TUS Nedir? Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Nedir?

Eğer bir Tıp Fakültesi öğrencisiyseniz ya da Tıp eğitimi almak isteyen bir öğrenciyseniz, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) adını kesinlikle duymuş ve TUS nedir diye merak etmişsinizdir. Uzmanlık eğitimi almanın önündeki yegane engeldir ve aşılması oldukça güçtür.

Daha çok TUS olarak ifade edilen bu sınav hakkında oldukça kapsamlı bir yazı hazırladım sizler için. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı; TUS nedir, nasıl bir sınavdır, zor mudur, kimler girer, nasıl kazanılır şeklindeki bütün soruların yanıtını bu yazıda bulabileceksiniz.

tipta-uzmanlik-egirimi-giris-sinavi-nedir-tus-nedir.jpg

Nasıl Uzman Doktor Olunur?

Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde uzmanlık eğitimi yoktur. Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayan her bir birey Pratisyen Hekim ünvanı alarak mezun olur. Pratisyen Hekimler herhangi bir bölümde uzmanlık eğitimi almamışlardır.

Peki uzmanlık nasıl yapılıyor diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Herhangi bir Tıp bölümü için uzmanlık eğitimi almak isteyen Doktorlar, uzmanlık sınavına girmek ve kazanmak zorundadırlar.

Uzmanlık sınavı sonucunda yerleşilen bölümlerde 3-6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alınır. Uzmanlık hakkında daha fazla detay için “Nasıl Uzman Doktor olunur” adlı yazıma bakabilirsiniz.

TUS Nedir? | Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı

TUS nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt verelim ilk olarak.ÖSYM’nin yaptığı son değişikliklerden biriyle bu sınavın adı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı olarak değiştirilmiştir. Yine de en çok kullanılan hali Tıpta Uzmanlık Sınavı‘dır. Tıp öğrencileri ve Doktorlar arsında daha çok TUS olarak ifade edilir.

Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra girilen (tercih verilebilen) bir sınavdır. Doktorların korkulu rüyasıdır. Akademik sınavlar arasında kendine ait zorluğu ile nam salan bir sınavdır. Peki Tıpta Uzmanlık Sınavı tam olarak nedir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı, adından da anlaşılabileceği gibi Tıp bölümü mezunlarının girdiği ve çeşitli alanlarda uzmanlık kazanabilmek için yarıştıkları bir sınavdır.

Tıp bölümü mezunlarının sayısındaki artma ile beraber yeterli uzmanlık kontenjanı bulunmadığından dolayı, adayların arasında eleme yapmak için başlayan bir sınavdır.

İlk olarak 1987 yılında uygulanmaya başlamıştır. İlk çıktığı zamandan beridir hiç şaşmadan uygulanmaya devam etmektedir. Zaman içinde inanılmaz zorlu bir akademik sınav halini almıştır.

2012 yılına kadar sadece Ankara’da yapılan bu sınav, 2012 yılından beridir Ankara, İstanbul ve İzmir‘de yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere, yılda iki defa yapılmaktadır.

TUS’da yeterli puanı ve başarı sıralamasını sağlayan kişiler, tercihlerine göre Tıp Fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda uzmanlık eğitimi alabilirler. Sonrasında seçtikleri bölümün uzmanlık eğitimini alarak sonunda Uzman Doktor olabilmektedirler.

Tıpta Uzmanlık Sınavı, uzmanlık eğitimi alabilmek ve branş seçebilmek için yegane şarttır. Bir Tıp Fakültesi mezununun ülkemizde Uzman Doktor olabilmesinin yolu sadece bu sınavdan geçmektedir.

TUS İçin Yabancı Dil Yeterliliği

Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilmek için dil şartı yoktur. Ancak mezun olmuş bir Hekimin uzmanlık tercihinde bulunabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavlarından birinden yeterlilik alması şarttır.

ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavları TIPDİL, YÖKDİL ve YDS‘dir. TUS’dan sonra uzmanlık tercihi verebilmek için bu sınavlardan en az 50 puan almak gerekmektedir.

TUS’da Kaç Soru Soruluyor?

Tıpta Uzmanlık Sınavında tüm Tıp eğitiminden soru sorulmaktadır. Altı yıllık Tıp eğitimin her bir anından soru sorulabilir.

TUS iki oturumda uygulanmaktadır. Sabah ve öğleden sonra oturumları şunlardır;

  • Temel Bilimler
  • Klinik Bilimler

Temel bilimler ve klinik bilimler testlerinden 120’şer soru sorulmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında toplamda 240 soru sorulmaktadır. 240 soru için 300 dakika süre verilmektedir.

TUS’da Hangi Derslerden Soru Soruluyor?

Temel bilimler ve klinik bilimler testlerinin içeriğinde birçok ders yer almaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında her dersten sorular sorulsa da, sorular şu başlıklar altında toplanabilir.

Temel bilimler dersleri şunlardır;

  • Anatomi
  • Biyokimya
  • Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji
  • Mikrobiyoloji
  • Farmakoloji
  • Patoloji

Klinik bilimler dersleri şunlardır;

  • Dahiliye
  • Pediatri
  • Genel Cerrahi
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Küçük Stajlar

TUS’da hangi dersten kaç soru soruluyor adlı yazım ve TUS sorularının derslere ve konulara göre dağılımı adlı yazım sizlere daha fazla bilgi sunacaktır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı Hakkında Bazı Detaylar

Bu yazıyı TUS nedir sorusuna kısaca cevap verebilmek amacıyla hazırladım. Türkiye’nin en büyük Tıp Fakültesi ve Doktorluk blogu olan Doktor Bun‘da Tıpta Uzmanlık Sınavı adında dev bir kategori bulunmaktadır.

Bu kategori içerisinde en ince detaya kadar bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz. TUS ile ilgili olarak yazdığım şu yazılara bakmanız yararlı olacaktır:

 #  Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) Kimler Girebilir?

 #  Tıpta Uzmanlık Sınavının (TUS) Kapsamı Nedir?

 #  Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) Kaç Kişi Giriyor?

 #  TUS’da En Yüksek Uzmanlık Bölümü Hangisidir?

Blogumda bulunan uzmanlık sınavı kategorisi, aklınızdaki sorulara ve bekli de çok daha fazlasına cevap olacaktır. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

11 Comments

  1. Hakan Yorum Ekle

    Tus nedir yazınızla beraber diğer tus yazılarınız başucu kaynağı olacak nitelikte Dr Bun. Kapsamlı ve doyurucu. Tebrikler, teşekkürler.

  2. Dr.Umut Yorum Ekle

    Yazılarınız oldukça detaylı ve daha kapsamlı sayfalara da ulaştırarak tıp alanında bilgilenmemizi sağlıyor. Emekleriniz için kendi adıma çok teşekkür ederim.

  3. Furkan TÜRK Yorum Ekle

    Merhaba ben bir şeyi merak ediyorum. Mesela Ankara Tıp ‘ tan mezun olan bir pratisyen hekim, uzmanlığını Çapa TIP’ta yapabilir mi. Bunun için yüksek puan mı alması gerekiyor. Hangi üniversitenin kaç puana aldığını yazan bir liste var mı? Teşekkürler.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Uzmanlık sınavına girdikten sonra, aldığınız puan ile istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümünü tercih edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz her bölüme yerleşemezsiniz, çünkü bazı bölümlerin puanları oldukça yüksektir. Bu konuda yazmış olduğum En yüksek puanlı uzmanlık bölümleri adlı yazıma bakabilirsiniz.

      Aynı üniversite hastanesi içindeki bölümler arasında büyük puan farkları olabiliyor. Dermatoloji 70 puanla kazanılırken, acil 50 puanla kazanılabiliyor.

      Seçmek istediğiniz uzmanlık bölümünün TUS puanlarını internette bulabilirsiniz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıpta Uzmanlık Sınavı her yıl 2 defa yapılmaktadır. Tıp Fakültesi mezunu adaylar her yıl bu sınavlara girebilirler. TUS’a giriş sayısını azaltan veya engelleyen hiçbir kısıtlama yoktur.

  4. ecem Yorum Ekle

    Merhaba; TIPDİL, YÖKDİL ve YDS den en az 50 puan almamız gerekiyor ya bu sınavlara ne zaman girmeliyiz, üniversite bittikten sonra mı yoksa başlamadan önce mi?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu sınavlardan 50 ve üstü bir puan elde ettiğiniz taktirde gelecek 5 yıl içerisindeki bir TUS ile uzmanlık eğitimine başlayabilirsiniz. Bu sınavlara Tıp eğitiminizin 3. veya 4. yılında girmeniz en uygun zamanla olacaktır. Bu sayede mezuniyet sonrasındaki 2 yıl boyunca dil geçerliliğiniz olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir