Tıp Fakültesinde Sınıflar – HAZIRLIK SINIFI

Doktor Bun adıyla ortaya çıktığımda Tıp Fakültesi adına bütün detayları bir araya toplama amacım vardı. Bu amaç doğrultusunda pek çok yazı yazdım, Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına baş ucu kaynağı haline geldim. Şimdi ise en önemli yazı serilerimden birine başlıyorum, Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisine.

Bu yazı serisi sonunda Tıp Fakültesinin her bir yılı hakkında oldukça detaylı bilgilere sahip olabileceksiniz. Görülen derslerden girilen sınavlara kadar her şey bu seride olacak. Tıp Fakültesinde sınıflar yazı serisini sırayla okumanızı tavsiye ederim. Gelin şimdi serinin ilk yazısı olan hazırlık sınıfı hakkında detaylı bilgiler edinelim.

Tıp Fakültesi hazırlık sınıf, hazırlık sınıf olan tıp fakülteleri

Tıp Fakültesi her ne kadar 6 yıl olarak bilinse de aslında öyle değildir. Çünkü 6 yıl minimum halidir. Bazı Tıp Fakültelerinde zorunlu hazırlık sınıfı eğitimi olduğundan, eğitim 7 yıla çıkıyor.

Diğer taraftan Tıp bölümünün zorlu eğitimi dolayısıyla tüm sınıfları kalmadan geçebilmek de büyük bir emek gerektiriyor. Şayet hazırlık sınıfı olmayan bir fakültede okur ve hiç yıl uzatmaz iseniz ancak o zaman Tıp bölümü 6 yıl olur.

Hazırlık Sınıfı Nedir?

Bir fakültede eğitim alabilmek için, öğrencilere belirlenmiş bazı meziyetleri kazandırmak amacıyla okutulan eğitim yılına verilen genel bir isimdir. Bölümlere göre bu eğitim sınıfının içeriği değişebilmektedir.

Tıp Fakülteleri için hazırlık sınıfında verilen eğitim öğrencinin İngilizce öğrenmesi içindir. İngilizce eğitim verilecek fakültelerde, öğrencileri dil konusunda yeterli seviyeye getirmeyi amaçlar.

Hazırlık Sınıfı Olan Tıp Fakülteleri

Hazırlık sınıfına sahip Tıp Fakülteleri hakkında blogumda detaylı bir yazı bulunmaktadır. Hazırlık sınıfı olan Tıp Fakülteleri hangileridir? adlı yazımda pek çok detaya ulaşabilirsiniz. Burada da hazırlık sınıfı olan fakülteleri kısaca paylaşacağım sizlerle.

Hazırlık sınıfı olan devlet Tıp Fakülteleri şunlardır:

Hazırlık sınıfı olan Özel Tıp Fakülteleri şunlardır:

  • Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Burada yer alan Tıp Fakültelerinin pek çoğunun Türkçe eğitim veren fakülteleri de bulunmaktadır. Bazı fakültelerde ise %30 İngilizce eğitim vardır. Genel olarak yukarıdaki maddelerde yer alan fakültelerin %100 İngilizce eğitim verdiklerini unutmayın.

Hazırlık Sınıf Zorunlu Mudur?

Eğer eğitim dili İngilizce olan bir Tıp Fakültesi seçmişseniz hazırlık sınıfı okumanız gerekebilir. Ancak yeterli düzeyde İngilizceniz varsa muafiyet sınavına girerek hazırlık sınıfını es geçebilir ve direk 1.sınıftan eğitiminize başlayabilirsiniz.

Bir yılın önemli bir süre olduğunu düşünürsek, yukarıdaki fakültelerden birini seçmişseniz muafiyet sınavına çalışmanızı ve muafiyet yeterliliği sağlamanızı tavsiye ederim.

Hazırlık Sınıfının Avantajları Nelerdir?

  • Eğer İngilizce öğrenmek istiyorsanız bir yıl boyunca size sadece dil eğitimi verilecek. İster istemez düzeyi sizin becerinize bağlı olacak şekilde İngilizce öğreneceksiniz.
  • TUS‘a girmek için İngilizce yeterliliği gerektiği için dil sınavlarını rahat bir şekilde verebilirsiniz.
  • Yurt dışında stajlar yapabilirsiniz.
  • Yine yurt dışında uzmanlık eğitimi alabilmeniz kolaylaşır ve akademik kariyer yapabilirsiniz.
  • Uluslararası makale yayınlamak sizler için daha kolay olabilir.

Yani sözün özü; işin içine İngilizcenin girdiği tüm yerlerde bir adım önde olacaksınız. Tıp eğitiminde Latince kullanılıyor olsa da tüm dünyanın dil konusunda ortak kümesi İngilizcedir. İngilizce Tıp Fakültesi okumayacak olsanız da mutlaka bu dili öğrenmeye çalışın.

Hazırlık Sınıfının Dezavantajları Nelerdir?

  • YGS – LYS gibi iki büyük sınavdan çıktıktan sonra öğrencilerde büyük bir bilgi kazanımı olur. Eğer hazırlık sınıfı okursanız bu beceriniz bir miktar gerileyecektir. Çünkü yıl boyunca sadece bir konuyla ilgilenecek, akranlarınıza göre daha az ders görecek ve daha az ders çalışacaksınız.
  • Hazırlık sınıfı okuyarak 1.sınıfa başlayan öğrenciler, direkt 1.sınıfa başlayan öğrencilere göre eğitimlerinin ilk yılında daha fazla efor sarfetmek zorunda kalacaktır.
  • Fazladan 1 yıl eğitim ile minimum 7 yıl olacak bir üniversite hayatınız olacak.
  • Öğrendiğiniz dili kullanmazsanız bir süre sonra öğrendiklerinizi unutma problemi de yaşayabilirsiniz. Bu yüzden hazırlık sınıfı okuyacaksanız eğitim dili de İngilizce olacak bir Tıp Fakültesini seçmek daha mantıklı olacaktır.

Hazırlık sınıfı okumanın avantajları ve dezavantajları vardır. Sizin için neler öncelikliyse ona göre tercih yapınız. İngilizce eğitim almazsanız da mutlaka İngilizce öğrenin.

Hazırlık Sınıfında Kaç Saat Ders Görülür?

Günden güne değişmekle birlikte 4 ila 8 saat arasında değişebiliyor ders saati. Genelde dersler sabah 08:00 -12:00 ve 10:00 – 15:00 arasında günlük 4’er saat ders şeklinde olmaktadır.

Daha detaylı bilgi için seçilen fakültenin öğrenci işlerine danışabilirsiniz.

Hazırlık Sınıfı Okuyacaklar İçin Doktor Bun’dan Birkaç Tavsiye

Zorunlu hazırlık sınıfı olan fakültelerden birini seçmiş iseniz muafiyet sınavını geçmek için yaz döneminde çalışmanızı öneririm. Muafiyet sınavını geçen öğrencilerin bir düzeyde dil bilgisi olduğundan dolayı ileriki yıllarda boş zamanlarında alacağı kurslar ile kendini daha da geliştirebilir.

Şayet hazırlık sınıfı okumak zorunda kalırsanız kendinizi boşlukta bulabilirsiniz. Mümkün olduğunca çaba göstererek dil becerinizi en üst seviyeye çıkarınız. Ayrıca boş vakitlerinizde kendinizi geliştirmek adına faaliyetler yapmanız sonraki yıllar ve hayatınız için faydalı olacaktır.

Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız:

Doktor Bun’da Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına bütün bilgileri bulabilirsiniz. Ara ara yeniden ziyaret ederek yeni yazıları görebilir ve pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

6 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Hazırlık sınıfı kazanılabilecek bir şey değildir. Tıp Fakültesini kazanmanız gerekiyor. Ülkemizdeki bazı Tıp Fakültelerini kazandıktan sonra hazırlık sınıfı okumanız gerekecek. Bu fakülteleri yazı içeriğinde bulabilirsiniz.

        1. Doktor Bun Post author

          Hazırlık sınıfından muaf olmak için orta düzeyde İngilizceniz olması yeterlidir. Genelde kolay-orta bir sınav oluyor. Size direkt olarak önerebileceğim bir kaynak yok ne yazık ki. Genel bir tekrar yapmanız iyi olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir