Doktor Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekiyor?

Tıp Fakültesi ve Doktor olmak ile alakalı her sorunuza yanıt bulabileceğiniz Doktor Bun‘da yepyeni bir yazı ile karşınızdayım. Mail kutuma birçok lise ve ilköğretim öğrencisinden “Doktor olmam için kaç yıl okumak gerekir” ve “Doktor olmak için ne yapmam lazım” şeklinde sorular geldi.

Doktor olmanız için kaç yıl okumanız gerektiğinin detaylarını bu yazı ile sizlere ulaştırmaya çalışacağım. Doktorluk için neler yapmanız gerektiği konusunda tüm bilgilere erişebileceksiniz bu sayede. Hadi başlayalım.

Doktor olmak için kaç yıl okumak gerekir? doktor olmak için ne yapmak lazım?

Ülkemizde zorunlu ilköğretim ve lise eğitimi toplamda 12 yıldır. Zorunlu eğitim 8 yıllık ilköğretim eğitimini ve 4 yıllık lise dönemini kapsamaktadır.

Doktor olmak isteyen tüm öğrencilerin bu noktaya kadar gelmesi gerekiyor öncelikle. Daha sonrasında üniversiteye giriş sınavlarına girerek yeterli puanı ve sıralamayı sağlamanız lazım.

Tıp Fakültesi için ilk kaç bine girmek gerekiyor? adlı yazıma bakmanız faydalı olacaktır. Yeterli sıralamayı sağladığınızda, artık bir Tıp Fakültesini tercih edebilirsiniz.

Burada kısaca bir bilgi vereyim; Doktor olmak için Tıp Fakültesinde okumak zorundasınız. Herhangi bir fakülteden Tıp Fakültesine geçiş bulunmamaktadır. Doktor olmanın tek ve en büyük şartı Tıp Fakültesi kazanmak ve bu bölümü bitirmektir.

Doktor Olmak İçin | Tıp Fakültesi Kazandıktan Sonra

Tıp Fakültesini kazandıktan sonra, sizi uzun ve yorucu bir eğitim bekliyor. Bu eğitimin süresi ülkemizde en az 6 yıldır. Hiçbir Tıp Fakültesini kazanan öğrenci 6 yılı tamamlamadan bu bölümü bitiremez ve Doktor olamaz. Okulun süresini kısaltmak gibi bir imkanınız bulunmamaktadır.

Ancak okulun süresi uzayabilir. Ülkemizdeki bazı Tıp Fakültelerinde hazırlık eğitimi zorunludur. Buradaki fazladan bir yıl ile birlikte bTıp eğitimi bu okullarda 7 yıl olmaktadır. Tıp eğitimi genel olarak hazırlık eğitimi içermemektedir.

Bölümün zorlu oluşu nedeniyle sınıfta kalma durumu da sıkça yaşanmaktadır. Sınıfta kalma durumunda Tıp eğitimi yine uzamaktadır. Tıp okumak zor mu? adlı yazımda pek çok detayı bulabilirsiniz.

Tıp Fakültesi eğitimini tamamladınız. Yani en az 6 yıl sürecek olan Doktorluk eğitimini tamamlamış oldunuz. Doktor olmak için yapmanız gerekenler tamamlanmış oldu.

Ancak Tıp bölümünde eğitim asla bitmez. Uzman Doktor veya Cerrah olmak isteyebilirsiniz. Bunun için de uzmanlık eğitimi almalısınız. Uzmanlık eğitimi almak içinde Tıpta Uzmanlık Sınavına girmelisiniz.

Sorunun asıl cevabını toparlayacak olursam; zorunlu eğitim ülkemizde 12 yıldır. Tıp eğitimi ise en az 6 yıldır. Yani Doktor olmak için en az 18 yıl okumak gerekiyor.

Hazırlık sınıfı olan bir fakülte tercih etmek, Tıp eğitimi alırken sınıfta kalmak gibi nedenler ile bu süre daha da uzayabilmektedir. Çok uzatmadan sorunuza bu şekilde yanıt vermiş oldum.

Bu yazı sonunda şu soruların yanıtı almış oldunuz:

  • Çocuk doktoru nasıl olunur?
  • Dahiliye doktoru nasıl olunur?
  • Nasıl cerrah olunur?

Doktor Bun, ülkemizdeki ilk ve en büyük Tıp blogudur. Bu sitede Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Blogumu ara ara ziyaret etmeyi unutmayın.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir