Nasıl Cerrah Olunur? Cerrahlık Bölümleri Nelerdir?

Nasıl cerrah olunur sorusu birçok kişinin aklında. Bu amaçla araştırma yapıyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Doktor Bun, Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına bütün bilgileri bulabileceğiniz en büyük kaynaktır. Nasıl Doktor olunur ve Nasıl Uzman Doktor olunur sorularına cevap verdikten sonra şimdi de nasıl Cerrah olunur sorusuna kapsamlı bir yanıt vermeye çalışacağım.

Genel cerrah nasıl olunur, beyin cerrahı nasıl olunur, kalp cerrahı nasıl olunur gibi birçok soruyla karşılaştım şimdiye kadar. Cerrah olmak ile ilgili tüm sorulara yanıt vermiş olacağım bu yazı ile. Nasıl Cerrah olunur, cerrah olmak için kaç yıl okumalı, hangi okulları ve bölümleri okumalı? Tüm bu soruların cevabı hemen aşağıda.

nasil-cerrah-olunur-nasil-cerrah-olabilirsiniz-cerrah-bolumleri.jpg

Öncelikle Tıp bölümünde Uzman Doktor olmayı anlatmalıyım sizlere. Altı yıllık Tıp Fakültesi eğitiminizden sonra, Tıpta  Uzmanlık Sınavına girip yeterli puan almanız gerekiyor. Aldığınız puan sonrasında, bir uzmanlık bölümü seçeceksiniz.

Seçtiğiniz uzmanlığın 3 ila 6 yıl arasında değişen sürelede eğitimini alıp artık bir Uzman Doktor olabilirsiniz. Uzman Doktor olmak için işte böyle bir serüven geçirmeniz gerekiyor. Peki ya Cerrah olmak için nasıl bir serüven gerekiyor?

Aslında serüven aynı. Cerrahlar da birer Uzman Doktordurlar. Sadece bölümleri dahili bilim değil cerrahi bilim üzerinedir. Şimdi öncelikle cerrahi bilimler hakkında kısaca bilgi vereyim.

Cerrahi Tıp Bölümleri/Dalları Nelerdir?

Bu konu hakkında daha önce oldukça kapsamlı bir yazı yazmıştım. “Cerrahi Tıp Branşları Nelerdir?” adlı yazımı dilerseniz buradan okuyabilirsiniz. Daha önce yazmış olsam da, konuyu daha iyi anlayabilmeniz için burada bir kez daha paylaşacağım sizlerle. Cerrahi bölümler şunlardır:

 1.  Anesteziyoloji ve Reanimasyon

 2.  Beyin ve Sinir Cerrahisi

 3.  Çocuk Cerrahisi

 4.  Genel Cerrahi

 5.  Göğüs Cerrahisi

 6.  Göz Hastalıkları

 7.  Kadın Hastalıkları ve Doğum

 8.  Kalp ve Damar Cerrahisi

 9.  Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi

 10.  Ortopedi ve Travmatoloji

 11.  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

 12.  Tıbbi Patoloji

 13.  Üroloji

Yukarıda isim sıralaması ile yazdığım dalların tamamı cerrahi branşlardır. Tamı tamına 13 adet cerrahi branş bulunmaktadır. Cerrah olmak istiyorsunuz, peki ne cerrahı olmak istiyorsunuz? Çünkü birçok seçeneğiniz bulunmakta.

Cerrahi branşlardan bazıları vücudun büyük bölümleri ile ilgilenir, Genel Cerrahi gibi. Bazı cerrahi branşlar ise daha küçük vücut bölümleri ile ilgilenir, Göz gibi. Siz ne kadar büyük bir alanla ilgilenmek isterdiniz?

Nasıl Cerrah Olabilirsiniz?

Konuya farklı bölümler ile derinlik kazandırmak istedim. Birçok cerrahi branşın olduğunu gördünüz ve kendinizce birkaçını belirlediniz. Peki belirlediğiniz bu branşların Cerrahı olmak için ne yapmalısınız?

Bu konuyu bir örnek ile açıklamaya çalışacağım. Beyin Cerrahı olmak isteyen birinin nasıl bir serüveni nasıl olmalı? Örneğimiz bu olsun.

Öncelikle 12 yıllık zorunlu eğitimini bitirip üniversite sınavlarına girmeli bu kişi. Girdiği üniversite sınavında başarılı olup bir Tıp Fakültesi kazanmalı. Tıp Fakültesini kazandıktan sonra, buradaki 6 yıllık eğitimini tamamlamalı.

Bu eğitimi tamamladıktan sonra, artık bir Pratisyen Hekim olmuş oluyor. Sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girecek bu örneğimizdeki kişi. Bu sınavda yeterli başarıyı sağlayıp bir Beyin Cerrahisi bölümü tercih edecek.

Bu bölüme yerleştikten sonra Beyin Cerrahinin asistanlık eğitimini alacak. Beyin Cerrahi uzmanlığı Tıp bölümünün en uzun süreli uzmanlık bölümüdür. En az 6 yıldır.

Beyin Cerrahı olmak isteyen bir kişi 12 yıl zorunlu eğitim, 6 yıl Tıp Fakültesi, 6 yıl Beyin cerrahisi uzmanlığı eğitimi alacaktır. Toplamda 24 yıl sonunda bir Cerrah olabilecektir.

Cerrahi Bölümlerin Eğitim Süreleri Kaç Yıldır?

Bu soruya cevap verecek kapsamlı bir yazı var blogumda. “Doktorların Uzmanlık Dalları ve Eğitim Süreleri” adlı yazıma bakarsanız, Tıp bölümüne ait tüm uzmanlıkların eğitim sürelerini görebilirsiniz. Bu başlık altında da kısaca cevap vermeye çalışacağım.

Cerrahi bölümlerin eğitim süreleri değişkenlik göstermektedir. Son yıllarda birçok cerrahi bölümün eğitim süresi değişti. Cerrahi bölümlerin uzmanlık süreleri genellikle 4 veya 5 yıldır. Büyük çoğunlukla 5 yıldır. Sadece Beyin Cerrahisinin uzmanlık eğitimi 6 yıldır.

Bu süre aslında en az olarak ifade edebileceğimiz eğitim süresidir. Birçok Doktorun uzmanlık eğitimi, olması gerekenden daha uzun olabilmektedir.

Tez çalışmaları ve tez yazımı, çeşitli araştırmalar, doğum izni, sağlık mazeretleri gibi sebepler eğitim süresini olması gerekenden daha fazla olmasına yol açabiliyor.

Bu yazıda nasıl Cerrah olabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Blogumda Tıp Fakültesi ve Doktorluk hakkında onlarca bilgilendirici yazı bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir