İntörn Doktor Nedir? Kimlere Denir? İntern Ne Demektir?

Tıp, kazanması ve okuması zor bir bölümdür. Tıp okurken, yıllar içinde farklı tarzlarda eğitim alınır. Tıp Fakültesi birinci sınıf ve ikinci sınıfta temel derslerin teorik eğitimi verilir. Üçüncü sınıfta ise klinikte göreceğiniz bütün derslerin temel eğitimi verilir.

Yıllar ilerler, dördüncü sınıf ve beşinci sınıfta artık bir Stajyer Doktor olursunuz ve staj eğitimleriniz başlar. Pratik staj eğitimi ve teorik staj eğitimi arasında iki yılınız geçer.

Stajlarınız biter ve artık bir İntern Doktor olursunuz. İşte yazımızın konusu burada başlıyor. İntern Doktor nedir? Kimlere denir? Doktor mu öğrenci mi? Maaş alıyor mu? Hepsi ve daha fazlası işte bu yazıda.

intern-doktor-nedir-intörn-kimlere-nedir-intern-maasi.jpg

İntern Doktor kelimesi TDK’ya göre ön hekim anlamına gelmektedir. İntörn olarak telafuz edilse de yazılışı İntern’dir. Tıp Fakültesinden mezun olmadan önce, temel bilgi ve becerilerin kazandırılması için, hastanede bir yıl boyunca çalışacak öğrencilere verilen isimdir.

İntern Doktor, Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencileridir. Altıncı sınıfa geçen tüm öğrencilere bu ünvan verilir. Hastane içindeki birçok bölümde çalışacak bu öğrencilere, böyle bir ünvan verilmesi zorunludur çünkü bir işlevleri vardır.

Altıncı sınıfın bazı amaçları vardır. Tıp Fakültesinden mezun olan ve ülkemizin her bir yerinde çalışacak olan Pratisyen Hekimlerin eğitiminin tamamlanması için gereken bir eğitim yılıdır. Tıp eğitimi, uzman değil Pratisyen Hekim yetiştirmek için vardır. İşte bu amaç doğrultusunda 6.sınıf vardır.

İntern Doktorun Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencisi olduğunu ve hastanede çalıştığını anlamış olduk.

İntern Doktorlar Nasıl Çalışır?

Ülkemizdeki fakülte hastanelerinde çok büyük iş gücü açığı vardır. Normalde Hekimlik üzerine eğitim alınması ve çalışılması gerekilen bir yılda, bunun dışındaki her işi yaparsınız. Doktor olacağınızı zannedersiniz ama hastanedeki ne kadar eksik insan varsa onların işini yaparsınız.

Otuz yataklı bir servis düşünün. Bu servisin sorumlu hocaları, yandal uzmanları, uzmanları ve asistanları vardır. Hemşireler, temizlik personelleri, hasta bakıcılar vs vardır. Bir de İntern Doktorlar.

Bir serviste çalışan en alt tabaka İntern’dir. Bu yüzden herkesin altı olarak görülür ve neredeyse her iş için çalıştırılır. Normali böyle değildir bu işin, ancak iş gücü açığını kapatacak bedava elamanı hiç kimse kaçırmaz.

İntern Doktorlar, hocaları ve asistanlar ile birlikte hasta bakmak, hasta takibi yapmak ve tedavi düzenlemek ile ilgilenmeleri gerekir. Bunlar eğitimimiz döneminde yapılır ancak diğer işlerinizden fırsat kalırsa. Kan alma, şeker bakma, sonuç işleme, idrar toplama, hasta dosyası hazırlama vs.

İntern Doktorlar da diğer Doktorlar gibi hafta içi mesai saatlerinde çalışır. Bölümden bölüme değişmekle birlikte bir ayda 6 ila 10 kadar nöbet tutarlar. İşlev olarak bakıldığında doğru bir düzen ile yetişirler ancak yaptıkları işler konusunda problem vardır.

İntern Doktorlar Hangi Bölümlerde Çalışır?

Diğer önemli soru da budur. İnternler, zamanında büyük stajlar olarak aldıkları Dahiliye, Pediatri, Kadın Doğum ve Genel Cerrahide çalışırlar. Ayrıca Halk Sağlığı, Psikiyatri gibi bölümlerde de çalışırlar. Fakülteden fakülteye değişmekle birlikte bazı küçük bölümlerde de çalışırlar. Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları vs..

En önemlisi de, Acil Tıp‘da çalışırlar. Süresi fakülteden fakülteye değişmekle birlikte 1-2 ay kadar acil servislerde çalışırlar. Eğitimlerinin belki de en önemli kısmı, Acil Tıp’dır.

Çalıştıkları bölümler ile ilgili süreler değişkenlik gösterebilir. Dahiliye bölümünde iken her yerde değil, kura ile belirlenen servis ve poliklinikte çalışırlar.

İntern Doktorlar Maaş Alır Mı?

Bu soruyu hem “Tıp Fakültesi öğrencileri maaş alıyor mu” hem de “İntern Doktorlar ne kadar maaş alıyor” şeklinde yazdığım iki yazıda cevaplamıştım. İntern Doktor nedir sorusunu yanıtladığım bu yazıda, merak edilen bu konuya değinmem yararlı olacaktır.

Hafta içi her gün mesai saatlerinde çalışan ve ayda 6 ila 10 arasında değişen sayılarda nöbet tutan insanlardır İnternler. Yaptıkları işin bir sınırı yok ve verilen tüm işleri yapmakla mükellefler. Bu kadar çalışan bir öğrenci topluluğuna maaş veriliyor mu?

Bu sorunun yanıtı hem evet, hem hayır. Bir ücret veriliyor ancak bu ücretin maaş olmadığı açık. Olsa olsa harçlık olarak tarif edilebilir. 2018 yılında verilen ücret 460 TL kadardır. Buna maaş denmeyeceği aşikar, ancak ödeme yapılmıyor demek de doğru olmaz.

İntern Doktorlara asgari ücret verilmesi ile alakalı birçok yerde başlıklar görmüşsünüzdür ancak şimdiye kadar böyle bir çalışma yapılmadı ve uygulamada böyle bir şey yok. Gelecekte olur mu? Olabilir ancak şimdilik pek sanmıyorum. Maaş konusu hakkında daha detaylı bilgi için bu yazıya bakınız.

İntern Doktorlar Ne İş Yapar?

Bu soruya yanıt verdiğim bir yazıyı blogumda bulabilirsiniz. Bir hastane içinde a’dan z’ye kadar sayılabilecek tüm işleri yapabilirler. Daha doğrusu yaptırılabilir. Okuduğunuz fakültenin çok büyük önemi var.

Elli yıllık bir fakültede okuduğum için, bizim okulumuzda İnternlik oldukça zordu. Ancak son yıllarda birçok fakülte açıldı ve bu fakültelerde hem daha az angarya diye tabi edeceğimiz işler yapılıyor hem de daha az nöbet tutuluyor.

İntern Doktor nedir sorusunun yanıtını özetleyecek olursam; İntern Doktorlar Tıp Fakültesi son sınıfı olan 6.sınıfta okumakta olan öğrencilerdir. Bu yılda Doktorluğa geçmeden önce temel eğitimlerini tamamlamaları için, bir yıl boyunca hastanenin çeşitli bölümlerinde çalışırlar.

Bu yılda öğrencilere 460 TL civarında aylık ödeme yapılmaktadır. İnternlik hakkında blogumda arama yaparak daha birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

One Comment

  1. Uğur Boyacı Yorum Ekle

    KAFANIZA TAKMAYIN! UZMAN HEKİM OLMAYA BAKIN. YOKSA ÖMÜR BOYU ZENCİ MUAMELESİ GÖRÜRSÜNÜZ. SİZLER BİZ HASTALAR İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ.. EN GARİBİME GİDEN; RAPORU 2 DAKİKADA YENİLEYEN HEKİMİN, AĞZINDAN ÇIKAN TEK SÖZ “ İLAÇLARINIDA AİLE HEKİMİN YAZSIN” NE DİYELİM; PERFORMANS ÇIKTI, HİPOKRAT YEMİNİ BOZULDU..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir