Tıp Fakültesinde Sınıflar – 5. SINIF

Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinde artık sona doğru yaklaşıyoruz. Bu yazıda, Tıp Fakültesi 5.sınıf eğitimi hakkında çeşitli bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Beşinci sınıf eğitimi stajlardan oluşmaktadır. Dördüncü sınıfın bir benzeri gibidir ancak içerik olarak farklılıklar vardır bu yılda. Gelin Tıp Fakültesi 5.sınıfın detaylarına beraber bakalım.

Tıp Fakültesinde Sınıflar - 5. SINIF - Doktor Bun

Tıp Fakültesinde 5.sınıf, birçok özelliği ile önceki yılın yani 4.sınıfın devam gibidir. Bu yüzden bir önceki yazım olan “Tıp Fakültesinde Sınıflar – 4.SINIF” yazısını okuyarak birçok detaya ulaşabilirsiniz.

Beşinci sınıftaki Tıp Fakültesi öğrencimiz Stajyer Doktorluğuna devam etmektedir. Yıl içerisinde birçok staj yapar ve bunları başarı ile tamamlamaya çalışır. Şayet bu yılı da başarı ile atlatabilirse önüne yeni bir serüven çıkacaktır. İnternlik.

Tıp Fakültesi 5.Sınıf Eğitimi ve Stajları

Bu yılda da öğrencimiz, birçok staj ile haşır neşir olur. Önceki yıl aldığı stajlardan daha farklıdırlar bunlar, çünkü neredeyse hepsi küçücük stajlardır. (Küçük staj tabiri kısa süreli/haftalı stajlar için kullanılır.)

Önceki yıl yani 4.sınıfta uğraştığı devasa büyüklükteki stajlardan sonra bu stajlar o kadar da zor olamayacaktır. Çünkü hafta sayısı kısıtlı olan bu stajların ders yükü ve bilgi yükü o kadar da fazla değildir.

Fakülteden fakülteye değişiklik gösterse de, beşinci sınıfta görülen stajlardan bazıları şunlardır:

  • Deri ve zührevi hastalıklar
  • Ortopedi ve travmatoloji
  • Göz hastalıkları
  • Kulak – Burun – Boğaz
  • Nöroloji
  • Beyin cerrahisi
  • Göğüs hastalıkları
  • Göğüs cerrahisi
  • Üroloji
  • Psikiyatri
  • Çocuk cerrahisi
  • Kalp – Damar cerrahisi
  • Adli tıp

Görülen stajlardan bazıları bunlardır. Tıp fakültesinde görülen bütün stajlar için şu yazıya bakabilirsiniz.

Stajlar zorluk yönünden kolaylaşsa da çok sık sınava girme nedeniyle aslında o kadar da kolay olmayacaktır. Çünkü her iki veya üç haftada bir staj sınavına girmek öğrenciyi artık zorlamaya başlayacaktır.

Hatta bir yerden sonra “sınav sınav nereye kadar” düşüncesi belirmeye başlayacaktır. Ne yazık ki yapacak bir şey yok bu konuda, bu stajlar geçilmeli ve öğrenilmeli, sonrasında son sınıfa ulaşılmalı.

Bu yıl içinde alınan staj sayısı Tıp Fakültelerine göre değişiklik göstermektedir. Okuduğum Tıp Fakültesinde 5.sınıfta tam 16 staj eğitimi verilmekteydi. Bunlardan bazıları bir haftalık stajlardı, daha bir sınavı yeni atlatmışken diğeri geliyordu.

Stajlar aslında bizleri çok zorlamaz bu yıl içinde, ancak her bir sözlü sınavı başlı başına bölüm sonu canavarıdır. Çünkü yeni hocaların yeni soru tarzlarıyla karşılaşıyorsunuz ve bunları cevaplamanız gerekiyor.

Çok sık sınava girmekten midir bilmiyorum, 5.sınıf Tıp eğitimimin en hızlı geçen yılı olmuştu. Oldukça keyifliydi ve belki de en çok anı biriktirdiğim yıldı.

Beşinci Sınıf ve TUS Hazırlığı

Tıp Fakültesi 5.sınıfta birçok öğrenci önceden kaydoldukları TUS dershanelerine gitmeye başlar ve TUS için hazırlık yapar. Daha doğrusu ortalama olarak Türkiye genelinde Tıp Fakültelerinde 5.sınıfta öğrenciler TUS için hazırlanmaya başlar.

Tabii bir çoğu daha yıl ortası gelmeden havlu atar ama yine de bir denemiş olurlar. TUS konusunda oldukça bilgi verici yazılarım mevcut. Tıpta Uzmanlık Sınavı kategorisinde birbirinden değerli yazılar sizleri bekliyor.

Çok sık staj sınavına girme ve TUS için hazırlanmaya başlama dışında 5.sınıfın önceki yıl olan 4.sınıftan pek bir farkı yoktur.

Aslında şöyle birkaç farkı var; Bu yıl içerisinde girdiğiniz sınavlar öğrenci olarak artık son sınavlarınız olacak, ara tatiliniz ise öğrenci olarak son ara tatiliniz olacak. Aslında yaptığınız birçok eğitim faaliyetini artık öğrencilik adı altında son kez yapıyor olacaksınız.

Bu yıl bittikten sonra geçmiş olduğunuz 6.sınıfta artık öğrencilik değil ön hekimlik yapacaksınız, sonrasında da zaten öğrenciliğiniz bitecek ve artık bir meslek sahibi olacaksınız. Beşinci sınıfa dönüp bakıldığında bir de böyle bir farkı olduğunu söyleyebiliyorum şimdi.

Beşinci sınıf hakkında tavsiyelerimi merak ediyorsunuzdur. Bu yazıda sizlere tavsiyede bulunmayacağım. Oldukça kapsamlı olarak hazırladığım Stajyer Doktorlara tavsiyeler yazımda pek çok detayı ve tavsiyeyi bulabilirsiniz.

Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız:

Güzel bir eğitim yılı olan Tıp Fakültesi 5.sınıfı bittikten sonra artık birçok şey değişecektir. Yıl bitimiyle birlikte İntern Doktor olacaksınız ve yavaş yavaş Doktor olmaya yaklaşacaksınız.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

2 Comments

  1. emine Yorum Ekle

    Benim merak ettiğim şey şu, şimdi ezber yapılıyor tıpta sizde yapmışsınızdır bol tekrarla ilk sınıfları iki üç yıl akılda tuttuk siyelim, mesleği elimize aldığımızda da sürekli ezber mi yapmak zorundayız veya tekrar? o bildiler o kadar şey nasıl unutulmuyor?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp eğitimi esnasında her şeyi biriktirerek ilerlersiniz. Eğitimin 4. yılından sonra klinik eğitimin faydası ile bilgileri birleştirmeye başlarsınız. İnternlik yılı ile beraber bilgileri kullanmayı öğrenirsiniz.
      Mesleği elimize aldığımızda pek çok şeyi bilen ve bu bilgileri kullanabilen bireyler haline geliyoruz. Mesleki deneyim ile bu beceri daha da ilerliyor.
      Bazı bilgiler zamanla kaybolabilir. Bu nedenle her daim okumak ve bilgilenmek gerekiyor. Tıp bölümü devasadır, okumak ve çalışmak bu bölümün doğasında var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir