Mezuniyet Sonrası Atama Süreci Nasıl İşliyor?

Tıp Fakültesi kazanmak birçoğumuzun hedefiydi. Bu noktada başarılı oldunuz, sonrasında 6 yıllık eğitim sürecini başarıyla geride bırakarak mezun oldunuz. Şimdi önünüzde bilinmezlerle dolu, her kafadan bir sesin çıktığı bir süreç var; atama ve artık Doktor olarak işe başlama.

Mezuniyet sonrası süreç hakkında başucu yazısı olması amacıyla, bu süreci sizlere detaylarıyla beraber anlatacağım.

Şimdiden söyleyeyim, mezuniyet sonrasındaki dönem yıldan yıla ve bazen de atamadan atamaya küçük değişiklikler göstermektedir. Yine de aşağıda yazacaklarımı genel bir şablon olarak anlayabilirsiniz. O zaman başlayalım.

mezuniyet sonrası atama süreci nasıl işliyor

Pratisyen Hekimlerin Atama Süreci

 1.  Tıp Fakültelerinin birçoğu temmuz ayının hemen başında mezun vermektedir. Bu tarihten sonra mezuniyet sonrası süreciniz başlamış oluyor. Öncelikle okulunuz tarafından mezuniyetiniz onaylanacak ve diplomalarınız çıkacak.

Sizin bu dönemde yapmanız gereken pek bir şey yok. Sadece diplomanızın durumunu öğrenmeniz iyi olabilir.

 2.  Daha sonrasında, mezun olduğunuz Tıp Fakültesi tarafından diplomalarınız Sağlık Bakanlığına gönderilecek. Yakınlık nedeniyle Ankara’daki ve Ankara çevresindeki illerin Tıp Fakültelerinde gecikme pek olmamaktadır.

 3.  Sağlık bakanlığına gönderilen diplomalarınız bakanlık tarafından onaylanacak ve meslek hayatınız boyunca kullanacağınız diploma tescil numarasına kavuşacaksınız.

 4.  Diplomalarınız onaylandıktan sonra Sağlık Bakanlığının “Doktor Bilgi Bankası”na düşecek. İlk olarak oradan diploma tescil numaranızı öğrenebileceksiniz.

Diploma tescil numaranızı Doktor bilgi bankası üzerinden öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Doktor bilgi bankası nedir? Nasıl giriş yapılır? adlı yazıma bakabilirsiniz.

 5.  Diploma onayından sonra isimleriniz Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurasına yazılıyor. İsminizin kuraya dahil olması için bir şey yapmanıza gerek yok.

DHY kurası her yılın çiftli aylarında çekilmektedir. Eğer haziran-temmuz aylarında mezun olduysanız Ağustos ayında çekilecek DHY kurasına adınız yazılacak.

 6.  Sağlık Bakanlığı tarafından ilan metni açıklanacak sonrasında. İlan metninde sürecin ileri dönemlerinin tüm detayları yer almaktadır.

Tercih dönemi, kura takvimi, münhal kadroların açıklanması hakkında pek çok detay ilan metni içerisinde yer alacaktır. İlan metni sayesinde sürecin tarihsel ilerleyişi kesinleşmiş olacak.

 7.  İlan metni yayınlandığı sırada ayrıca kuraya katılacak Hekimlerin isimlerin yer aldığı liste de yayınlanmaktadır.

Bu dönemde güvenlik soruşturması ile ilgili bir sayfa da açılacak ve bu sayfada bilgilerinizi doldurarak güvenlik soruşturmasını başlatmış olacaksınız. (83. DHY sonrasında güvenlik soruşturması formu doldurma işlemi son buldu.)

 8.  Kura takvimi münhal kardoların açıklanması ile tam olarak başlamış olacak. Mühnal kadro; hastanelere kaç adet hekimin atanacağının belli olacağı listedir.

 9.  Münhal kardolar yayınlandıktan sonra, sizler vereceğiniz tercihleri düşünmeye başlarsınız. Daha sonra tercih günlerinde Sağlık Bakanlığının Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden tercihlerinizi vereceksiniz. Tercih süreci 3-5 gün sürmektedir.

Personel bilgi sistemi kaydı bazen önemli problemler oluşturabilmektedir. Kaydınızı daha rahat yapabilmek için  Personel bilgi sistemi (PBS) kaydı nasıl yapılır? adlı yazıma bakmanızı tavsiye ederim.

 10.  Tercihlerinizi verdikten sonra kuranın çekilmesini bekleyeceksiniz. İlan metninde yer alan kura tarihinde kuralar çekilecek. Çekilecek kura ile ilk çalışma yeriniz belli olacak.

DHY kurası nerede çekilmektedir? ve DHY kurası nasıl çekiliyor? adlı yazılarım, kura çekimi hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

 11.  Kuralar çekilip çalışma yerleriniz belirlendikten sonra tebligatların yayınlanmasını bekleyeceksiniz ama öncelikle güvenlik soruşturmasının tamamlanmış olması gerekecek. Tebligatlar yayınlandıktan sonra ikamet yeriniz ile aynı ilde göreve başlayacaksanız 24 saat içinde, farklı bir ilde başlayacaksanız 15 gün içinde işe başlamanız gerekiyor.

 12.  İşe başlamanız için gerekecek belgeler ilan metninde belirtilmiştir. Atama sonrası göreve başlama belgeleri nelerdir? adlı yazımda detayları bulabilirsiniz.

Bu yazıda bahsettiğim maddeler DHY kuralarında bazen farklılık gösterebilmektedir. Kura çekim tarihleri ertelenebilmekte, güvenlik soruşturmaları çok uzun sürebilmekte, göreve başlama süreci çok uzayabilmektedir. Yine de genel hatlarıyla süreç bu şekilde işlemektedir.

Aklınıza takılan detayları yorum kutusu veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz. Atamanız gönlünüzce olsun.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

15 Comments

  1. abdullah Yorum Ekle

    Hocam bilgiler için teşekkürler. Ben istifa sonrası tekrar dhy’ne başvuruda bulunacağım (görev yerime hiç gitmeyerek müstafi oldum). farklı olarak ne yapmam gerektiğini söylerseniz. yada nereden bilgi alabileceğimi…

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Kura başvurusu için Sağlık Bakanlığının YHGM için ayrılmış web sitesini ziyaret etmelisiniz. Kura için belge toplama tarihlerinde gerekli dökümanları bakanlığa ulaştırmalısınız. Bu sayede bir süre sonra yayınlanacak isim listesinde yer alabilirsiniz.

      Daha fazla bilgi almak isterseniz Sağlık Bakanlığının Doktor atama birimine gidebilirsiniz veya telefonla Doktor atama birimi ile görüşebilirsiniz. (Müstafi kalmanın sonuçları konusunda bakanlıktan daha net bilgi alabilirsiniz.)

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Atama sürecinde 81 il için kadrolar açılır ve herkes istediği yeri tercih eder. Ancak kendi şehrinize yerleşmeniz çok zor olabilir. Atama sürecinde nereli olduğunuzun hiçbir önemi olmuyor.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesi mezunları zorunlu hizmetlerini tamamlamadan özel sektörde çalışamazlar. Öncelikle DHY tamamlanmalıdır. DHY süresi tamamlandıktan sonra özel sektörde çalışılabilir.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Mezuniyetten sonra isteseniz de istemeseniz de atamaya katılmak zorundasınız. Diplomanız onay için Sağlık Bakanlığına gidince isminiz en yakın kuraya yazılıyor. Ne yazık ki bu noktada DHY kurasına katılıp katılmamak sizin elinizde değil.

  2. Melike Yorum Ekle

    Aynı ilde olsan bile ilçede başlıycaksan 24 saat mi oluyor Yoksa 15 gün mü? Bir okuduğum yazıda İkamet ettiğin yere göre diyordu İlçe de nasıl oluyor bilginiz var mı?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Aynı il sınırları içerisinde bulunan tüm yerleşim yerlerine 1 mesai günü içerisinde başlangıç yapmalısınız. Bu durum yerleşiminizin bulunduğu il sınırları içerisindeki tüm ilçeleri kapsıyor. İkametininiz bulunduğu il sınırları içerisindeki herhangi bir yere atamanızın yapılması durumunda 24 saat içerisinde göreve başlangıç yapmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir