Nasıl Uzman Doktor Olunur? Uzman Doktorlar Kaç Yıl Okur?

Tıp eğitimi, uzun yıllar süren zorlu bir eğitimdir. Bu eğitimin belki de en büyük özelliği, sürekli devam etmesi ve asla bitmeyecek olmasıdır. Bu yazımızın konusu, yıllarca süren Tıp eğitiminin bir diğer parçası olan uzmanlık. Nasıl uzman Doktor olunur ve detayları.

Tıp eğitimini bir adım daha ileri taşımak için ve belli bir bölüme yönelik spesifik Hekim olmanın yolu uzmanlık eğitiminden geçiyor. Peki Doktorların uzmanlığı nasıl olmaktadır? Gelin şimdi nasıl Uzman Doktor olunur sorusunun detaylarını anlatayım sizlere.

nasil-uzman-doktor-olunur-uzmanlik-nasil-yapilir-uzman-olmak.jpg

Sizlere ilk olarak Tıp Fakültesi eğitiminden kısaca bahsetmeliyim. Üniversite sınavlarına giren öğrencilerden bazıları Tıp Fakültesini kazanır. Tıp Fakültesi 6 yıllık eğitim verilen bir fakültedir. En uzun süre eğitim verilen bölümdür.

Tıp Fakültesinin 1.sınıf ve 2.sınıfında pek çok dersin teorik eğitimleri verilir. Üçüncü sınıfta ise klinik eğitimin teorik dersleri öğrenilir. Tıp Fakültesi 4.sınıfı ve 5.sınıfında stajlar yapılır. Son yılda ise İnternlik yapılır ve Tıp eğitimi tamamlanır.

Tamamladığınız bu 6 yıllık eğitimden sonra bir Pratisyen Doktor olursunuz. Pratisyen Hekimler, herhangi bir dalda uzmanlaşmamış Doktorlardır.

Yazının bu bölümüne kadar uzmanlık ile alakalı hiç cümle kurmadım. Çünkü Tıp eğitimi içerisinde uzmanlaşma yoktur. Tıp Fakültesi eğitimi sonunda Pratisyen Hekim olursunuz. Uzmanlaşmak için yapmanız gereken birçok şey vardır.

Nasıl Uzman Doktor Olunur?

Tıp eğitimini tamamlamış olan Pratisyen Hekimlerinin önünde pek çok iş olanağı bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birini seçip uzun yılar benzer görevlerde bulunabilirler. Ya da eğitimlerini daha öteye taşıyabilirler.

Uzman olmak ve belli bir branşta uzmanlaşmak isteyen Hekimler, öncelikle bir sınava girmelidirler. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) adı verilen sınav, uzmanlık yapabilmenin tek yoludur.

TUS’a giren Doktorlardan bir kısmı başarılı olur ve uzmanlık için tercih verirler. Doktorların uzmanlık dalları nelerdir adlı yazımda tercih verilebilecek tüm branşları listeledim. Aldıkları puanlara göre tercih verirler ve yerleşirler.

Uzman Doktor olmak için öncelikle Tıp Fakültesi eğitiminizi tamamlamanız gerekiyor. Sonrasında gireceğiniz uzmanlık sınavından başarılı olup bir uzmanlık bölümüne yerleşmeniz gerekiyor.

Olay burada bitmiyor tabii ki. Yerleştiğiniz bu uzmanlık bölümünde uzun bir süre eğitim almanız gerekiyor. Bu eğitimi başarı ile tamamlarsanız, sonucunda artık bir Uzman Doktor olabilirsiniz.

Uzmanlık süreleri bölümden bölüme değişmekle birlikte, Tıp Doktorları için en kısa 3 yıl en uzunu ise 6 yıldır. Bu sürelerde seçtiğiniz uzmanlık dalında uzmanlaşmaya çalışırsınız. Ve hepsi tamamlandıktan sonra artık bir Uzman Doktor olmuş olursunuz.

Örnek:  Nasıl Dahiliye Uzmanı Olunur? 

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek vermek istiyorum. Bir Dahiliye Uzmanı olmak için neler yapmanız gerekiyor?

Öncelikle Tıp Fakültesini kazanıp Tıp eğitiminizi tamamlamanız gerekiyor. Bu eğitimi tamamladıktan sonra uzmanlık sınavına girmeniz gerekiyor. Uzmanlık sınavından yeterli puan ve sıralamayı sağlayıp, ülkemizdeki eğitim araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden birinin Dahiliye bölümünü tercih etmelisiniz.

Seçtiğiniz bu bölüme yerleştikten sonra 4 yıllık Dahiliye asistanlığını yapacaksınız. Bu 4 yıldan sonra artık bir Uzman Doktor olabilirsiniz. Yani sözün özü; bir Dahiliye Uzmanı olmanız için en az 10 yıllık bir eğitim almanız gerekiyor.

Uzmanlık Branşlarının Eğitim Süreleri Kaç Yıldır?

Bu soruya cevap verebilmek için daha önce blogumda kapsamlı bir yazı yazmıştım. Doktorların Uzmanlık Dalları ve Eğitim Süreleri adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz. Bu başlık altında da kısaca cevap vereceğim.

Uzmanlı bölümlerinin eğitim süreleri değişkenlik göstermektedir. Ara ara eğitim sürelerinin değiştiği de görülmektedir. Yinede kapsamlı bir yanıt verecek olursam; uzmanlık eğitimi 3 ila 6 yıl arasında değişmektedir.

Temel branşlar ve dahili branşların eğitim süresi genellikle 4 yıldır. Yine de değişkenlikler mevcuttur. Aile Hekimliği uzmanlığı 3 yıldır. Enfeksiyon Hastalıkları gibi 5 yıl olan dahili bölümler de vardır.

Cerrahi bölümler ise büyük çoğunlukla 5 yıldır. Kadın Doğum ve Hastalıkları uzmanlığı 4 yıl iken, Beyin Cerrahisi uzmanlığı 6 yıldır. En uzun süreli uzmanlık eğitimi Beyin Cerrahisi uzmanlığıdır.

Bu süreler, Tıp Fakültesi eğitimi üzerine alınacak en kısa uzmanlık süreleridir. Pek çok neden ile uzmanlık eğitimleri uzayabilmektedir. Tez çalışmaları ve tez yazımı, çeşitli araştırmalar, doğum izni, sağlık mazeretleri gibi sebepler eğitim süresini olması gerekenden daha fazla olmasına yol açabiliyor.

Bu yazımda nasıl Uzman Doktor olunur sorusuna kapsamlı bir yanıt vermeye çalıştım. Blogumda Tıp Fakültesi ve Doktorluk hakkında onlarca bilgilendirici yazı bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir