Tıp Fakültesi Dersleri | Tıp Fakültesinde Hangi Dersler Görülüyor?

Tıp dersleri hakkında aldığım bazı sorular neticesinde sizler için kapsamlı bir yazı yazma gereği duydum. Bu yazı sonunda Tıp Fakültesinde okutulan dersleri ve bu derslerin açıklamalarını paylaşmış olacağım sizlere.

Bildiğiniz üzere teorik Tıp dersleri, fakültenin ilk 3 yılı içerisinde okutulan derslerdir. Tıp eğitiminin birinci ve ikinci yılında teorik dersler büyük ağırlık oluşturmaktadır. Üçüncü sınıfta ise klinik eğitimin teorik dersleri verilmektedir. Peki Tıp Fakültesi dersleri nelerdir?

tip-fakultesi-dersleri-tip-fakultesinde-hangi-dersler-var-goruluyor

İlk olarak Tıp Fakültesinde görülen dersler ile alakalı kısaca bilgilendirme yapacağım. Daha sonra, her bir dersten ve içeriğinden bahsedeceğim.

 #  Tıp Fakültesinde görülen dersler bazı fakültelerde farklılıklar gösterebilmektedir. Parazitoloji dersi bazı fakültelerde ayrı bir ders olarak okutulurken, bazı fakültelerde Mikrobiyoloji dersi altında okutulabilmektedir. Burada göreceğiniz her bir ders, her Tıp Fakültesinde olmayabilir.

 #  Tıp Fakültesinde okutulan dersler, büyük çoğunlukla Tıp eğitiminin ilk iki yılı içerisinde görülür. Birinci sınıfta giriş ve kavramlar üzerine olan konular daha ağır basmaktadır. İkinci sınıfta ise organ ve sistemlere göre ayrılarak anlatılmaktadır.

 #  Bir komite içerisinde pek çok ders bulunmaktadır. Derslerin her birinde benzer konularda eğitim verilmeye çalışılır. Anatomi dersinde kemikleri işlerken, Fizyoloji dersinde hareket fizyolojisi işleneceği gibi.

 #  Bazı derslerin Tıp eğitimine katkısı konusunda şüpheler duyabilirsiniz. İstatistik dersi ne işe yarayacak diye düşünebilirsiniz? Emin olun her dersin çok büyük bir önemi var. Eğitim yıllarının ilerlemesiyle faydasını daha iyi anlayacaksınız.

 #  Tıp dersleri, pek çok farklı bölümde de işlenmektedir. Şundan emin olabilirsiniz; bu derslerden hiçbiri diğer bölümlerde bu kadar detaylı işlenmiyor.

 #  Bazı dersler daha çok ezber gerektirirken, bazı dersler mantık örgüsü kurmanızı ister. Her iki tür dersin de eğitiminizi için önemli olduğunu düşününce, hem mantık örgünüzün hem de ezberinizin iyi olması gerekmektedir.

Tıp Fakültesi Dersleri Nelerdir?

Hemen aşağıda pek çok ders ve açıklamalarını bulabileceksiniz. Blogumda, ilerleyen zamanlarda her bir ders için kapsamlı yazılar hazırlayacağım. Şimdilik buradaki kısa bilgilerle idare etmek zorunda kalacaksınız. Hadi başlayalım.

Anatomi 

Tıp Fakültesinde pek çok ders olsa da, her zaman akla ilk gelen ders Anatomidir. Vücudun şeklini, yapısını inceleyen bilim dalıdır. Organlar, organlar arasındaki ilişkiler ve bağlantıları araştırır. Tıp Fakültesinin ilk yıllarındaki en zor derslerden biridir. Ezber yeteneği isteyen derslerden biridir.

Biyofizik 

Tıp hayatımın ilk yılında en çok zorlandığım derstir Biyofizik. İki büyük bilimin ortak kesişme noktasıdır. Biyolojik süreçleri, fiziksel ilkelerle ve kavramlarla açıklamaya çalışır. Mantık örgüsünü en çok zorlayan derslerden biridir.

Biyoistatistik 

Biyolojik süreçlerin matematiksel ve istatiksel olarak ifade edilmesini öğreten Tıp bölümü dersidir. Tıp hayatınızın ilerleyen yıllarında en çok işinize yarayacak derslerdendir. Tanılar, tedaviler ve araştırmalar istatistik olarak anlamlı olmak zorundadır. Tüm anlam karmaşası Biyoistatistik dersi sayesinde yerli yerine oturmaktadır.

Tıbbi Biyoloji 

Tıp bölümünün giriş derslerinden biridir. Lisede gördüğünü insan biyolojisi derslerine benzer konuları içermektedir. Ancak burası Tıp Fakültesi. Lisede gördüğünüz birkaç sayfalık konuyu, burada bir haftada anlatabilirler. Biyoloji dersi temelinin iyi olduğu öğrenciler bu derste pek zorlanmazlar.

Biyokimya 

Öğrencileri en çok zorlayan Tıp dersleri arasında yer almaktadır. Seveni kadar sevmeyeni de çoktur bu dersin. İnsanın yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve insan ömrü boyunca gerçekleşen kimyasal süreçleri anlatan derstir Biyokimya. Tıp eğitimim esnasında en çok zorlandığım derslerden biri olmuştur.

Mikrobiyoloji 

Ezber yeteneğinin en çok işe yaradığı, ancak sevmeye başladıktan sonra ezbere gerek kalmayan derslerden biridir. Mikroorganizma adı verilen ve birçoğunun ancak mikroskop altında görülebildiği küçücük canlıları inceleyen bilim dalıdır. Bakteriler, virüsler, mantarlar, prionlar.

Parazitoloji 

Tıp eğitimim esnasında en sevdiğim derslerden biri olmuştur Parazitoloji. İnsan sağlığını etkileyen parazitlerle ilgilenmektedir. Elle tutulur, gözle görülür canlılar olduklarından dolayı daha anlaşılabilir bir derstir. Parazitoloji laboratuvarı dersini kaçırmayın, geriye dönüp bakınca aklımda kalan ve mutlu olduğum şeylerden biridir.

Tıbbi Genetik 

Tıp seçen tüm öğrencilerin Genetik bilimine ilgisi vardır. İşte bu ders tam sizin için. İnsan genetiği üzerine yapılan araştırmalar, hastalıkların genetiği, sendromlar ve çok daha fazlasını bu derste bulabileceksiniz. En çok ilgi duyduğum Tıp dersleri arasında yer almaktadır.

Fizyoloji 

Doktor Bun’un en sevdiği Tıp dersi hangisidir diye düşünüyorsanız, işte cevabı. İnsan bedeni üzerinde gerçekleşen fizyolojik süreçleri içeren derstir. Çalışmaktan en fazla zevk aldığım derstir. Konuları detaylarıyla beraber anladığınızda kendinizi profesör sanmaya başlarsınız.

Embriyoloji 

Histoloji anabilim dalı içerisinde bulunan ancak ayrı bir ders olarak işlenebilmektedir. Zigotun oluşması ve bebeğin doğumu arasında tüm süreci anlatmaya çalışır. Gebeliğin ilk 3 haftasını gün gün, geri kalan dönemi ise hafta hafta anlatır. Ezber yükü fazla olabilir ama çalışması ve öğrenilmesi oldukça güzeldir.

Histoloji 

Hücre ve dokuları inceleyen bilim dalıdır. Hücre ve dokuları sınıflandırarak anlatmaya çalışır. Bir sistem içerisindeki dokuları ayrı ayrı inceler ve detaylarını belirtir. Başlangıçta oldukça zorlandığım, zaman geçtikçe ısındığım derslerden birdir.

İmmünoloji 

Okuduğum Tıp Fakültesinde, ilk kez bizler ikinci sınıfta iken okutulmaya başlanan derstir. Aslında birçok stajda ve derste anlatılır ancak çok az fakültede ayrı bir ders olarak verilir. İnsanın savunma sistemini ve savunma hücrelerini anlatan derstir. İleride göreceğiniz pek çok hastalığı, aslında bu ders sayesinde detaylı olarak görmüş olacaksınız.

Tıp Tarihi 

Her bölüm, kendi tarihini anlatan dersler içerir. Tıp bölümünün tarihçesini anlatan Tıp Tarihi dersi, tarihe ilgili öğrencileri oldukça mutlu etmektedir. Binlerce yıllık Tıp tarihini anlatan bu ders, oldukça ilgi çekicidir.

Tıbbi Etik 

Tıp eğitimi başladığında, öğretilmeye başlanan ilk konulardan biri de etiktir. Doktor olacaksınız. Hastanın yaşamına, vücut bütünlüğüne, gizli yönlerine ve sırlarına karşı sorumluluklarınız olacak. Bir Doktorun sahip olması gereken etiksel özellikleri anlatan Tıp bölümüdür.

Patoloji 

Her şeyin doğrusunu öğrendikten sonra, artık sıra yanlışları öğrenmekte. İnsanın normal fizyolojisi ve diğer detaylarını öğrendikten sonra, bozulan yapıları ve ortaya çıkan hastalıkları öğrenmeniz gerekecek. Patoloji dersi, Tıp dersleri arasındaki en önemli derslerden biridir. Tüm hastalıkların nasıl ortaya çıktığı, bu hastalıklara nelerin sebep olduğu gibi pek çok detay bu ders içerisinde anlatılmaktadır.

Farmakoloji 

Anatomiden sonra en çok ismi duyulan ders Farmakolojidir. İlaç bilimi anlamına gelmektedir. Tıbbi tedavi ve uygulamalarda kullanılan ilaçlar öğretilmektedir. İlaçların piyasa isimleri değil, etken maddeleri hakkında bilgi veriliyor. Tıp Fakültesi dersleri arasındaki en zor derslerden biridir.

Halk Sağlığı 

Halk sağlığı, pek çok öğrencinin sevdiği derslerden biridir. Anlaşılması ve sınavlarda yapılması kolay olduğu için tabii ki. Toplumu ilgilendiren konuların işlendiği Tıp dersidir.

Tıp Fakültesi Dersleri Hakkında Son Sözler

Bu yazıyı yazmak ve detaylandırmak oldukça uzun bir süremi aldı. Uzun ve kapsamlı bir yazı ortaya çıktığı için mutluyum. Blogumun ilerleyen zamanlarında her bir ders için uzun ve kapsamlı yazılar yazacağım.

Tıp Fakültesinde Stajlar adlı yazı kategorisi gibi, Tıp Fakültesinde Dersler adlı yazı kategorim olacak. Her bir dersten, içeriğinden, nasıl çalışılması gerektiğinden, daha iyi nasıl anlaşılabileceğinden ve daha pek çok detaydan bahsedeceğim.

Tıp Fakültesi dersleri adlı yazım umarım sizler için yararlı olmuştur. Blogumda pek çok konuda, birbirinden önemli yazılar bulabilirsiniz. Ara ara uğrayıp yeni yazılarımı blogumda bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

3 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir