Tıp Fakültesinde Sınıflar – 6. SINIF

Tıp Fakültesinde Sınıflar serisi bu yazı ile bitiyor ve Tıp okuyan öğrencimiz Doktor oluyor. Öncesinde Tıp eğitiminin 6.sınıfını başarı ile atlatmalı ve meslek hayatında kullanacağı pek çok beceriyi kazanmalıdır.

Tıp Fakültesi 6.sınıf, zorlu Tıp eğitiminin son yılıdır ve önceki yıllardan oldukça farklıdır. Ön Hekimliğin yapılacağı bu yılda hasta bakılır, takip yapılır, beceriler kazanılır ve nöbet tutulur.

Tıp Fakültesinde Sınıflar - 6. SINIF - Doktor Bun

Blogumdaki tüm yazıları güncelledim, sadece bu yazının orjinalliğine müdahale etmedim. Bu yazıyı kendi İnternliğim esnasında yazmıştım ve benim için anısal önemi var.

Tıp Fakültesi eğitimim boyunca en çok merak ettiğim yıl 6.sınıftı. Bu sınıf için onlarca cümle duymuştum ama genel manada pek bir şey bilmiyordum.

Mesela; bu yılda stajyerlikten farklı olarak neler yapılıyordu, öğrenciyken nasıl nöbet tutuluyordu, acilde ve diğer servislerde çalışmak nasıl bir duyguydu, gerçekten eksiklerimizi bu yıl kapatabilecek miydik? Aklımda birçok soru vardı bu yıl için.

İnternleri, diğer Doktorlar gibi hastane içinde yorgun argın bir şekilde görürdüm genelde. Üzerlerinde scrubs denilen çeşitli renklerde üniformalar olurdu, sürekli bir yerlere koştururlardı.

Her yerde İntern kelimesini duyardım ama anlam veremezdim. Tam olarak bildiğim şey ise, Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerine İntern Doktor dendiğiydi.

Tıp Fakültesi 6.Sınıf Eğitimi

Size bu yazıyı İnternliğimin 9. ayında (9 MART 2018) yazıyorum. Tıp Fakültesindeki eğitimimin bitmesine şu anda 3,5 ay kalmış durumda. Artık bu yıl için söylenebilecek her şeyi söyleyebilir ve yazabilirim diye düşünüyorum. O zaman başlayalım.

Tıp Fakültesi denince akla hemen altı yıl oluşu gelir. Diğer tüm bölümlerden daha uzun bir süredir bu. İşte bu altı yılın en sonuna geldiğiniz yıldır Tıp Fakültesi 6.sınıf.

Bu yıl, diğer tüm yıllardan farklıdır. İlk farklılık eğitim süresi ile ilgilidir. Önceki yıllarda yaz tatili ve ara tatiliniz vardır, yaklaşık olarak 9 ay eğitim görür 3 ay tatil yaparsınız.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıf eğitimi ise tatilsizdir. Tam bir yıldır. Birçok Tıp Fakültesinde 1 Temmuz günü başlayan 6.sınıf, bundan tam bir yıl sonrası olan 1 Temmuz sabahı 08:00’da resmi olarak biter.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta yeni bir sıfatınız olur. İntern Doktor. Aslında hastane içerisindeki en tuhaf isimlendirme budur diyebilirim. Stajyer, asistan, uzman, hoca tarzı sıfatların kafada canlanması çok kolaydır. Diğer taraftan İntern kelimesi birçok kişi tarafından bilinmez ve karşılığıyla anlaşılmaz. Zaten bu durumu gördüğümden beridir İntern kelimesini kullanmıyorum, direk “Ben Dr.Bun” şeklinde tanıtıyorum hastane içindeki herhangi bir yerde.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta belirlenmiş majör bölümlerde yine önceden belirlenmiş süreler kadar çalışırsınız. Mesela Dahiliye bölümünde 2 ay boyunca İnternlik yaparsınız. Acil, Pediatri, Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Halk Sağlığı bu sınıfta okuyan tüm öğrencilerin çalıştığı bölümlerdir. Geriye kalan bölümler kura ile öğrenciler arasında dağıtılır.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta nöbet tutmaya başlarsınız. Bu nöbetleri okulun önceki yıllarında gönüllü olarak tutulan nöbetlerle bir tutmayın. O yıllarda tuttuğunuz nöbetlerde bir amacınız ve göreviniz olmuyor, sadece pratik birkaç bilgi edinebiliyorsunuz. İntern Doktorun tuttuğu nöbetin, çalıştığı bölümdeki diğer Doktorların nöbetlerinden bir farkı yoktur. Hatta birçok bölümde fiziksel çalışma kısmında İnternler daha çok ön plandadır. İntern Doktorların ne iş yaptıkları ve nasıl nöbet tuttukları konusunda daha detaylı yazılar yazacağım ileriki süreçte.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta bir mesai düzeniyle çalışırsınız. Hafta için her gün 08:00 – 17:00 arasında çalışır ve bölümden bölüme değişmekle birlikte haftada birkaç tane nöbet tutarsınız.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta sınavlara girmezsiniz. Çalıştığınız bölümlerde üzerinize düşen işleri yapmanız aslında sınav sonucunuzdur. Bazı bölümlerde küçük sınavlar yapılabilir yine de.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta birçok bilgi eksiğinizi kapatırsınız. Bu yıla gelene kadar çeşitli pratikleri yapmışsınızdır ama sadece birkaç defa yapmışsınızdır. İnternliğiniz esnasında her bir pratiği onlarca defa yapacaksınız, hatta bıkacak kadar yapacaksınız. Kan alma, sonda takma, kan gazı, sonuç işleme, hasta dosyası hazırlama vs.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta bilgilerinizi toparlarsınız. Aslında bu yıla gelene kadar birçok bilgiyi öğrenmişsinizdir, stajyerlikte bilgileri bir araya getirmiş bile olabilirsiniz, ama bunu işlevselliğe dönüştürdüğünüz yıl İnternliktir.

 #  Tıp Fakültesi 6.sınıfta hastayı hastalığının en başından tedavi sonrasına kadar gördüğünüz yıldır. Hastayı görür, hastalığı anlamaya çalışıp tanı koymaya çalışır ve tedavi etmek için uğraşırsınız ve sonrasında düzenli olarak takip edersiniz. Bu aşamaları siz yaparsınız demiyorum, bu işlerin tamamına en yakın haliyle ve tümüyle tanık olursunuz.

Kısaca toparlayacak olursam, Tıp Fakültesi 6.sınıf hekimliğin öncü yılıdır. Zaten İntern’in kelime anlamı “Ön Hekim“dir. Bu yıl sonunda artık bir Hekim olursunuz. Bu yüzden Hekim olmak için bir yılın tamamı hastane, hasta, sistem, eğitim, pratik döngüsünde geçer.

Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız:

İntern Hekimlik Hakkında Son Sözler

Yedi yazılık Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisi tamamlanmış oldu. Merak ettiğiniz birçok şeyi bu yazı serisinde bulabileceksiniz.

İnternlik konusunda yazılması gereken çok şey var. Hayatımın en zorlu ve en güzel yılıydı. Pek çok açıdan geliştim ve büyüdüm, eğitimimi bitirdim ve Tıp Doktorluğu diplomasını alabildim.

Blogumun ilerleyen süreçlerinde bu yıla dair anısal yazıları bulabileceksiniz. İnternliğin güzelliklerini yazarken sorunlarına da değineceğim. Saçma iş yükü, boş yere yaptırılan işler vs.

İntern Doktor nedir? adlı yazımda bazı ek bilgileri bulabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir