DHY Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Genel Kuraya Kalmayın!

DHY tercihi yapacak meslektaşlarıma yardımcı olması amacıyla birçok yazı yazdım. Bu yazıları mezuniyet sonrası dönem kategorisinde bulabilirsiniz. Bu yazıda ise DHY tercihi verirken dikkat etmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşacağım.

Bu yazıyı yazmadan önce pek çok araştırma yaptım. Belirttiğim adımları uygularsanız, genel kuradan uzakta kalacağınızı söyleyebilirim. DHY tercihi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri detaylarıyla beraber görelim.

DHY Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Genel Kuraya Kalmayın!

Öncelikle bazı bilgiler vererek başlayayım. DHY kurasına katılmadan önce, kuraya katılan hekimlerin toplandığı bazı siteler (doktoruz, doktoratamaları vs) bulunmaktadır. Bu siteler sizlere pek çok konuda yön gösterici olacak ve tercih yapmanızı kolaylaştıracaktır. Atamanıza katılacak hekimlerin toplandığı sitelere mutlaka kaydolun.

Münhal kadrolar açıklandıktan sonra, bu siteler üzerinden tercih stratejinizi belirleyebilirsiniz. Uygun yaklaşımları sergilerseniz ilk 3 tercihinize yerleşme olasılığınız %80-90 seviyelerine ulaşacaktır.

  1. Yazımda paylaşacağım bilgiler, tercih siteleri üzerinden edineceğiniz bilgilerden oluşmaktadır. Bu sitelere kaydolmazsanız, yazdığım yazının pek önemi kalmayacaktır.
  2. Blogumda daha önce yazmış olduğum DHY kurası nasıl çekiliyor? adlı yazıyı mutlaka okuyun. Kuranın nasıl bir algoritma ile çekildiğini bilirseniz, daha sağlıklı tercihler verebilirsiniz.

Bu yazı, sizlere stratejik yaklaşım kazandırmak için yazıldı. İlk 5 tercihin her birini ayrı ayrı değerlendireceğiz ve bu sayede istediğimiz bir tercihimize yerleşeceğiz.

Kısaca belirteyim, oldukça riskli görünen bir TSM’ye ilk tercihimde yerleşmiş bir hekimim. DHY tercihi konusunda yardımcı olduğum birçok kişi oldu. Bir kişi bile genel kuraya kalmadı, neredeyse tamamı ilk 2 tercihine yerleşti. DHY tercihi konusunda ekol kişi olmasam da fikir alınabilecek biri olduğumu düşünüyorum. Hadi başlayalım.

Birinci Tercih (1.Tercih)

Birinci tercihiniz, riske edilebilir tercihinizdir. Hatta riske atabileceğiniz tek tercih budur. İkinci tercihinizi riske atamazsınız, çünkü atamaya giren kişilerin %60’ı ilk tercihine yerleşiyor. Geriye kalan %40’lık kısmın ise birçoğu gitmek istemeyeceğiniz yerlerdir.

Madde madde birinci tercihinizi nasıl vermeniz gerektiğini paylaşayım:

  • En çok istediğiniz yer birinci tercihinizde olmalı
  • Mümkünse 2’den fazla kadrosu olmalı
  • 2’den az kadrosu varsa, çok az kişinin tercihinde olduğundan emin olun
  • %50’nin altında ihtimali olan bir yeri ilk tercihinize yazmamaya çalışın (2 kadroluk yeri 8 kişi yazacaksa başka bir yer bulun)
  • İkinci tercihinize kesin yerleşecekseniz, 1.tercihinizin ihtimali %25’e kadar düşürülebilir (çok istediğiniz bir yerse)
  • Memleketinizde görev yapmak zorunda değilsiniz, farklı yerler çok daha güzel olabilir. Araştırın.
  • Saygıyı koruyarak sizinle aynı yeri tercihi verecek kişilerle iletişime geçin, bilgiler alın. Tercihi konusunda emin mi diye sorun.
  • Birinci tercihinizden eminseniz, sıralamadaki yerini asla değiştirmeyin

Bu maddelerdeki bilgileri kullanarak ilk tercihinizi belirleyin. Yön gösterici olabilmesi amacıyla kendi tercih serüvenimden bahsedeyim.

İlk tercihime memleketimin şehir merkezindeki TSM’sini yazdım. Toplamda 4 kadrosu vardı ve ilk gün 10 kişi yazacak gibi görünüyordu. İkinci tercihimin geleceğinden emin olduğum için ilk tercihimde ısrarcı oldum. Bu 4 kişilik kadroyu son gün verilerine göre 8 kişi tercih etti. Yerleşenlerden biri ben oldum.

Aslında birinci tercih için çok da mantıklı bir yöntem değil, %50 ihtimal çok da iyi sayılmaz. Ancak ikinci veya sonraki tercihlerinizden eminseniz 1.tercihinizi riske edebilirsiniz.

İkinci Tercih (2.Tercih)

Tüm yazıdaki en önemli bölüm burasıdır, lütfen dikkatle okuyun. Kuraya katılan adayların neredeyse tamamı birinci tercihe odaklanır, bu yüzden sonraki tercihlerine gereken önemi vermez.

İlk tercihe yerleşme oranı yüksek olsa da, bazı kişiler daha alt tercihlere yerleşir. Hatta kuraya katılanların %10-15’i genel kuraya kalır. Bu yüzden ilk 5 tercihinizi çok iyi yapmalısınız. Sonraki tercihlerin pek önemi yok.

İlk tercihinize yerleşme ihtimaliniz %95 olsa da kendinizi güvende hissetmeyin. Tercih sitesine katılmayan, kendi çapında üçkağıtçılık yapan insanları hesaba katmalısınız.

Madde madde ikinci tercihinizi nasıl vermeniz gerektiğini paylaşayım:

  • Severek gidebileceğiniz yerlerden biri olmalı
  • Açılan kadro sayısı fazla olmalı
  • Açılan kadro sayısının yarısından daha az kişi ilk tercihine yazmış olmalı (6 kadrolu bir yeri ilk tercihine 5 kişi yazmışsa, o yeri ikinci tercihinize sakın yazmayın)
  • Bu yeri ikinci tercihine yazan kişileri bulun ve ilk tercihlerini hesaplayın
  • Bulduğunuz yeri ikinci tercihine yazan kişilerin çoğu ilk tercihine yerleşiyorsa rahatlıkla yazabilirsiniz

Bu bölüm biraz karışık oldu. Örnek vererek açıklayacağım.

İlk tercihinize %60 ihtimalle yerleşebileceğiniz bir yeri yazdınız. Gelmeme ihtimalini düşünerek, ikinci tercihinizde severek gidebileceğiniz bir yer buldunuz ve ikinci tercihinize yazacaksınız.

İkinci tercihinize yazacağınız yerin 6 kadrosu olsun ve ilk tercihine 2 kişi yazıyor olsun. Kadro sayısının yarısından daha az kişi yazıyor. Burayı ikinci tercihine sizle beraber 10 kişi yazıyor olarak gördünüz.

Şimdi yapmanız gereken şey, ikinci tercihine yazan kişileri tek tek araştırın ve bu kişilerin ilk tercihine yerleşme olasılıklarını bulun. Şayet kesin olarak 5 kişi ilk tercihine yerleşiyorsa, ikinci tercihinizden emin olabilirsiniz.

10 kişiden 5’i ilk tercihine kesin yerleşecekse, geriye 5 kişi kalır. Yazacağınız yerin ikinci tercihe 4 kontenjanı kalıyordu. Yerleşme ihtimaliniz %80 civarında.

Şöyle bir ihtimal daha var. İkinci tercihe kalacağını düşündüğünüz kişilerin de aslında büyük kısmı ilk tercihine yerleşecek. Bu durumu göz ardı etmeyin.

İkini tercihi maddelerle tekrardan vurgulayayım:

  • Şahsi kanaatime göre en önemli tercih 2.tercihtir
  • İkinci tercihinize yerleşme ihtimaliniz %80’den fazla olmalı
  • Stratejik davranın, araştırmacı olun
  • Memleketinizi yazacaksınız diye gereksiz tercihler vermeyin, genel kuraya kalmak istemezsiniz
  • Tercih süreciniz boyunca rekabete girdiğiniz insanları takip edin, tercihlerine göre stratejiler kurun

Üçüncü ve Dördüncü Tercihler (3. ve 4. Tercihler)

Üçüncü ve dördüncü tercihler için söylenebilecek çok şey yok. İkinci tercihi verirken ortaya koyduğunuz stratejinin aynısını bu tercihlerde de sergilemelisiniz.

Kısaca şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Tercih verenlerin büyük çoğunluğu ilk 2 tercihine yerleşir
  • Üçüncü ve dördüncü tercihe yazacağınız yerler, ilk 2 tercih içerisinde kesinlikle dolmamalı
  • Üçüncü ve dördüncü tercihinize yazdığınız yerleri iyice araştırın
  • Buraları tercih eden kişileri araştırın, yerleşme ihtimallerini hesaplayın

Beşinci Tercih (5.Tercih)

Tercih listesinde 10 tercih bölümü olsa da, beşinci tercihten sonrası çok da önemli değil. Beşinci tercih en stratejik tercihiniz olmalı. Bu tercihte genel kura yerimizi seçeceğiz.

Ne demek bu?

Genel kuraya kalan birçok yer var. Bunlardan bazıları çok avantajlı. Rahatlık, gelir vs. İşte bu noktaları göz önüne alarak 5.tercihinizi yapacaksınız.

Örnek vereyim hemen. Iğdır, Kars, Ağrı, Ardahan, Bayburt devlet hastaneleri her yıl genel kuraya kalır. Buralar merkez hastaneler oldukları için olanakları geniştir. Çevresindeki büyük illere sevk yapmaları kolaydır. Uçak ile ulaşımları vardır. Doğu şehirlerinde doktora çok büyük saygı vardır, el üstünde tutulursunuz.

Aslında şehirleri gelişmişliklerine göre değerlendirmiyor olsaydık, bu hastaneler ilk tercihlerinde dolardı. Çünkü daha rahatlar, daha çok kazanç sağlarlar.

Genel kuraya kalacaksanız istemeyeceğiniz bir yere girmeyin. Kendi genel kura yerinizi kendiniz seçin. Bu tarz şehirleri ve ilçelerini araştırın. Çok fazla doktor ihtiyacı olan yerler genel kuraya kalır.

Umarım değindiğim nokta anlaşılmıştır. Kendi genel kura yerinizi 5.tercihinizde seçin. Düşük bir ihtimal de olsa genel kuraya kalabilirsiniz. Kendinizi riske atmayın. Sizin için en uygun genel kura yerini seçin.

Altıncı Tercih ve Sonrası

Geriye kalan tercihlerinizi aynı şekilde stratejik olarak yapmalısınız. İlk 5 tercihte dolmayan çok az yer kalacaktır. Bu yerleri tespit edin ve alt tercihlerinizi bu tercihler ile şekillendirin.

Kendi Tercih Listem

Yön gösterici olması açısından kendi tercih listemi ve nasıl şekillendirdiğimi sizlerle paylaşacağım:

1.Tercih: Dört kadrosu olan bir TSM’yi ilk tercihime yazdım. İlk tercihine 8 kişi yazmıştı, %50 ihtimalim vardır. Yerleştim.

2.Tercih: Üç kadrosu olan küçük bir ilçe TSM’sini yazdım. İlk tercihine 1 kişi, ikinci tercihine 3 kişi yazıyor görünüyordu. İkinci tercihe 2 kadro kalıyordu. Burayı ikinci tercihine yazan bir kişi kesinlikle ilk tercihine yerleşiyordu. Diğer kişinin ilk tercihine yerleşme ihtimali %80’di. Yani benim ikinci tercihime yerleşme ihtimalim %100‘dü.

3.Tercih: On kadrosu olan küçük bir ilçe devlet hastanesini yazdım. İlk tercihe 2 kişi yazmıştı. İkincici tercihe yazanlardan en fazla 3’ü yerleşecekti. Geriye en az 5 kadro kalıyordu. Üçüncü tercihte 8 kişi yazmış görünüyordu ancak bu kişilerin büyük çoğunluğu ilk iki tercihine yerleşiyordu. Yerleşme ihtimalim %100‘dü.

4.Tercih: Üçüncü tercih gibi küçük bir ilçe devlet hastanesiydi. Aynı strateji ile neredeyse gelme ihtimali %100‘dü.

5.Tercih: Oldukça stratejik ilk dört tercihe rağmen, beşinci tercihe gereken önemi verdim. Yukarıda bahsettiğim illerden birini yazdım. Sanırım 30 kadar kadrosu vardı ve dolma ihtimali yoktu. Kendi genel kuramı seçmiştim. Yerleşme ihtimalim %100‘dü.

6 ve Sonrası: Yukarıda bahsettiğim illeri ve bazılarının ilçelerini yazdım. Nöbet sayısı ve kazanç miktarı bu tercihlerimin sıralamasını belirledi.

DHY Tercihi Hakkında Son Sözler

Blogumun en uzun yazıları DHY ile alakalı yazılar. Çünkü bu bilgileri verecek başka bir kaynak yok. Yazarken en ince ayrıntısına kadar değinmeye çalıştım.

Tercih verme sitelerine katılmayan kişilerin olduğunu unutmayın. Kendini zeki zanneden ancak küçük bir üçkağıtçıdan öteye gidemeyen meslektaşlarınızın olduğunu unutmayın. Bu yüzden oldukça stratejik davranmalısınız.

Hiçbiriniz çalışmak istemediğiniz bir yere gitmek istemezsiniz. Bu yüzden tercihlerinize gereken önemi verin. Bir – iki tercih yazıp sonrasını sallamayın. Yıllardır emek verdiniz ve en güzel karşılığı almalısınız.

Mezuniyet sonrası dönem kategorisine bakarak merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

14 Comments

  1. Merve Beyza Ç. Yorum Ekle

    Yazıda iki tane çok önemli nokta var. Birincisi herkesin ilk tercihine odaklandığı ve diğer tercihlerine gereken önemi vermediği, diğer önemli nokta genel kura yerimizi kendimiz çekmemiz gerektiği. Sanırım buradaki bilgileri başka hiçbir yerde bulamazdık.

    Çok faydalı bir yaz olmuş. Elinize sağlık Dr BUN.

  2. neva Yorum Ekle

    Kılavuz niteliğinde bir içerik olmuş ellerinize sağlık.
    Başta yönlendirdiğiniz, kura mantığına değinen yazınızı okuyunca dahi buradaki telkinler kabaca zihinde oluşmuş oluyor, o denli açıklayıcı.
    Teşekkür ederim.

  3. Doktorbune Yorum Ekle

    Herkes bu mantıklı stratejiye göre tercih yaparsa sonuc yine şansa kalmaz mi ? Hele herkes son gün son duruma gore tercihinde güncelleme yaparsa bizim son tercihimiz guncelligini yitirmis verilere gote yapmis olacagiz .Bunları sizi eleştirmek için sormuyorum bu yazı çok faydalı teşekkür ederiz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sözlerinizin doğru olduğunu düşünüyorum. Ancak şöyle bir durum var; herhangi bir DHY atamasına girecek kişilerin en fazla %50’si bu yazıya ulaşabilir. Bu yüzdeye ulaşmanın bile çok zor olacağını düşünüyorum.
      Ulaşabilen kişilerin yüzde kaçı bu yazıyı dikkate alarak tercih yapacak?

      Oranların düşük olacağını öngörüyorum. Yazım, bu yazıya ulaşan ve dikkate alan kişilere ancak yardımı olacaktır. Atamaya giren kişilerin %100’üne ulaşması durumunda ne yazık ki pek etkisi olmayacaktır. Ancak bu durumun gerçekleşme olasılığı yok gibi bir şeydir.

  4. Leylus Yorum Ekle

    Ne kadar hesaplasak da nasip kismet isi bu dhy atamasi hocam. Metinde bahsettiginiz kendince uckagit yapan, meslek etigi olmayan bir doktor hanim yuzunden genel kuraya kalmistim. 5 kisilik kadroyu 5 kisi yazdigimizi dusunurken, tercih beyaninda bulunmayan bir arkadas yuzunden acikta kalan ben olmustum ve kendisi de mustafi olmustu sonradan. Ince eleyip sik dokumak nasibin onune gecemiyor maalesef. Olan bosa giden bir kadroya oldu. Tercih listesinde yer alip yine de mustafi olanlar icin ayri bir duzenleme olmasi gerektigini dusunuyorum, ki bu tur suistimaller olmasin.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Öncelikle geçmiş olsun. Bu tarz meslek – insan etiği olmayan bireyler mevcut ne yazık ki. Yazımın içerisine özellikle genel kura yerinizi kendiniz seçin bölümünü ekledim. Bu tip durumlarda en azından görev yapabileceğiniz bir yere düşün.

      Müstafilik konusunda bugüne kadar hiçbir düzenleme yapılmadı. Uzmanlık uğruna mesleği kıymetsizleştiren bu durumun önüne geçilebilir. Ancak yakın zamanda böyle bir şey olacağını sanmıyorum.

  5. ercan Yorum Ekle

    sitenize bayıldım ellerinize emeklerinize sağlık:)benim birkaç sorum olaacaktı.yaklaşık 15gün içinde ikametgah değişikliği yapacağım bir sorunu olur mu? bu değişiklik nedeniyle sorun çıkmasın diye sağlık raporunu şimdiden alsam sorun olur mu? e devletim yoksa bir sorun olur mu?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      1. İkametgah adresinizi değiştirmeniz hiçbir sorun teşkil etmez. Bakanlıktan size gelecek bir evrak yok çünkü.
      2. Sağlık raporunun herhangi bir yerdeki aile hekiminden alabilirsiniz. İlla kendi aile hekiminiz olmasına gerek yok.
      3. E-devlet üzerinden yapacağınız asıl işlem adli sicil kaydı almaktır. Bunu adliyelerden de alabilirsiniz. Ancak askerlik için asal yoklama başvurusu sadece e-devlet üzerinden yapılıyor, bunu bilmenizde fayda var.

  6. Nzn Yorum Ekle

    Pbsye kayıt yaptırırken yazdığım ikametgah adresini değiştirebilir miyim acaba 2 hafta içinde başka şehire geçeceğim ikametgah değişikliği yapacağım tebligat sorunu yaşar mıyım

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      PBS üzerinden ilk kayıt sonrasında değişiklik yapılmıyor diye biliyorum. Yazının alt bölümünde yer alan numaraları arayarak destek alabilirsiniz. İkametgah adresinizin değişmesi herhangi bir problem oluşturmaz.

  7. Serdar S. Ekinci Yorum Ekle

    Bilgi için teşekkür. Elinize sağlık. Oldukça bilgilendirici. Umarım kur’aya katılacak tabiplerimiz dikkate alır. Netleştirmek istediğim bir konu var. Tercihler yapıldıktan sonra bakanlığa ‘imzalı tercih listesi’ ve e devletten alınacak ‘iyi hal kağıdı’ götürülecekmiş gibi anlaşılıyor. Farklı bir durum var mı. Netleştirmek istedim. Tşk.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tercihlerinizi PBS sitemine kaydettikten sonra 2 adet çıktısını alacaksınız ve adli sicil kağıdı ile birlikte bakanlığın ilgili birimine göndereceksiniz. Yapmanız gerekenler sadece bunlardan ibarettir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir