Doktor Nasıl Olunur? Doktor Olmak Hakkında Tüm Detaylar!

Doktor olmak istiyorsunuz ama nasıl Doktor olunur biliyor musunuz? Size bu sorunun yanıtını verebilecek en iyi yerdesiniz. Doktor Bun, bir Doktor tarafından kurulmuş olan Tıp Fakültesi ve Doktorluk blogudur.

Doktor nasıl olunur sorusuna yanıt bulmak için geldiğiniz bu yazı içerinde a’dan z’ye tüm detayları bulabileceksiniz. Doktor olmanın tüm detaylarından Tıp Fakültesinde okumaya kadar her şey bu yazıda olacak. Hadi başlayalım öyleyse.

doktor-nasil-olunur-doktor-olmak-icin-neler-gereklidir-doktorun-ozellikleri

Her yıl üniversite sınavlarına 2 milyondan fazla öğrenci girmektedir. Bu öğrencilerden bazıları sayısal bölümünü seçmiş ve sayısal meslekler yapmak isteyen öğrencilerdir.

Sayısal bölümler arasında yer alan Tıp bölümü, üniversite tercihlerinin göz bebeğidir. Binlerce öğrencinin hayali ve hedefidir. Bu hayale sadece artan kontenjanlara rağmen sadece 14.000 öğrenci erişebilmektedir.

Doktor olmak isteyen ve Tıp kazanmak isteyen öğrencilerin üniversite sınavlarında yüksek dereceler yapması gerekmektedir. Üniversite tercihlerinde en yüksek puan ortalamalı fakülte Tıp Fakültesidir.

Tıp Fakültesi Kazanmak İçin

Nasıl Doktor olunur sorusuna kısaca yanıt verecek olursam diyeceğim ilk şey şu olur; Tıp Fakültesi kazanarak Doktor olunur. Doktor olmanın yolu sadece ve sadece Tıp Fakültelerinden geçmektedir.

Tıp kazanmak için milyonlarca aday arasından sıyrılmalı ve oldukça iyi sıralamalar elde etmelisiniz. Devlet Tıp Fakültelerine yerleşen en son sıralamalı adayın 19.300 gibi bir derecesi vardı 2018 yılında.

Tıp Fakültesi kazanmak için kaç puan almak gerekir ve Tıp Fakültesi kazanmak için kaç net yapmak gerekir adlı yazılarım sizlere bu konularda yardımcı olacaktır.

Tıp kazanmak için okuduğunuz lise temel belirleyici değildir, sadece yardımcıdır. Herhangi bir lisede okuyarak da Tıp kazanabilir ve Doktor olabilirsiniz. Hangi lisede okursanız okuyun yapmanız gereken şey Tıp Fakültesi kazanmaktır.

Tıp Fakültesi kazanmak için de üniversite sınavlarında iyi bir sayısal sıralaması elde etmeniz gerekmektedir. Bu sıralamayı da ancak ders çalışarak elde edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, yeterince ders çalışmak ve daha başarılı olmaktır.

Doktor Olmak İçin Gereken Eğitim

İlk 19.000 öğrenci arasına girdiniz ve ülkemizdeki bir Tıp Fakültesini tercih ederek yerleştiniz. Tıp Fakültesi kazanma başarısı gösterdiniz. Doktor olmanızın yolu açıldı, ancak bu yol oldukça zor bir yoldur.

Şimdi önünüzde en zor akademik eğitimlerden biri olan Tıp eğitimi var. Tıp okuyacaksınız. Bildiğiniz üzere Tıp eğitimi en az 6 yıl süren bir eğitim sürecini içerir.

Peki neden en az 6 yıl? Çünkü Tıp Fakültesini 6 yılda bitirebilmek oldukça zordur. Pek çok öğrenci çeşitli sebeplerle okulu uzatır. Hazırlık sınıfı okumak, sınıf uzatmak, staj uzatmak, sağlık problemleri gibi sebeplerle oluşabilir bu durum.

Yine de biz 6 yılda Tıp Fakültesi eğitiminizi tamamlayacağınızı düşünelim. Bu 6 yıllık eğitim, birbirinden farklı özellikler ve yapılar göstermektedir. Kısaca Tıp eğitiminin 6 yılından bahsedeceğim sizlere.

Hazırlık Sınıfı 

Ülkemizdeki bazı Tıp Fakültelerinde hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Hazırlık sınıfında İngilizce dil eğitimi verilmektedir. Bir yıl süresince sadece dil eğitimi alınır.

Hazırlık sınıfı hakkında daha detaylı bilgi almak için Tıp Fakültesi hazırlık sınıfı ve Hazırlık sınıfı olan Tıp Fakülteleri adlı yazılarıma bakabilirsiniz.

Temel Eğitim 

Tıp Fakültesi eğitimini ilk 3 yıllık süreci temel eğitim yıllarıdır. Birinci sınıfta pek çok Tıp dersinin giriş bölümleri anlatılır ve Doktorluğa çıkan yol başlamış olur.

İkinci sınıfta, Tıp derslerinin daha derin kısımlarına giriş yapılır, pek çok sistem ve organın detayları görülür. Tıp eğitiminin ilk iki yılı sonunda Tıp derslerinin büyük kısmını görmüş olacaksınız ve Doktorluğun teorik temelini kuracaksınız.

Tıp Fakültesi üçüncü sınıfı, önceki yıllardan daha farklıdır. Temel eğitim yıllarından biri olsa da, ders içeriği büyük çoğunlukla klinik içeriklidir. Gelecekte göreceğiniz pek çok hastalığın derslerini üçüncü sınıfta göreceksiniz.

Temel eğitim hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazılara bakabilirsiniz.

Tıp Fakültesi 1.Sınıf

Tıp Fakültesi 2.Sınıf

Tıp Fakültesi 3.Sınıf

Tıp Fakültesinde Hangi Dersler Görülüyor?

Tıp Fakültesinde Kaç Gün Ders Olur?

Tıp Okumak! Tıp Fakültesinde Okumak Hakkında Dev Rehber

Staj Eğitimi 

Tıp Fakültesinin ilk üç yılı bittikten sonra stajların eğitimleri başlar. Dördüncü sınıf ve beşinci sınıfta 30’a yakın stajın eğitimi alınır. Staj yapılırken bir taraftan teorik bilgi akışı devam eder, diğer taraftan pek çok pratik yapma imkanı olur.

Dördüncü sınıfta büyük stajlar olarak bilinen Tıp eğitiminin temel taşları olan stajlar görülür. Beşinci sınıfta ise küçük stajlar olarak bilinen pek çok Tıp bölümünün eğitimi alınır.

Staj eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazılara bakabilirsiniz.

Tıp Fakültesi 4.Sınıf

Tıp Fakültesi 5.Sınıf

Tıp Fakültesinde Hangi Stajlar Görülür?

Stajyer Doktor Nedir? Kimlere Denir?

Stajyer Doktorlar Maaş Alıyor Mu?

Tıp Fakültesinde Stajlar Yazı Serisi

İnternlik Eğitimi 

Tıp eğitiminin son yılı oldukça farklıdır. Temel ve staj eğitimini tamamlayan öğrenciler 6.sınıfa geçerler. Altıncı sınıf Tıp eğitiminin son yılıdır.

Son sınıfta teorik veya staj eğitimi yoktur. Sınav bile yoktur. Öğrenciler bir yıl boyunca hastanede birer Doktor gibi çalışırlar. Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerine İntern Doktor denilir. Ön Hekim manasına gelmektedir.

Hekimlikten önceki bir yıl boyunca hastanede çalışırlar, nöbet tutarlar, müdahale ederler, hasta bakarlar, ameliyata yardımcı personel gibi girerler.. Birçok işi vardır İntern Doktorların.

İnternlik eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazılara bakabilirsiniz.

Tıp Fakültesi 6.Sınıf

İntern Doktor Nedir? Kimlere Denir?

İntern Doktorlar Maaş Alıyor Mu?

Mezuniyet Sonrası Atama Süreci Nasıl İşliyor?

Doktor Olmak ve Sonrası

Doktor nasıl olunur sorusuna adım adım cevap vermiş oldum. Önce Tıp Fakültesi kazanılacak, daha sonra 6 yıllık Tıp eğitimi tamamlanacak. Tüm bu süreç bittikten sonra artık bir Doktor olmuş olacaksınız.

Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra aldığınız unvan Pratisyen Hekimdir. Pratisyen Hekimler herhangi bir uzmanlık dalında uzmanlaşmamış Doktorlara verilen unvandır.

Dilerseniz Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girebilir ve Tıp bölümleri/branşaları‘ndan birini tercih edebilirsiniz.

Nasıl Uzman Doktor olunur? adlı yazımda Tıp bölümünde uzman olabilmekten detaylarıyla beraber bahsettim. Uzman Doktor olabilmek için Tıp Fakültesinden mezun olup üzerine bir de uzmanlık eğitimi almak gerekmektedir.

Nasıl Cerrah olunur? adlı yazımda da, Cerrah olabilmenin yolunu tüm detaylarıyla beraber açıklamaya çalıştım. Cerrahlarda birer Uzman Doktordurlar ancak bölümleri cerrahi bilimler üzerinedir.

Doktor olmak istiyorum ama nasıl Doktor olunur bilmiyorum diyenler için Doktor olmanın tüm detaylarını açıklamaya çalıştım. Yazımı Tıp okumak veya Doktor olmak isteyen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

6 Comments

  1. Adsız Yorum Ekle

    Bir haftadan az süre kaldı üniversiteye başlamama. Önümde hazırlık muafiyet sınavı olsa da ben geçeceğime inandığım için Tıp fakültesiyle alakalı tüm yazıları okumaya çalışıyorum. En iyi yazılar da hep sizden çıkıyor. Tıpçı değil de adeta bir edebiyatçı gibisiniz. Anlatım biçiminizi çok beğeniyorum. Bunları yazmamın sebebi: blog yazmayı bıraktınız mı bırakacak mısınız bilmiyorum. Ve bıraktığınızı düşünmek üzüyor. Her zaman okumakla yetiniyorum ve fark ediyorum ki pek yorum yazan olmuyor. Sadece yazılarınızın harika olduğunu söylemek ve sizi bir okurun varlığından haberdar etmek istedim. Türkiye'nin en iyi bloggerı olarak görüyorum sizi. İyi günleeeer ♥

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      On yıla yakın zamandır blog yazıyorum ve bugüne kadar karşılaştığım en güzel yorumlardan biri bu oldu. Teşekkür ederim.

      Blog yazmayı seviyorum ve devam etme isteği içindeyim. Muhtemelen uzun bir süre Doktor Bun adıyla buralarda olacağım ve uzun bir süre daha birçok konuda yazılar yazmaya devam edeceğim.

      Yeni yaşantınızda ve yeni fakültenizde başarılar dilerim. Yorumunuz için ise tekrardan teşekkür ederim.

  2. Alperen Yorum Ekle

    Sağlık Meslek Lisesi öğrencisiyim ve şu an Tıp fakültesi benim için hayalin de çok üstünde. Sağlam bir çalışma istiyor, sağlam bir temel istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir