Doktor Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

Doktor olmak isteyen öğrencilerden birçok soru almaktayım. İlköğretim öğrencileri tarafından sıkça sorulan bir soru var; Doktor olmak için veya Tıp Fakültesi kazanmak için hangi liseye gitmeliyim? Yazımda kısaca bu soruya yanıt vermeye çalışacağım.

Öncelikle Doktor olmak için birkaç bilgi vermeliyim. Doktorluk eğitimi, Tıp Fakültelerinde verilmektedir. Tıp eğitimini almadan Doktor olmazsınız. Doktor olmanın tek yolu ise Tıp Fakültesinde okumaktır.

Bu yüzden ilk hedeflerinizden biri Tıp Fakültesi kazanmak olmalıdır. Tıp Fakültesi kazanmak için ise iyi bir lisede okumanız faydalı olacaktır. Şimdi asıl konumuz olan Doktor olmak için hangi liseye gitmeliyim sorusuna geçebiliriz.

doktor-olmak-icin-hangi-liseye-gitmeliyim-hangi-liseye-gitmek-gerekir.jpg

Tıp Fakültesi kazanabilmek için üniversite sınavlarında üstün başarı sergilemelisiniz. Türkiye’nin en yüksek sıralamalı öğrencilerinin çoğu Tıp Fakültelerini tercih etmektedir.

Sayısal bölüm sıralamasında ilk 19.000 öğrenci içinde yer almanız gerekiyor. 2018 yılında devlet Tıp Fakültelerine yerleşen en düşük sıralamalı öğrenci 19.300 sıralamasına sahipti. Sizler de böyle bir sıralamaya sahip olmalısınız.

Böyle yüksek bir sıralamaya sahip olmak ve Doktor olmak için hangi liseye gitmelisiniz? Bu sorunun direk bir cevabı yok ve hiçbir zaman da olmayacak. Başarı, okunulan okulla ölçülebilecek bir şey değildir çünkü.

İster fen liseli olun, ister meslek liseli. Hepiniz Doktor olabilirsiniz.

Doktor olmak için yegane şart, üniversite sınavlarına girip Tıp Fakültesi kazanmaktır. Bu konuda hiçbir sınırlama yoktur. Tek yapmanız gereken, sınava girip yüksek sıralama elde etmektir.

Hangi Liseler Daha Başarılı?

Tıp Fakültesi kazanabilmek için, özelikle şu liseye gidin şeklinde bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Ancak ÖSYM verilerini baz alarak bazı bilgiler paylaşabilirim sizlerle.

Uzun yıllardır üniversite sınavlarında en başarılı olan liseler fen liseleridir. Yani, fen lisesine giden öğrencilerin ortalamaları daha yüksektir ve en yüksek bölümleri tercih edebilirler.

İkinci sırada özel liselerin fen liseleri yer alıyor. Sıralama anadolu liseleri, imam hatip liseleri ve meslek liseleri şeklinde ilerliyor.

Buradan anlayacağımız şey şu; fen lisesinde okuyan öğrencilerin Tıp Fakültesi kazanması daha kolay olabilmektedir. Diğer liselerin Tıp Fakültesi kazanma oranları daha düşüktür.

Anadolu lisesinden, meslek lisesinden, imam hatip liselerinden mezun öğrencilerin Doktor olmasının önünde hiçbir engel yok. Bu liselerdeki öğrencilerin Tıp Fakültesi kazanmaları daha zor olmaktadır.

Doktor Olmak İçin Lisede Ne Yapmalıyım?

Daha önce yazmış olduğum Tıp Fakültesini kazanmak çok mu zor adlı yazımda bazı detaylara değinmiştim. Tıp kazanmak isteyen bazı öğrenciler bu hedeflerine daha kolay ulaşırken, bazıları daha zor ulaşabilmektedir.

Okunulan lise, lisenin eğitim kalitesi, arkadaş çevresi ve ders çalışma miktarı bu konudaki temel faktörlerdir. Fen liselerinde öğrenci başarısı ve okul kalitesi yüksek olduğu için ders çalışmak ve başarılı olmak daha kolaydır.

Diğer pek çok lisenin kendine has eksikleri bulunmaktadır. Eksik nedenler ve öğrenci başarısındaki düşüklüğün bir neticesi olarak Tıp bölümünü kazanmak daha zor olmaktadır.

Hangi liseye giderseniz gidin, hangi eksikliklerle karşılaşırsanız karşılaşın yine de Tıp Fakültesi kazanabilir ve Doktor olabilirsiniz.

Tıp Fakültesi kazanmanın ve Doktor olmanın tek şartı vardır. Sayısal sıralamasında ilk 19.000 öğrenci arasında girmek. Sınava girdiğinizde yanınızda sadece bilginiz olacak ve soruları öyle çözeceksiniz.

Temel hedefiniz daha bilgili olmaktır. Bilgi ise sadece çalışılarak elde edilmektedir. Hangi lisede okursanız okuyun, lisede yapmanız gereken en önemli iş ders çalışmaktır.

Ne kadar ders çalışırsanız o kadar bilgili olursunuz. Ne kadar bilgili olursanız o kadar başarılı olursunuz. Ne kadar başarılı olursanız o kadar istediğinizi alırsınız. İstediğiniz şey Doktor olmak ise yapanız gereken ders çalışmaktır.

Okuduğunuz liseden dolayı eksiklikleriniz olabilir. Bunu yenmenin tek yolu ders çalışmaktır. Tıp Fakültesi kazanmak imkansız değildir. Her yıl 14.000 öğrenci Tıp kazanıyor. Siz de kazanabilirsiniz ve Doktor olabilirsiniz.

Meslek liseliyim, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

İmam hatip liseliyim, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

Anadolu liseliyim, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

Sosyal bilimler liseliyim, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

Özel lisede-kolejde lise okuyorum, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

Fen liseliyim, Tıp Fakültesi kazanabilir miyim ya da Doktor olabilir miyim?

Evet.

Doktor Olmak İçin

Nerede okuyorsanız okuyun, hangi eksiklikler ile karşılaşırsanız karşılaşın, tüm her şeye rağmen Tıp Fakültesi kazanabilir ve Doktor olabilirsiniz. Üzerinize düşen, başarılı olmaktır. Başarılı olmak için ders çalışmaktır göreviniz.

Doktor Bun olarak sizlere Doktor olmak ve Tıp Fakültesinde okumak hakkında detaylı bilgiler sunuyorum. Bu konularda onlarca yazım bulunmakta. Blogumu sık sık ziyaret ederek yeni yazılarımı okuyabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

One Comment

  1. ahmet Yorum Ekle

    çok haklısınız bir arkadaşım vardı düz liseden mezun olup cerrahpaşa tıp fakültesini kazanmıştı..ama fen lisesinden bi arkadaşım ilk 100bine giremedi. azimli olan için farketmiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir