TUS’da En Yüksek Uzmanlık Bölümü Hangisidir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı hakkında merak edilen konulardan bir, en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümü veya bölümleridir. ÖSYM raporları ekseninde hazırladığım bu yazı sayesinde pek çok detaya erişebileceksiniz.

Blogumda TUS için kapsamlı yazıların yer aldığı bir kategori bulunmaktadır. Pek çok detaya bu kategoride ulaşabilirsiniz. Şimdi konumuza geçelim. Tıpta Uzmanlık Sınavında yer alan 42 bölüm arasındaki en yüksek bölümleri görelim.

tipta-uzmanlik-sinavi-en-yuksek-uzmanlik-bolumu-hangisidir-tus-en-yuksek-bolum-en yuksek-brans.jpg

Tıpta Uzmanlık Sınavı1987 yılından beridir uygulanmaktadır. Yıl içerisinde iki defa yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar sınavlarının verileri bir müddet sonra açıklanmaktadır.

ÖSYM tarafından açıklanan son veriler ışığında, en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümleri ve detaylarını sizlerle paylaşacağım. Bu yazıyı yazdığımda (10.12.2018) açıklanan son veriler 2018 Şubat TUS yerleştirmeleri içindi ve sadece birkaç hafta önce açıklandı bu veriler.

ÖSYM’nin yerleştirme puanlarını baz alarak oluşturduğu bu listede, bölümlere ait en yüksek puan ve en düşük puan yer almaktadır. Bu bilgilerin yanında, bir de bölümlerin ortalamaları paylaşılmaktadır.

En Yüksek Puan Ortalamalı Uzmanlık Bölümleri

2018 Şubat Tıpta Uzmanlık Sınavının değerlendirme raporlarında yer alan bilgilere göre, en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları‘dır. Son yıllarda zirveye yerleşen Dermatoloji, yine zirvede yer alıyor.

Dermatoloji bölümünü Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ile Radyoloji bölümleri takip etmektedir. Bu bölümler ile birlikte ilk 10 sırada yer alan en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümleri şunlardır: (Tablonun düzgün şekilde görünebilmesi için telefonunuzu yan ekran haline getiriniz.)

UZMANLIK BÖLÜMÜ
ORTALAMA PUANI
TAVAN P.TABAN P.
Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji)70,29
75,05 61,28
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi68,37
75,45 58,22
Radyoloji67,86
74,82 45,31
Radyasyon Onkolojisi67,46
73,46 48,64
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon67,01
70,8149,58
Göz Hastalıkları66,96
73,4648,64
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları66,85
73,3752,65
Spor Hekimliği66,43
69,2565,07
Tıbbi Genetik65,99
68,5163,91
Nükleer Tıp65,77
70,3356,33

Doktor Bun‘un emeğiyle ortaya çıkan bu tablo sizlere yardımcı olacaktır. Tıpta Uzmanlık Sınavında tercih edilen ve tercih neticesinde yerleşilen en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları‘dır.

En Yüksek Uzmanlık Branşları/Bölümleri/Dalları Hakkında Kısa Bir Değerlendirme

2018 yılının şubat ayında yapılan TUS ile yerleşen adayların ortaya çıkardığı yerleştirme tablosu hemen yukarıda yer alıyor. Son yılların popüler bölümü Dermatoloji, zirvedeki yerini koruyor.

Listenin ikinci sırasında, cerrahi bir bölüm olan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi yer alıyor. Plastik Cerrahinin sıralaması son yıllarda yükselme göstermiştir. Listenin ilk sırasına yerleşir mi, bekleyip göreceğiz.

Üçüncü sırada Radyoloji yer alıyor. Uzun yıllardır ilk üç içerisinde yer alıyor bu uzmanlık branşı. 2018 ağustos TUS’unda ilk 10 içerisinde yer alan 5 Doktor Radyoloji seçti. Bazı sınavlarda listenin ilk sırasında yer almaktadır.

Radyasyon Onkolojisi, Spor Hekimliği, Tıbbi Genetik ve Nükleer Tıp branşlarının kontenjanları oldukça azdır. Kontenjan sayıları genelde 20’den azdır. Popüler bölümler oluşu ve kontenjan azlığı neticesinde bu kadar yüksek ortalamaya sahiptirler.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ile Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümleri ise uzun yıllardır ilk 10 içinde yer almaktadır. Kontenjanları değişkenlik göstermektedir. Popülaritesi uzun yıllar devam edecektir muhtemelen.

Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrasında oluşan en yüksek puan ortalamalı uzmanlık bölümü Dermatolojidir. Listenin ilk 10 sırasında bulunan tüm branşlar/dallar, yazı içerisinde yer almaktadır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı kategorisinde yer alan yazılar ile, TUS konusunda bütün detaylara ulaşabilirsiniz. Doktor Bun’u haftalık olarak takip ederek yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir