Tıp Fakültesinde Stajlar – Dahiliye Stajı

Dahiliye stajı, Tıp eğitiminin en önemli birkaç stajından biridir. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, en fazla işinize yarayacak bilgiler bu stajdan edinilecek bilgilerdir. Dahiliye bölümü devasa büyüklüktedir. Birçok yandalı bulunan bir uzmanlık alanıdır.

Devasa bilgi yükü nedeniyle, kaçınılmaz şekilde Tıp Fakültesinin en zor stajlarından biri olmaktadır. Yazının ilerleyen bölümlerinde; Dahiliye stajından, nasıl çalışılması gerektiğinden, bu staj için yapılması gerekenlerden ve diğer pek çok detaydan bahsetmeye çalışacağım.

Dahiliye Stajı, Tıp fakültesinde dahiliye stajı, staj soruları, nasıl hazırlanılmalı

Dahiliye Bölümü ve Yandalları

Dahiliye, erişkin çağa ulaşmış bireylerin organ sistemlerini inceler ve hastalıkları ile ilgilenir. İlgilendiği konularda tanı koyar ve tedavilerini uygular. Erişkin bireyleri hastalıklarını tedavi etmek, sağlıklarını korumak amacıyla vardır.

Dahiliye bölümünün pek çok yandalı bulunmaktadır. Bu yandallar şunlardır;

  • Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
  • Gastroenteroloji
  • Geriatri
  • Hematoloji
  • Tıbbi Onkoloji
  • İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları
  • İş ve Meslek Hastalıkları
  • Nefroloji
  • Romatoloji
  • Yoğun Bakım

Tıpta uzmanlık sınavını kazandıktan sonra yerleşilen dahiliye bölümünde asistanlık eğitimi alınabilir. Dahiliye uzmanlık eğitimi 4 yıldır.

Dahiliye bölümüne bağlı 10 adet yandal bulunmaktadır. Bazı yandalları, dal olacak kadar büyüktür. Yazımda, böyle bir bölümün stajından bahsedeceğim sizlere.

Dahiliye Stajı

Dahiliye stajı, birçok Tıp Fakültesinde 4.sınıfta eğitimi verilen bir stajdır. Dördüncü sınıfta genel olarak büyük stajlar denilen stajlar yer almaktadır ve bunların da en büyüğü Dahiliyedir.

Dahiliye stajının eğitimi diğer stajlardan daha uzundur. Fakülteden fakülteye değişmekle birlikte 2-3 ay kadar sadece dahiliye stajı eğitimi verilir.

Dahiliye stajı, birçok Tıp Fakültesinin en zor stajıdır. Çok büyük bir ders yükünün olması, ders yükünü oluşturan konuların önemi, yıllanmış hocalarının oluşu, birçok pratik ve muayene eğitimini içinde bulundurması gibi birçok sebep sayabiliriz.

Her gün teorik dersler sonrası, servislerde vizitler ve pratik derslerle eğitim yapılır. Öğrencilerden hasta hazırlamaları ve vizitler sırasında sunmaları istenir. İlk haftalarında çeşitli muayene eğitimleri de verilmektedir.

Dahiliye stajının sonuna geldiğinizde, sizi bin sayfayı aşan notlar bekliyor olacak. Bu notlardan teorik, hasta başı ve sözlü sınavlarına gireceksiniz.

Hasta başı sınavı ve teorik sınavı geçilebilir gibi olsa da Dahiliye stajının sözlü sınavı tam bir bölüm sonu canavarıdır. Çeşitli yandallardan gelen hocaların olduğu bir ekip karşısında soru bombardımanına tutulacaksınız.

Oldukça yoğun ders programı olan bir stajdır Dahiliye. Bunun yanında muayene eğitimleri ve çeşitli pratikleri ile oldukça öğreticidir. Zor olsa da, iyi öğrenildiği takdirde Hekimlik hayatınızı ileri taşıyacak en önemli stajdır. Bu yüzden Dahiliye stajındayken elinizden gelebilecek her şeyi yapın.

Dahiliye Stajına Nasıl Çalışılır?

Tıp Fakültesinden Stajlar adlı yazı serisinin her bir yazısında, o staja yönelik çalışma önerileri yer almaktadır. Bu öneriler birbirlerine pek çok yönden benzerlik göstermektedir.

Dahiliye stajı önerileri için püf nokta şu; burada yazılan her şeyi 3 katıyla çarparak yapın. İç hastalıkları önemlidir ve elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Dahiliye stajına çalışırken şunlara dikkat etmelisiniz:

 #  Dahiliye stajına ait bilgileri diğer stajlar esnasında da görebileceksiniz. Konuların en detaylı hallerini bu staj esnasında görebileceksiniz. Bu yüzden, notlarınızı iyi çalışmalısınız. Hatta şöyle söyleyeyim; Dahiliye stajı bittikten sonra notlarınızı saklayın, çünkü elinizde devasa bir arşiv olmuş olacak.

 #  Dahiliye stajının not yükü oldukça fazladır. Uzun süreli bir staj olması nedeniyle çok fazla not oluşacaktır. Tüm notlardan sorumlu olduğunuzu düşününce, yapmanız gereken bir şey var; sakın son birkaç hafta çalışıp geçmeye çalışmayın, hüsran yaşama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.

 #  Bazı fakültelerde, torik ve sözlü sınava ek olarak hasta başı sınavı olabilmektedir. Bu aslında iyi bir uygulama. Stajyer Doktorun muayene becerisini ve anamnez alma gücünü arttırır. Küçük bir sözlü sınavı olarak da değerlendirilebilir. Muayene ve anamnez konusunda alıştırmalar yapın.

 #  Teorik sınava çalışırken detaylara çok takılmayın. Tıp eğitimi esnasında alacağınız en önemli stajlardan biri Dahiliyedir. Dahiliyeye ait detay düzeyi çok yüksektir. Siz asistan ya da hoca değil, stajyersiniz. En önemli konular üzerine daha fazla efor harcayın, detaylarda kaybolmayın.

 #  Sözlü sınavına iyi çalışmalısınız. Bu yüzden sınava en az 2 hafta varken alıştırmalara başlamalısınız. Önceki gruplarda veya önceki yıllarda sorulan sözlü sorularını bulun. Daha sonra bu soruları kendinize sorun, elinizden geldiği kadarıyla yanıtlamaya çalışın.

 #  Dahiliye stajına geçmeniz gereken bir sınav gözüyle değil de, meslek hayatınızın başlangıç noktası olarak bakmalısınız. Bakış açınızı değiştirirseniz daha fazla keyif alırsınız, daha çok çalışırsınız.

Dahiliye Stajı İçin Bazı Tavsiyeler

Dahiliye stajım esnasında edindiğim bilgiler ve bu yazıyı yazmadan önce araştırdığım konular çerçevesinde sizlere bazı tavsiyelerde bulunacağım. Sizin için uygun olanları dikkate almalı ve uygulamalısınız.

Dahiliye stajı için bazı tavsiyeler şunlardır:

 #  Muayene eğitimine önem verin. Bolca pratik yapın. Muayene eğitimi pratik olsa da, işin teorik boyutu sadece eğitiminiz esnasında anlatılır. Hangi muayeneyi neden yapıyorsunuz, yaptığınız muayeneyi nasıl değerlendireceksiniz gibi sorulara kesin yanıtlarınız olsun.

 #  Pratik derslere gidin. Kan alma, damar yolu açma, idrar değerlendirme vs. Bu pratiklerin çoğunu meslek hayatınızda sizler yapmayacaksınız, ancak sizler değerlendireceksiniz. Her işin nasıl yapıldığını bilmelisiniz ki nasıl değerlendirilebileceğini bilin.

 #  Dahiliye bölümünün acillerini öğrenin. Blogumda bulabileceğiniz en önemli tavsiyelerden biri budur. Hangi staja giderseniz gidin, ilk önce acillerini öğrenin. Kendinizi 2-3 yıl sonra hasta bakarken hayal edin, en zorlu hastalar aciliyeti olanlardır. Acillere hakimseniz diğer hastalıklarla mücadele etmeniz çok daha kolay olacaktır.

 #  Stajı geçmek için çalışmayın, kendinizi yetiştirmek ve geliştirmek için çalışın. Dahiliye ve Pediatri gibi stajları öğrenmeden geçmeyin. Eksik bilgileri ileri dönemlerde bir şekilde yerine koyabilirsiniz, ancak ne kadar verimli olacaktır? Her şeyi zamanında halledin.

 #  Hasta hazırlayın, anamnez alma becerinizi erkenden geliştirin. Hastaya hangi soruları ne için soracağınızı bilmek oldukça önemlidir. Bu yaklaşımı ise sadece hasta hazırlayarak öğrenebilirsiniz.

 #  Vizitlere katılın, hocalarınızın ve asistanların hastalara yaklaşımlarını gözetleyin. Kendi tarzınızı yavaş yavaş kurgulayabilirsiniz bu şekilde. Özgüvenli olun ve hastalarla iletişim kurun.

 #  Erken zamanda ders çalışmaya başlayın. Dahiliyenin ders yükü oldukça fazladır. Sınavlardaki en büyük yardımcınız yine siz olacaksınız. Erkenden başlamış ve yeterince tekrar yapmış bir öğrencinin bilemeyeceği şey yoktur.

 #  Yoğun bakıma mutlaka gidin. Hastaların yoğun bakıma yatırılma sebeplerini öğrenin ve bu sebepleri araştırın. Çok basit hastalıkların bile çok büyük sonuçlara yol açtığını gözleyin.

 #  Dahiliye stajı zordur. Zordur ama güzeldir, eğlencelidir, öğreticidir. Doktorluk hayatınızın temel taşlarından biridir. Daha fazla çalışın, daha fazla efor sarfedin, daha fazla anı biriktirin.

Dahiliye stajı hakkında uzunca bir yazı olmuş oldu. Umarım stajınız esnasında sizlere fayda sağlar. Sınava çalışma ve tavsiye bölümlerini dikkate alınız. Eklemek istediğiniz şeyler varsa, yorum bölümünde belirtebilirsiniz.

Doktor Bun olarak, Tıp Fakültesinde Stajlar adında bir kategori hazırladım. Bu kategoride bütün stajların detaylı açıklamalarını ve her staja yönelik tavsiyeleri bulabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir