Tıp Fakültesinde Okumak Hakkında DEV REHBER | 2019 – 2020

Tıp okumak, birçok insanın hayalidir. Kimileri Tıp Fakültesinde okumak hedefine ulaşabilirken, kimileri ulaşamaz. Ulaşamayan kişilerin çoğunun hayalinde yer edinmeye devam eder Tıp okumak ve Doktor olmak.

Bu yazı içerisinde “Tıp okumak istiyorum” diyen herkes için dev bir rehber hazırladım. Tıp Fakültesi kazanmaktan tutun da, Tıp Fakültesinde okumaya kadar her şeyi bu yazıda bulabileceksiniz. Çok uzatmadan yazımıza geçelim öyleyse.

tip-okumak-tip-fakultesinde-okumak-hakkinda-dev-rehber.jpg

Tıp okumak istemenin asıl gayesi Doktor olmaktır. Doktor olmanın tek yolu Tıp Fakültelerinden geçmektedir. Bir Tıp Fakültesi kazanmalı ve bu fakültedeki eğitiminizi tamamlamalısınız.

Bu yazıda ilk olarak Tıp Fakültesi kazanmadan önceki süreçler hakkında bazı detaylardan bahsedeceğim. Daha sonra, Tıp kazandıktan sonra yaşanan süreç hakkında bilgi vereceğim. Tıp eğitimi esnasında alınan eğitimden, stajlardan ve internlikten bahsedeceğim.

Bu yazının tamamını okuduktan sonra, birçok soruya cevap bulmuş olacaksınız. Tıp eğitimi hakkında birçok detayı öğrenmiş olacaksınız. Hadi bakalım, başlayalım.

Doktor Olmak İstiyor Musunuz?

Tıp Fakültesi kazanmak ve Tıp okumanın amacı Doktor olmaktır. Tıp Fakültesi kazandıktan sonra alacağınız eğitimle bir Doktor olacaksınız. Dilerseniz eğitiminizi daha ileri taşıyabilir ve uzmanlıklar yapabilirsiniz.

Sonraki aşamaları konuşmadan önce ilk olarak şu soruya cevap vermelisiniz; “Doktor olmak istiyor musunuz?“.

Bu soruya kocaman bir “EVET” cevabını verdiğinizi duyar gibiyim. Yoksa bu yazıyı okuyor olmazdınız. Peki neden Doktor olmak istiyorsunuz?

Blogumda daha önce “Tıp Fakültesi neden tercih ediliyor?” şeklinde oldukça kapsamlı bir yazı yazmıştım. Bu yazıda, Tıp tercih etmenin nedenlerini detaylarıyla yazmıştım. Peki Tıp tercih etmenin sebepleri nelerdir?

Kendi eğitimim esnasında gördüğüm kadarıyla Tıp tercih etmeye yol açan en önemli sebep aile isteğidir. Ailelerimiz; iyi bir işe sahip olmamızı, refahı yüksek bir hayat yaşamamızı ve iş sıkıntısı çekmememizi isterler. Bu noktalar yüzünden, çoğu zaman aileler Tıp okumaya daha isteklidirler.

Tıp tercih etmeye yol açan pek çok sebep sayılabilir; garanti iş düşüncesi, sosyal statü kazanma fikri, insan hayatına etki etme, inançsal bakış açısı diğer bazı nedenlerdir.

Öncelikle kendinize ait sebebi bulmanız gerekiyor. Bulduğunuz sebebin ne olduğu önemli değil. Tıp okurken ve Doktor olduğunuzda karşılaşacağınız birçok zorluk olacak. Zorluklara karşı dayanma gücünüzü bu sebepten alabilirsiniz.

Tıp Kazanmak İçin Ne Yapmalısınız?

Doktor olmaya karar verdiniz. Nasıl karar verdiğiniz sadece sizi ilgilendirir. Bu kararı aldıktan sonra yapacağınız şey; ülkemizdeki herhangi bir Tıp Fakültesini kazanmak olacak. Peki Tıp Fakültesini kazanmak için ne yapmalısınız?

Bu soruya cevap olacak birçok yazı yazdım. Tıp kazanmak için hangi okulları okumak gerekir ve Tıp kazanmak için hangi liseye gitmeliyim adlı iki yazım bazı ek bilgiler sağlayacaktır sizlere.

Tıp Fakültesi kazanabilmek için yapmanız gereken en önemli şey, üniversite sınavlarında üstün başarı sergilemektir. Devlet Tıp Fakültelerini tercih edebilmek için sayısal sıralamanızın ilk 19.000 öğrenci içerisinde olması gerekiyor.

Üniversite sınavına her yıl 2 milyon öğrenci giriyor ve bunlardan çok az bir kısmı Tıp Fakültesi kazanabiliyor. 2018 yılında devlet ve özel bütün Tıp Fakültelerinin kontenjanlarının toplamı 14.000‘di.

Devlet Tıp Fakülteleri için ilk 19.000, özel Tıp Fakülteleri için ise ilk 44.000 içerisinde olmalısınız. Özel Tıp Fakültelerinin ücretlerinin oldukça yüksek olduğunu düşününce daha iyi sıralamalar elde etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Tıp  Fakültesi kazanmak isteyen öğrenciler için yazdığım iki kapsamlı yazı bulunmaktadır. Tıp Fakültesi kazanmak için kaç net yapmak gerekir ve Tıp Fakültesi kazanmak için kaç puan almak gerekir adlı bu yazılara bakmanızı tavsiye ederim.

Tıp Fakültesinde Okumak

Doktor olmaya karar verdiniz ve Tıp Fakültesi kazandınız. Peki bundan sonra ne olacak?

Tıp okumak. Evet, artık Tıp Fakültesinde okuyacak ve Tıp eğitimi alacaksınız. Üniversite sınavına giren birçok öğrencinin hayalini yaşayacaksınız. Tıp okuyacak ve Doktor olacaksınız.

Hemen şimdiden söyleyeyim; Tıp okumak oldukça zor. Tıp okumanın zorluklarına değindiğim “Tıp Fakültesi okumak çok mu zor” adlı yazıma mutlaka bakınız. Asıl konumuz olan Tıp okumak ve detaylarından bahsedelim.

Tıp okumayı sınıf sınıf anlatmaya çalışacağım. Bu sayede tüm detaylara erişebilecek ve aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabileceksiniz. Hadi başlayalım öyleyse.

Hazırlık Sınıfı 

Bazı Tıp Fakültelerinde hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Hazırlık sınıfında dil eğitimi verilmektedir. Ülkemizdeki Tıp Fakültelerinde, hazırlık sınıfı esnasında öğretilen dil İngilizcedir.

Hazırlık sınıfı bulunan 21 adet Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Hazırlık sınıfı olan Tıp Fakülteleri hangileridir adlı yazımda bu Tıp Fakültelerini bulabilirsiniz. Tercih vereceğiniz dönemde, hazırlık sınıfının olup olmadığında dikkat ederek tercih veriniz.

Hazırlık sınıfında sadece dil eğitimi verilmektedir. Tıp eğitimi sonraki yıllarda verilecektir. Daha fazla bilgi için Tıp Fakültesinde hazırlık sınıfı adlı yazıma bakınız.

Birinci Sınıf 

Tıp okumak hedefinize ulaştınız ve Doktor olabilme hayaliniz için eğitime başladınız. İşte her şeyin başlangıç noktasındasınız, Tıp Fakültesi 1.sınıfında.

Tıp eğitiminin ilk yılı bazı öğrenciler için oldukça zor geçer. Bugüne kadar aldığınız eğitimlerden çok daha farklı bilgiler alacaksınız. Lisede protein sentezi olarak anlatılan konunun aslında ne kadar devasa bir konu olduğunu göreceksiniz mesela.

Anatomi dersini almaya başlayınca heyecanınız artacak, ancak iş ezber yapmaya gelince neyle karşılaştığınızı şaşıracaksınız. Birçok farklı ders görecek, çok zor sınavlara tabi tutulacaksınız.

Tıp Fakültesine başlayan öğrencilerin büyük kısmı birinci sınıfta zorlanır. Farklıdır, zordur ancak her şey yeni başlıyordur. Bu sınıf hakkında yazdığım Tıp Fakültesi 1.sınıfı adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

İkinci Sınıf 

Tıp eğitiminin ikinci sınıfı, birinci sınıfa benzemektedir ancak birçok farklılığa sahiptir. Aynı dersler görülüyor olsa da, bu derslerin kapsamlı hallerini göreceksiniz.

Birinci sınıfta pek çok dersin temelleri atılır. Bu temelleri kullanarak Doktorluğu inşa etmeye başlamak ikinci sınıfla beraber olur. Örnek vereyim hemen. Birinci sınıfta anatomi dersinde kemikleri öğrenirsiniz, ikinci sınıfta ise hareket sisteminin tüm detaylarını.

Tıp Fakültesinin ilk yılını atlatan öğrenciler için ikinci sınıf o kadar da zor değildir. İlk sınıftaki derslerin aynıları vardır ancak çok daha kapsamlı halleri. Bu sınıf hakkında yazdığım Tıp Fakültesi 2.sınıfı adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

Üçüncü Sınıf 

Tıp Fakültesi üçüncü sınıfı, önceki iki yıldan daha farklıdır. Yine teorik eğitim görülür. Görülen teorik eğitimi, ileriki yıllarda göreceğiniz hastalıkların eğitimidir.

Üçüncü sınıf, klinik Tıp eğitiminin teoriklerinin öğrenildiği yıldır. Teorik eğitimin son yılıdır. Farmakoloji ve Patoloji dersleri ile birlikte hem teşhis hem de tedavilerin detayları öğrenilir.

Üçüncü sınıf eğitimi bazen zor olabilmektedir. Farklı dersler, bolca ilaç ismi ve birçok detayı ile birlikte bazı öğrenciler zorlanabilmektedir. Bu sınıf hakkında yazdığım Tıp Fakültesi 3.sınıfı adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

Dördüncü Sınıf 

Teorik Tıp eğitimi önceki yılda bitti. Şimdi sıra stajlarda. Artık Stajyer Doktorsunuz. Pek çok stajın eğitimini alacak ve birçok pratik eğitimi tamamlayacaksınız.

Tıp Fakültesi dördüncü sınıfta, büyük stajlar olarak bilinen stajların eğitimlerini alacaksınız. Doktor olmak için oldukça önemli olan bu stajlar hakkında daha fazla bilgi almak için Büyük stajlar nedir adlı yazıma bakabilirsiniz.

Stajyerlik eğitimi, önceki üç yıldan oldukça farklıdır. Hem ders görürken hem de pratik eğitimler alırsınız. Hasta muayeneleri öğrenir, ameliyatlara katılır, polikliniklerde hasta bakılmasına şahit olursunuz.

Meslek hayatınızda yapacağınız pek çok işi görürsünüz, bazılarını deneyimlersiniz. Bu sınıf hakkında yazdığım Tıp Fakültesi 4.sınıfı adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

Beşinci Sınıf 

Tıp okumak için çıktığımız bu uzun yolun beşinci yılındayız. Beşinci sınıfta da stajların eğitimleri alınır. Önceki yıldan farkı ise burada görülen stajların daha kısa süreli olmasıdır.

Küçük stajlar olarak bilinen stajların eğitimlerini alacaksınız bu yılda. İrili ufaklı olan bu stajlar hakkında daha fazla bilgi almak için Küçük Stajlar nedir adlı yazıma bakabilirsiniz. Bu sınıf hakkında yazdığım Tıp Fakültesi 5.sınıfı adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

Altıncı Sınıf 

Doktor olduktan sonra geriye dönüp baktığınızda, her zaman altıncı sınıf daha baskındır eğitim hayatınız için. Tıp eğitiminin son yılında İntern Doktor unvanı alırsınız.

İntern Doktorlar, hastanenin en önemli bölümlerinde bir Doktor edasıyla çalışırlar. Sınava girmezler, sorumlu oldukları teorik dersler yoktur. Bir yıl boyunca, ön Hekimlik yaparlar.

Hekimliğin detaylarını bu yıl içinde öğrenirler Tıp Fakültesi öğrencileri. Nöbet tutarlar, hasta bakarlar, sunum yaparlar vs. O kadar çok şeyden sorumludurlar ki, hepsini anlatmak istesem bu yazı kadar bir yazı daha okumak zorunda kalırsınız.

Tıp Fakültesi altıncı sınıfı hakkında daha detaylı bilgiler alabileceğiniz bazı yazılar yazmıştım. İntern Doktor nedir ve Tıp Fakültesi 6.sınıfı adlı yazılarıma bakabilirsiniz.

Tıp Okumak ve Sonunda Doktor Olmak

İlk hedefiniz Doktor olmaktı. Hedefinize ulaşmak için çok çalıştınız ve üniversite sınavlarına girip Tıp Fakültesi kazandınız. Sonrasında 6 yıllık dev bir eğitim aldınız.

Tıp okumak sizi bazen zorladı, bazen bıkma noktasına getirdi belki. Siz hiç geri adım atmadınız, zorluklara göğüs gerdiniz. Akademik zorlu eğitimi ile nam salan Tıp bölümünü bitirdiniz ve artık bir Doktor oldunuz.

Doktor olmak. Hedefiniz artık avuçlarınızın içinde. İcra edeceğiniz meslek, insan hayatına dokunacak. İnsanların yaşamı için savaşacaksınız. Bu savaşınız, Tıp kazanmaktan ve Tıp okumaktan onlarca daha zor olacak. Siz de hiç kolay biri değilsiniz.

Doktor olmak ve Tıp okumak  hedefiyle yola çıktığınızda önünüze çıkacak pek çok detayı bu yazıda özetlemeye çalıştım. Yazı içerisinde önerdiğim yazıları okumaya çalışınız.

Doktor Bun‘da Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına bütün bilgileri bulabilirsiniz. Blogumun içinde dolaşarak aklınızdaki pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz. Ara ara geri gelin, pek çok yeni yazıyla karşılaşacaksınız.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

One Comment

  1. Dr. EGE Yorum Ekle

    Bir doktor olarak karşıma çıkan bu yazının ve diğer yazılarınızın emek koktuğunu söyleyebilirim..ve gördüğüm kadarıyla ilerleyen zamanlarda bu yazılarınz genç meslektaşlarımız için sağlam bir başucu başvuru kaynağı olacak.Sizi tebrik ediyorum doktorbun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir