıl?
  • Tıp Fakültesi kaç yıldır/senedir?
  • Doktorluk mesleğinin eğitim süresi kaç yıldır?
  • Doktorluk kaç yılda elde edilir?
  • Doktorluğun eğitim süreci kaç yıldır?
  • Doktorlar kaç yıl okur?

Tüm bu soruların detaylı yanıtını ve çok daha fazlasını hemen aşağıda bulabilirsiniz.

Tıp Kaç Yıl? Tıp Fakültesi Eğitimi Kaç Yıldır?

Tıp, Türkiye’deki en uzun eğitim süresine sahip olan bölümdür. Özellikle uzun eğitim süresi ve zorluğu nedeniyle bilinir. Peki gerçekte; Tıp kaç yıl, Tıp Fakültesi eğitimi kaç yıldır? Tıp Fakültesi kaç senede biter?

Bu sorunun temel yanıtı: “6 yıldır“.
Hazırlık sınıfı nedeniyle bir yıl zorunlu dil eğitimi verilen bazı Tıp Fakültelerinde bu süre 7 yıla kadar çıkıyor.

6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitim, uygulamalı eğitim ve teorik eğitim bulunmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için zorunlu derslerini başarı ile tamamlamaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Tıp eğitimi oldukça zordur. Bu yüzden 6 yılda mezun olabilmek bile oldukça büyük başarıdır. Hazırlık eğitimi alınca, direk 7 yıl oluyor. Okulu uzatma nedeniyle bu süre daha da fazla olabilmektedir.

Yazımızın alt bölümünde Tıp Fakültesinin 6 yılı hakkında detaylı bilgilendirmeyi bulabilirsiniz.


 0.  Tıp Fakültesi Hazırlık Sınıfı 

Ülkemizde 100’den fazla Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Bu Tıp Fakültelerinin bazılarında hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Hazırlık sınıfı olan Tıp Fakültelerinde eğitim 7 yıla çıkmaktadır.

Hazırlık sınıfı olan Tıp Fakülteleri ve hazırlık sınıfının içeriği hakkında bilgi verdiğim şu iki yazıya okumalısınız:


 1-2-3.  Tıp Fakültesi Temel Eğitimi

Doktor olmak için ilerlenen bu süreçte ilk birkaç yıllık süreçte temel Tıp eğitimi verilir. Tıp Fakültesinin ilk üç yılında büyük oranda temel eğitim verilir.

Tıp Fakültesinin 1.sınıfında ve 2.sınıfında Tıp eğitiminin temelini oluşturacak derslerin eğitimi verilir. Üçüncü sınıfta ise, ileride göreceğiniz hastalıkların teorik eğitimini içeren dersler verilir.

Tıp Fakültesinin ilk 3 yılını detaylı şekilde anlattığımız şu yazıları okumalısınız:

Bu aşamada küçük bir bilgilendirme yapmalıyım. Tıp eğitiminin teorik bölümünde 20’den fazla ders işlenmektedir. Bu dersler arasında öne çıkan bazı dersler şunlardır:

  • Anatomi
  • Fizyoloji
  • Mikrobiyoloji
  • Patoloji
  • Farmakoloji

Tıp Fakültesinde işlenen dersler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz şu yazılarımı okumalısınız:


 4-5.  Tıp Fakültesi Stajları

Tıp Fakültesinin iki yılı stajlara ayrılmıştır. Tıp Fakültesinin 4.sınıfında ve 5.sınıfında tüm Tıp bölümlerinin stajları yapılır.

Tıp Fakültesi öğrencilerine bu yıllarda stajyer doktor unvanı verilir. Stajyer doktorlar bu iki yılda tüm bölümlerin stajlarını yaparlar, pratik olarak deneyim kazanırlar ve teorik eğitimden kazandıkları becerileri ileriye taşırlar.

Tıp Fakültesinin staj yılları hakkında yazdığım şu yazıları okumalısınız:

Tıp Fakültesi Rehberi sitemizde Tıp Fakültesinde stajlar başlığında bazı yazılar yer almaktadır. Detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazıları da okuyabilirsiniz:


 6.  Tıp Fakültesinde İnternlik Eğitimi

Tıp Fakültesinin son yılı diğer tüm sınıflardan farklıdır. Tıp Fakültesinin son yılındaki öğrencilere intern doktor unvanı verilir.

İntern doktorlar, hastane içerisinde bazı bölümlerde çalışırlar. Bu çalışma esnasında hocalarının ve uzmanların etkisiyle pratik eğitim elde ederler.

Tıp Fakültesi öğrencilerini doktorluğa hazırlayan yıl Tıp Fakültesinin 6.sınıfıdır. Tıp Fakültesinin son sınıfında diğer yıllardan farklı olarak sınav yapılmaz. İntern doktorlar birer Doktor gibidirler.

Tıp Fakültesinin 6.sınıfı hakkında yazmış olduğumuz şu yazıları okuyabilirsiniz:

Tıp Kaç Yıl Sorusuna Genel Bakış

Yazımızın başında da değindiğimiz üzere; Tıp Fakültesi hakkında birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. DoktorBun ekibi bu blogda Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına doğru bilgileri bir araya getirmeye çalışıyoruz.

Yazının bir özetini sunacak olursak:

  • Tıp Fakültesi eğitimi 6 yıldır. Tıp kaç yıl sorusunun net yanıtı budur.
  • Hazırlık sınıfı olan bir fakültede okursanız Tıp eğitimi 7 yıla ulaşır.
  • Sınıfta kalmaya yol açacak etkenler sonucunda Tıp eğitimi daha da uzun sürebilir.

Yazı içerisinde Tıp Fakültesindeki eğitimin detaylarını bulabilmeniz için kısa bilgilendirmelere yer verdik. Bu bilgilendirmeleri kısaca toparlayacak olursak:

  • Tıp Fakültesinin ilk 3 yılında teorik eğitim verilir.
  • Tıp Fakültesinin 4. ve 5. sınıfında staj eğitimleri vardır.
  • Tıp Fakültesinin son yılında Doktorluğa hazırlık yapılır. İntern Doktorluk yılı budur.

Doktorluk mesleğinin eğitim süreci bu şekildedir. Altı yıllık Tıp eğitimini tamamlayan tüm öğrenciler Doktor unvanı almaya hak kazanırlar.

Uzman Doktor olmak Tıp Fakültesinin dışında işleyen bir süreci içerir. Uzmanlık hakkında bilgi almak isterseniz şu yazılarımızı okuyabilirsiniz:

Doktor Bun ekibi tarafından hazırlanan bu yazı ile “Tıp kaç yıl” sorusuna yanıt bulmuş oldunuz. Tıp Fakültesi hakkında bilgi almak isterseniz sitemizde onlarca farklı yazıyı bulabilirsiniz.

Tıp Fakültesi hakkında düzenli olarak yeni yazıların yayınlandığı bu siterye ara ara geri gelmeyi unutmayın. Merak ettiğiniz soruları yorum bölümü üzerinden sorabilirsiniz.


 #  Doktor olmak için kaç yıl okumak gerekir? 

Doktor olmak için en az 6 yıl okunması gerekir. Bu süre çeşitli faktörlerin etkisiyle uzayabilir. Hazırlık okumak veya sınıfta kalmak gibi etkilerle Tıp eğitimi daha uzun olabilir.

 #  Tıp Fakültesi en fazla kaç yılda biter? 

  • 2014 yılında getirilen kanuna göre “öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını azami 9 yıl içinde tamamlamak zorundadır” ibaresi yer almaktadır. Tıp eğitimi esnasında en faz 3 kez sınıfta kalınabilir.

 #  Pratisyen Hekimler kaç yıl okur?

Tıp Fakültesinden mezun olan hekimler Pratisyen Hekim unvanı alır. Pratisyen Hekim olmak için en az 6 yıl Tıp Fakültesi okunması gerekir.

 #  Uzman Doktor olmak için kaç yıl okunur?

Uzman doktor olmak için en az 10 yıl okunmalıdır. 6 yıllık Tıp eğitiminin üzerine en az 4 yıl sürecek uzmanlık eğitimi yapıldıktan sonra uzman olunabilmektedir.

Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da.

Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

20 Comments

    1. Doktor Bun Yorum Ekle

      Blogumdaki tüm yazılarda detaylı bilgilendirme yapmaya çalışıyorum. Yazı içerisinde link verdiğim sayfalarda oldukça detaylı yazılar yer almaktadır.

      Tıp Fakültesinde Sınıflar adlı yazı serisini bu yazıya kaynaklık edebilsin diye yazmıştım. Faydalı olduğunu görmek benim açımdan sevindirici.

    1. Pikaçuu* Yorum Ekle

      Ben çok korkuyorum çünkü insanlara ameliyat yaparken derisini kesecen dikiş atan falan. Çok korkunç ama yine de doktor olmak güzel, bir de ben çocuk doktoru olsam o tür şeyler yapmak zorunda mıyım?

      1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

        Doktorlar pek çok uygulamanın pratiğini Tıp Fakültesi yıllarında yapar. Dikiş atmak veya pansuman yapmak da bunlardan bazılarıdır. Şu yazımı okumanızı tavsiye ederim:

        Doktorların sadece bir bölümü cerrahtır. Sadece cerrahlar ameliyat yapabilir. Pediatri uzmanları (çocuk doktorları) cerrahi müdahale yapmazlar. Şu yazımı okumanızı tavsiye ederim:

      1. Zülal Yorum Ekle

        Merhaba, bende tıp okumak istiyorum ama o kadar zor olmasına rağmen 6 seneyi 5 sene yapabilir miyim? Çok çalışıp kısaltma imkanım var mı? Yada hiç böyle kısaltan öğrenciler oldu mu?

        1. Doktor Bun Post author

          Tıp Fakültesi eğitimini ülkemizde kısaltmanın bir yolu yok. Uzatmanın ise birçok yolu var 🙂

          Altı yıllık net bir eğitim sistemi var ve bunun değiştirilmesi mümkün değil. Bu konuda yaşanmış herhangi bir örnek duymadım veya şahit olmadım.

  1. Hilal Yorum Ekle

    Ben Pratesyen doktor olunduktan sonra anca sağlık ocaklarında , aile hekimliginde vs. çalışıldığını duydum. Tus sınavı zorunlu mu? Tus’tan sonra mı özel ve devlette çalışılabiliyor? Bir de Tus u kazanıp meslek sahibi olmak ne kadar sürer? Cevaplari bekliyor olacağım. Şimdiden teşekkürler

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Pratisyen Hekim olduktan sonra yapılacak birçok iş bulunmaktadır. Acil servisler, TSM’ler, acil sağlık istasyonları gibi yerlerde Pratisyen Doktorlar çalışmaktadır. Bu işler dışında da yapılabilecek irili ufaklı pek çok iş bulunmaktadır.

      Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek zorunlu değildir. Uzman Doktor olmak için TUS’a girmek zorunludur.
      TUS‘u kazandıktan sonra uzmanlık eğitimi yapılmaktadır. Uzmanlık bölümleri ve eğitim süreleri adlı yazıma bakabilirsiniz.

  2. Yağmur Yorum Ekle

    Şu an lise 2. sınıf hasta ve yaşlı hizmetleri teknik sınıfındayım meslek lisesindeyim ve bu bölümden doktorluk veya cerrahlık istiyorum. Kaç yıl okumam gerekli?

  3. Tamay Tuğra P. Yorum Ekle

    Hocam merhaba, bazıları tıp 10 yıl diyor. Eğer 6 yıl okursam sağlık ocağında çalışabiliyormuşum, 10 yıl okursam hastanede çalışabiliyormuşum, siz ne diyorsunuz?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesi eğitimi 6 yıldır. Sorunuzda bahsedilen süre uzmanlık eğitimini içeren süredir. Altı yıllık Tıp Fakültesini bitirdikten sonra TUS’a girerek uzmanlık yapabilirsiniz.

      Ortalama olarak uzmanlık süreleri 4 yıldır. Süreler 3 ila 6 yıl arasında değişiklik gösterebiliyor. Yani anlayacağınız; uzman olmak için 6 yıllık Tıp eğitimi ve yaklaşık olarak 4 yıllık uzmanlık eğitimi gerekiyor. Uzman doktor olmak için 10 yıl okumalısınız.

      Daha fazla bilgi için şu yazımı okuyabilirsiniz:

  4. Halime Yorum Ekle

    Merhaba, acaba bu 6 yıllık tıp eğitiminde tıp öğrencilerine ne gibi bir maddi imkan veriyorlar ?
    Ayrı bir meslekte çalışmamız gerekiyor mu? Bu yanıtlarsanız sevinirim.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesinde okurken, bir üniversite öğrencisinden farkınız olmayacaktır. Maddi imkanlarınızın çoğunu kendiniz karşılayacaksınız.

      Çeşitli dernek ve vakıflardan burs talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede bir nebze de olsa ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

      Bazı üniversitelerin ve bazı Tıp Fakültelerinin kendi bursları oluyor. Yerleştiğiniz Tıp Fakültesinin böyle bir özelliği varsa buradan da burs alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir