Tıp Fakültesinde Sınıflar – 3. SINIF

Tıp Fakültesinin her bir yılını ayrı ayrı anlattığım Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinde sıra şimdi 3.sınıfta. Üçüncü sınıf, teorik Tıp eğitimin en güzel yılıdır ve önceki iki yıla göre biraz daha zordur.

Tıp Fakültesi 3.sınıf, önceki eğitim yıllarından daha farklıdır. Edindiğiniz teorik Tıp bilgilerini artık hastalıkların oluşumu ve tedavisi amacıyla kullanacaksınız. Fazla uzatmadan Tıp Fakültesi üçüncü sınıfı hakkında detaylardan bahsedelim.

Tıp Fakültesi 3.sınıf, tıp üçüncü sınıf dersleri, üçüncü sınıf öneriler

Tıp Fakültesi eğitimine devam eden öğrencimiz artık üçüncü sınıftadır. Öğrencimiz, ilk iki yılın yoğun teorik eğitimi ile bunalmış, artık klinik açıdan bir şeyler öğreneyim diye yanıp tutuşmaktadır. İmdadına Tıp Fakültesi 3.sınıf eğitimi yetişir.

Tıp Fakültesi 3.Sınıf Dersleri

Fakülteler arasında bazı farklar vardır. Derslerin görüldüğü yıllar ve derslerin içerikleri değişiklik gösterebilir. Bu fark en çok 3.sınıf Tıp eğitimi esnasında görülür. Sizlere ifade edeceğim bilgilerin her Tıp Fakültesinde aynı olmadığını unutmayın.

Fakülteden fakülteye değişiklik gösterse de, 3.sınıf eğitimi esnasında görülen dersler büyük çoğunlukla şunlardır;

  • Patoloji
  • Farmakoloji
  • Klinik Bilimler

Sadece bu kadar mı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yılın eğitimi bütün fakültelerde farklılıklar gösteriyor. Ancak bütün fakültelerde bu 3 ders okutulmaktadır. Bu derslerin yanında, önceki iki yılda görülen bazı dersler de verilebilmektedir.

Klinik bilimler olarak ifade ettiğim dersi açıklamalıyım:

Klinik derslerinizi anlatan hocalarınız birer Doktordur. Hastanede hasta bakan, stajyerlik yıllarınızda sizlere eğitim verecek ve sözlü sınavlarında karşınızda görebileceğiniz hocalardır bunlar.

Örnek verecek olursam; dolaşım sistemi kurulunda dersinize gelecek klinik hocalar Kardiyologlar ve Kalp-Damar Cerrahları olacak. Sizlere dolaşım sistemi hastalıklarını, tanıları ve tedavi yöntemlerini anlatacaklar.

Patoloji dersinde, hastalıkların nasıl oluştuğunu, hangi mekanizmaların bozulduğunu ve neleri düzeltmemiz gerektiğini öğreneceksiniz.

Farmakoloji dersinde, yıllardır öğrendiğiniz bilgilerle tanı koyduktan sonra hangi etken maddelerle tedavi edebileceğinizi öğreneceksiniz. Etkiler, yan etkiler, etken maddeler vs.

Üçüncü Sınıfta Derslerin İşleniş Şekli

Tıp Fakültesi 3.sınıf, klinik eğitimin teorik eğitim yılıdır. Hastalıklar, tanılar ve tedaviler öğrenilir ama hepsi teorik aşamada kalır. Sonraki yıllarda bunların canlı kanlı halleriyle karşılaşacaksınız ama öncesinde iyi bir bilgi birikimi oluşturmak gerekiyor.

Tıp Fakültesi 3.sınıf, dersleri ve sınavlarıyla zor bir eğitim yılıdır. Ancak yıllardır teorik eğitim ile boğuşan Tıp Fakültesi öğrencisine klinik bilgiler sunduğu için oldukça sevilir.

Klinik dersler dışında yoğun olarak görülen Patoloji ve Farmakoloji dersleri de en az klinik dersler kadar güzel ve eğlencelidir.

Üçüncü sınıfta da, önceki yıllar gibi teorik dersler ve pratik dersler vardır. Derslerin işlenme tarzı benzerdir ancak içeriğinde büyük değişim görülür.

Tıp 3.sınıf eğitimi esnasında, birçok pratik becerinin eğitimi verilir. Kan alma, sonda ve NG takma, sütür atma, CPR, birçok muayene gibi. İleride meslek hayatınızı etkileyecek birçok konunun pratiği yapma şansına erişirsiniz, ancak maketler üzerinde.

Üçüncü sınıfta, yukarıda bahsettiğim farklılıklar dışında birinci ve ikinci sınıf gibidir. Yine derslere girip çıkacaksınız, pratik ve laboratuvar derslerine katılacaksınız, sınavlardan geçme puanını almanız beklenecek. Bu yılı tamamladığınızda artık bir Stajyer Doktor olabileceksiniz.

3.Sınıf İçin Bazı Öneriler

Üçüncü sınıf eğitiminiz esnasında dikkat etmeniz gerektiğini düşündüğüm bazı noktalar var. Daha kaliteli 3.sınıf eğitimi için şunlara dikkat ediniz:

  • Derslere girin. Önceki yıllardan daha zevkli olacaktır. Hastaneden kalkıp gelen hocalarınız size sadece ders anlatmayacak, birçok hasta hikayesini de sizinle paylaşacaktır. Bu zevkten mahrum kalmamalısınız.
  • Stajyer Doktor olduğunuzda rahat etmek istiyor musunuz? Bu soruya cevabınız evetse, 3.sınıfta iyi çalışmalısınız. Unutmayın, üçüncü sınıfta klinik bilimlerin teorik eğitimini alacaksınız.
  • Benim en çok dikkat ettiğim şey şuydu; bir hastalığı öğrenmeden önce mutlaka patofizyolojisini iyi öğrenin. Konunun geri kalanı kendiliğinden gelecektir.
  • Patofizyolojisini öğrendikten sonra düşünün, hangi mekanizma bozuldu, ne gibi belirtiler ortaya çıkacak? Hastalığın belirti ve semptomlarını kendiniz bulabilirsiniz.
  • Bazen konuyu tersten öğrenmeye çalışın. Hastalarda görülen semptomları düşünerek bozulan mekanizmayı bulmaya çalışın.
  • Kan alma, sonda ve NG takma, sütür atma, CPR gibi pratikleri yaparken bolca tekrar yapmaya çalışın. Becerileri iyi olan bir Doktor olmayı herkes ister.
  • Doktor Bun‘un en büyük tavsiyesi; ne kadar yapabiliyorsanız o kadar tekrar yapın. Çalıştıkça öğreneceksiniz, tekrar yaptıkça kalıcı hale getireceksiniz.
  • Sporu, eğlenceyi, aktiviteleri, sosyalliği geri plana atmayın, ancak çok fazla da kendinizi kaptırmayın. Her şeyi dozunda yapmaya çalışın.
  • Çeşitli Tıp etkinliklerine katılmaya çalışın. Hastaneye ara ara uğrayın, vaka toplantılarına katılabiliyorsanız mutlaka katılın.
  • Her yıl en az 1 Tıp kongresine gidin.
  • Hayatınıza kalite katın. Kaliteli şeyler için uğraşın, kaliteli zaman geçirin, hayatınıza değer katın.
Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız:

Tıp eğitiminizin 3. sınıfı umarım istediğiniz gibi geçer. Üçüncü sınıf için veya başka konularda aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim sekmesi üzerinden sorabilirsiniz. Üçüncü sınıf eğitiminizde başarılar dilerim.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

2 Comments

  1. Ender Yorum Ekle

    Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler hocam. Patofizyoloji öğrenmek için ne yapabiliriz,önereceğiniz bir patofizyoloji kitabı var mı veya robbins patoloji okumak yeterli olacak mıdır? ilk iki sene öğrendiğim bilgilerin çoğunu unutmak hem 3.sınıf hem de stajyerlik eğitimim için tedirgenlik yaratıyor.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Robbins patoloji bu konudaki en iyi yayındır. Giriş bölümünde fizyoloji ve ilerleyen kısımlarda patoloji açıklanır. Patofizyolojiyi öğrenmek için tavsiye edebileceğim en iyi kaynaktır.
      Öğrendiğiniz bilgileri elbette unutabilirsiniz. Unutmak fizyolojik bir süreçtir. Önemli olan tekrar yaparak bilgileri kalıcı hale getirmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir