Tıp Fakültesinde Sınıflar – 2. SINIF

Tıp eğitiminin her bir yılını detaylarıyla anlattığım Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinde şimdi sıra ikinci sınıfta. İkinci sınıf, Tıp eğitimi iyiden iyiye hissettiğiniz oldukça güzel bir yıldır.

Birinci sınıfta gördüğünüz derslerin benzerlerini bu yılda görürsünüz. Ancak arada büyük bir fark vardır, derslerin giriş bölümlerini değil ilerleyen aşamalarını öğreneceksiniz. Tıp Fakültesi 2.sınıf eğitiminin detaylarına geçelim.

Tıp Fakültesi 2.sınıf, tıp ikinci sınıf dersleri, ikinci sınıf öneriler

Birinci sınıfı başarılı bir şekilde atlatabilen Tıp öğrencimiz artık 2.sınıftadır. Bu yılda alacağı eğitim, önceki yıla birçok yönden benzerlik gösterse de bazı yönlerden kendine has özellikler taşıyacaktır.

Tıp Fakültesi 2.Sınıf Dersleri

Birinci ve ikinci sınıfta görülen dersler büyük çoğunlukla aynıdır. Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterse de, 2.sınıfta görülen dersler büyük çoğunlukla şunlardır;

  • Anatomi
  • Fizyoloji
  • Biyokimya
  • Mikrobiyoloji
  • Histoloji
  • Embriyoloji
  • Genetik
  • Parazitoloji

Birinci ve ikinci sınıf arasındaki en büyük fark, görülen derslerin içeriğindeki değişimdir. Birinci sınıfta okutulan derslerde, genellikle o derse giriş aşaması anlatılır ve sonrasındaki bazı konular işlenir, daha sonra yıl biter.

İkinci sınıf eğitiminde ise, konuların detaylarına inilir. Sistemler ve organlar bir bütünlük içinde anlatılmaya başlanır. Bu sayede konu bütünlüğü sağlanmış olur.

Bunu bir örnek ile izah edeyim:

Birinci sınıfta, Anatomi dersi başladıktan sonra öncelikle temeli oluşturacak konular anlatılır. Anatomi terminolojisi, kemikler, eklemler, kaslar, sinirler gibi.

Anlatılan bu konular, isim olarak kolay geliyor olsa da kesinlikle öyle değildir. Tıp Fakültesinde, bütün konular en küçük ayrıntısına kadar anlatılır. Sınavlarda en küçük detay dahi sorulur.

İkinci sınıfa geçtiğinizde, Anatomi dersi yine vardır. Artık temel konular değil, sistemler ve işleyişler anlatılır. Bir komitede solunum sisteminin anatomisi anlatılırken, başka bir komitede dolaşım sisteminin anatomisi anlatılır. Dersler artık sistem sistem öğretilmeye başlanır.

Başka bir dersten örnek vereyim. Birinci sınıfta fizyoloji dersinde hücre, organeller, madde taşınması, dokular gibi giriş konuları anlatılır. İkinci sınıfla birlikte; solunum sistemi fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi şeklinde sistem sistem anlatılır.

İkinci Sınıfta Derslerin İşleniş Şekli

Tıp eğitiminin kendine ait dinamikleri vardır. Farklı derslerdeki aynı sistemler, aynı komite içerisinde anlatılır. Daha doğrusu, almakta olduğunuz komitenin bir sistem adı olur. O komitede görülen tüm derslerde, o sisteme ait konular anlatılmaya çalışılır.

Solunum sistemi komitesinde iseniz göreceğiniz tüm derslerde size solunum sistemi anlatılacaktır. Tek fark, her branş kendine bakan tarafı anlatacaktır. Anatomi o sistemin anatomisini, fizyoloji o sistemin fizyolojisini anlatacaktır.

İkinci sınıfın ders işleniş şekli birinci sınıfın devamı gibidir. Yine laboratuvar ve pratik dersleriniz olacak, komite derslerinde işlediğiniz konuların pratiklerini yapmaya çalışacaksınız. Bolca teorik dersiniz olacak ve derse devam etmeniz gerekecek.

Sınavlarınız da benzer şekilde devam edecek. Teorik ve pratik sınavlarınız sonrasında geçme puanını almanız beklenecek.

İkinci sınıf hakkında söylenebilecek çok fazla bir şey yok aslında. Birinci sınıfın devamı şeklinde yola devam ediyor olacaksınız, en büyük farkınız ise artık her bilgiyi sistematik olarak öğrenecek olmanız.

2. Sınıf İçin Bazı Öneriler

İkinci sınıf eğitiminiz esnasında dikkat etmeniz gerektiğini düşündüğüm bazı noktalar var. Daha kaliteli 2.sınıf eğitimi için şunlara dikkat ediniz:

  • Derslerinize düzenli olarak devam ediniz. Notlardan öğrenemeyeceğiniz bilgiler vardır, bu bilgileri sadece ders esnasında öğrenebilirsiniz.
  • Pratik dersler oldukça önemlidir. Tıp derslerinin teoriği içerisinde boğulurken size soluk aldıracaktır. Pratik beceriler edinmek için bu derslere özenle katılın.
  • Bolca tekrar yapın. Blogum üzerinden bana yöneltilen ders çalışma sorularına verdiğim yanıt genellikle “bolca tekrar yapın” oluyor. Tekrar yaptıkça öğrenebilirsiniz ve başarılı olabilirsiniz.
  • Tıp eğitiminin ilk yıllarındaki dersler bazen zorlayıcı olabiliyor. Teorik bilgi yükünün fazla olması sizi yıldırmasın. İyi bir Doktor olmak için, iyi bir temele sahip olmalısınız. Derslerinize gereken önemi verin.
  • Derslerin sistem sistem işlenmesinin bir amacı var, daha iyi anlaşılabilsin diye. Derslerinizde gördüğünüz konuları birleştirmeye çalışın. Farklı dersleri ancak kafanızda birleştirebilirsiniz.
  • Her sınıfta olduğu gibi Tıp Fakültesi 2.sınıf eğitiminiz esnasında da her şeyi dozunda yapın. Spor, eğlence, sosyal aktivitelere önem verin ama abartmayın. Başarının şartı dengeli olmaktır.
  • Tıp Fakültesi öğrencisi olduğunuzu ara ara hatırlayın ve hastane için dolaşın. Farklı bölümlerdeki asistan, intern, stajyer büyüklerinizle iletişime geçin, bilgilerinden faydalanın.
  • Tıp kongrelerine, sempozyumlara, toplantılara katılın.
  • Mümkünse en az 1 Tıp kongresine katılın. İlginizi çeken bir kongreye katılmanız daha iyi olacaktır.
  • Hayatınıza kalite katın. Tıp okumak önemlidir ama her şey değildir. Kaliteli şeyler bulun, kaliteli şeyler için uğraşın, kaliteli zaman geçirin.
Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız:

Tıp eğitiminizin ikinci yılı umarım istediğiniz gibi olur. İkinci sınıf için veya başka konularda aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim sekmesi üzerinden sorabilirsiniz. İkinci sınıf eğitiminizde başarılar dilerim.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir