TUS Ne Zaman Yapılıyor? TUS Yılda Kaç Kez Yapılır?

Tıpta Uzmanlık Sınavı hakkında en çok merak edilen konulardan biri de TUS‘un ne zaman yapılacağıdır. Bu sorunun yanıtı ile birlikte, ara ara gündeme gelen TUS‘un yılda kaç kez yapılacağı sorusuna da değinmeye çalışacağım.

Tıp Fakültesi öğrencisiyseniz veya TUS’a girecek bir adaysanız, bu yazı sonunda yıl içerisinde muhtemel sınav tarihlerini tahmin edebilecek hale geleceksiniz. Çok uzatmadan TUS ne zaman ve yılda kaç kez sorularının yanıtına geçelim.

TUS Ne Zaman Yapılıyor? TUS Yılda Kaç Kez Yapılır? - Doktor Bun

Tıpta Uzmanlık Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılıyor?

Tıpta Uzmanlık Sınavı ya da daha çok bilinen adıyla TUS, Tıp bölümü mezunlarının girdiği bir sınavdır. Tıp bölümünde uzmanlık yapabilmenin ülkemiz içindeki tek yoludur.

Uzmanlık yapmak isteyen Doktorlar bu sınava girerler ve aldıkları puana göre çeşitli uzmanlıklar tercih ederler. Daha fazla bilgi için Nasıl Uzman Doktor Olunur? ve Doktorların Uzmanlık Dalları Nelerdir? adlı yazılarıma bakabilirsiniz.

Tıpta Uzmanlık Sınavı, 1987 yılından beridir uygulanmaktadır. ÖSYM tarafından uygulanan sınavlardan biridir. ÖSYM’nin sekmeden uyguladığı ve soru iptalleri dışında pek problem yaşamadığı bir sınavdır.

TUS yılda kaç kez yapılıyor peki? Tıpta Uzmanlık Sınavının uygulandığı ilk yıldan beridir, yılda iki defa yapılmaktadır. Bugüne kadar hiç sapmadan yılda iki defa uygulanmıştır. Gelecekte de yılda iki defa uygulanacaktır çok büyük ihtimalle.

Bazı TUS dershaneleri, Tıp Fakültesi öğrencilerine pazarlama yapmak amacıyla pek çok yalan söylemektedir. Bu yalanlardan biri de, TUS’un yılda bir kez yapılacağıdır. Öğrencilerin gözünü korkutmak, uzmanlık yolunun çok zorlaşacağı düşüncesi oluşturmak istemektedirler sanırım.

Bu durum için düşüncem şu; TUS’a giren aday sayısı her yıl artmaktadır. Daha önce yazmış olduğun TUS’a Kaç Aday Giriyor? adlı yazımda pek çok detaya değindim. O yazıda veya hemen aşağıdaki grafikte de göreceğiniz üzere, TUS’a giren aday sayısı son 5 yılda %50 kadar artmıştır.

Son 6 Yılda Sonbahar TUS'una giren Aday Sayısı

Son 6 Yılda Sonbahar TUS’una giren Aday Sayısı – blog.doktorbun.com tarafından hazırlanmıştır.

Tıp Fakültelerinin son yıllarda artan kontenjanları neticesinde, gelecekte TUS’a girecek aday sayısı daha da fazlalaşacaktır. Girecek aday sayısı artarken, sınavın yılda bir kez yapılacağını düşünmek hiç de mantıklı değildir.

TUS yılda kaç kez yapılıyor sorusuna yanıt verirken bazı ek detaylara temas etmiş oldum böylece. Şimdi yazının ana başlığına yanıt bulalım.

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Ne Zaman Yapılıyor?

TUS’un 1987 yılından beridir uygulanmakta olduğunu ve yıl içinde iki defa yapıldığını hemen önceki bölümde belirtmiştim. Peki TUS yıl içinde ne zaman yapılıyor?

ÖSYM’nin sınıflandırmasına göre, TUS ilkbahar ve sonbahar olarak iki dönemde yapılmaktadır. Ortalama olarak iki sınav arasında 6 ay fark olmaktadır. Biri ilkbahar aylarında yapılırken biri sonbahar aylarında yapılıyor.

Aslında bu durum eskiden böyleydi. ÖSYM sınav isimlerini değiştirir mi bilmem ama, sınavlar artık kış ve yaz aylarında yapılıyor. 2019 yılında da kış ve yaz aylarında yapılacak.

Ortaya bir doküman koyabilmek amacıyla kısaca araştırma yaptım. Son 5 yıldaki 10 TUS sınavının tarihleri şunlardır;

YIL

İLKBAHAR

SONBAHAR

201413 Nisan 201414 Eylül 2014
201512 Nisan 201520 Eylül 2015
201610 Nisan 201625 Eylül 2016
201722 Nisan 201727 Ağustos 2017
201825 Şubat 201812 Ağustos 2018

2017 yılının ağustos sınavından önce yapılan tüm sınavların tarihleri benzerlik taşımaktadır. İlkbahar sınavı nisanın ikinci haftası civarında yapılırken, sonbahar sınavı eylülün ikinci haftasında yapılmaktaydı.

Pratisyen Hekim atamalarının en büyüğü ağustos-eylül aylarında yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM tarafından yapılan çalışma ile TUS’un tarihlerinde değişikliğe gidilmiş, uzmanlık sürecinin atama sürecini etkilemesinin azaltılması amaçlanmıştır.

2017 yılının ikinci yarısından itibaren sınav tarihlerinde değişiklik yapılmıştır. İlkbahar sınavı şubat ayına çekilirken, sonbahar sınavı ağustos ayına çekilmiştir.

TUS ne zaman sorusunun genel yanıtı şudur; ÖSYM tarafından tekrardan büyük değişiklikler yapılmazsa yılda iki defa olarak uygulanmaya devam edecektir. Bu sınavlar da şubat ve ağustos aylarında yapılacaktır.

Şubat ayında yapılacak sınav, bu ayın ikinci yarısında yapılacaktır. Ağustos ayında yapılan sınav da, aynı şekilde bu ayın ikinci yarısında yapılacaktır.

2019 TUS Ne Zaman Yapılacak?

ÖSYM tarafından uygulanan Tıpta Uzmanlık Sınavının, hangi tarihlerde yapılacağı hakkında bilgiler her yılın sonunda açıklanmaktadır. 2019 yılında yapılacak TUS’un tarihleri ise 2018 yılı sonunda açıklanmıştır.

• 2019 yılının ilkbahar TUS’u 24 Şubat 2019’da yapılacaktır.

• 2019 yılının sonbahar TUS’u 1 Eylül 2019’da yapılacaktır.

Önceki bölümde yazmış olduğum sınav takvimi şablonuna bu yıl da uyulacak belli ki. İlkbahar sınavını şubat ayının ikinci yarısında, sonbahar sınavını ise ağustos ayının sonunda yapılacak. Ağustosun son haftasının pazar günü eylül ayının içerisinde olduğu için bir kayma varmış gibi duruyor.

TUS yılda kaç kez yapılıyor, TUS ne zaman yapılıyor ve 2019 TUS’u ne zaman yapılacak sorularının genel olarak yanıtları bu şekilde. TUS hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Tıpta Uzmanlık Sınavı yazı kategorisine bakabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir