Tıp Fakültesinde Ne Zaman Bölüm/Branş/Dal Seçiliyor?

Daha önceki birçok yazımda da değindiğim üzere, Doktor Bun‘un temel gayelerinden biri internet aleminde Tıp Fakültesi hakkında yer alan yanlış ve yalan bilgileri düzeltmektir.

Bu amaçla, belki de en çok bilgi eksikliğinin bulunduğu Tıp Fakültesinde bölüm/branş/dal seçimi ve ne zaman yapıldığı sorusunu bu yazı ile cevaplayacağım.

tip-fakultesinde-ne-zaman-bolum-brans-dal-seciliyor-bolum-secimi.jpg

Daha önce yazmış olduğum Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinde, Tıp Fakültesinde yılların nasıl geçtiğini yıl yıl olarak anlatmaya çalıştım. Bakmanız yararlı olabilir.

Tıp Fakültesi birçoğunuzun bildiği üzere, 6 yıllık eğitim verilen bir fakültedir. Bu eğitimin 1.sınıfında ve 2.sınıfında temel Tıp dersleri tüm detaylarıyla öğrenilir. Üçüncü sınıfta klinik bilimlerin temel eğitim yılıdır.

Sonrasında artık işler değişmeye başlar, 4.sınıf ve 5.sınıfta Tıp Fakültesinde stajların görüldüğü yıllardır. Bu sınıflarda yaklaşık olarak 25 stajın eğitimi alınır.

En son olarak, 6.sınıfta İntern Hekim olarak bir yıl boyunca hastanedeki belirlenmiş bölümlerde çalışırsınız. Tam olarak bir yıl süren bu dönemde, ön hekimlik yapılır ve nöbetler tutulur.

Gördüğünüz üzere, Tıp Fakültesindeki eğitim süresi boyunca bölüm/branş/dal seçimi hakkında hiçbir cümle kurmadım. Çünkü Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde bölüm/branş/dal seçimi yapılmaz.

Stajyerlik ve İnternlik boyunca neredeyse bütün bölümlerin eğitimini alırsınız. Okulu bitirdiğinizde bütün branşlar hakkında fikriniz ve bir düzeyde eğitiminiz olur. Peki Tıp Fakültesinde ne zaman bölüm/branş/dal seçiliyor?

Tıp Fakültesinde Bölüm/Branş/Dal Seçimi

Okul bittikten sonra. Evet, Tıp Fakültesinde branş seçebilmek için önce Tıp Fakültesindeki 6 yıllık eğitiminizi tamamlamanız gerekiyor. Eğitiminizi tamamladıktan sonra artık bölüm seçebilirsiniz ama bunun için de kısıtlamalar var.

İlk kısıtlama İngilizce yeterliliği. YDS, YÖKDİL, TIPDİL gibi sınavlardan İngilizce yeterliliği almanız gerekiyor. İngilizce yeterliliği aldıktan sonra artık uzmanlık yapabilmeniz için girmeniz gereken sınava başvurabilirsiniz.

TUS. Daha önce duymuş olabilirsiniz. Açılımı “Tıpta Uzmanlık Sınavı“. Tıp Fakültesi eğitiminizi tamamladıktan sonra İngilizce yeterliliğini sağlamışsanız eğer TUS’a girebiliyorsunuz.

Yılda iki defa yapılan bu sınava her defasında 15.000 civarında Doktor giriyor ve içlerinden ortalama olarak 3.500 tanesi uzmanlık kazanıyor.

Tıpta Uzmanlık Sınavına girdiniz ve bir uzmanlık kazandınız varsayalım. Daha sonrasında seçtiğiniz bölüm/branş/dal’ın süresince eğitim almaya devam edeceksiniz.

En kısası 3 yıl en uzunu 6 yıl olan uzmanlık eğitiminizi tamamladıktan sonra artık bir uzman doktor olabileceksiniz. Uzmanlık dalları ve eğitim süreleri için şu yazıya bakabilirsiniz.

Kısaca toparlayacak olursam, Tıp Fakültesinde bölüm/branş/dal seçimi okul bittikten sonra yapılmaktadır. Ama öncelikle dil sınavında yeterliliği sağlamış olmalısınız ve dünyanın en zor sınavlarından biri olan TUS’da başarılı olmalısınız.

İşte o zaman bölüm/branş/dal seçimi yapabilirsiniz. Tabii bölüm/branş/dal seçimi ile de bitmiyor olay, sonrasında 3 ila 6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimini tamamlamalısınız.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

16 Comments

  1. İsimsiz Yorum Ekle

    Merhaba, ben tıp okumak istiyorum ama bazı şüphelerim var. Mesela ben cerrahi işlemler kesinlikle yapmak istemiyorum. O yüzden dermatoloji seçmeyi düşünüyorum ama eğitim süresince ve stajda cerrahi işlemler yapacak mıyım? Uygulatacaklar mı ?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde bütün bölümlerin eğitimi verilir. Tıp Fakültesi öğrencisinin cerrahi müdahale yaptığı neredeyse hiçbir yer yoktur. Eğitiminiz esnasında girişimsel işlemleri öğrenmeniz gerekecek. Bu işlemler, her Doktorun bilmesi gereken şeylerdir.

      Uzmanlık alanı tamamıyla size bağlı. Cerrahi bölümlerden uzak kalmak isterseniz, seçebileceğiniz birçok dahili bilim ve temel bilim branşı bulunmaktadır.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Genetik uzmanı olmanız için öncelikle 6 yılık Tıp eğitimini tamamlamalısınız. Sonrasında gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavı ile Genetik uzmanlık eğitimi veren bir yeri kazanmalısınız. Sonrasında 4 yıllık Genetik uzmanlığı eğitimi almalısınız. Tüm bu sürecin sonunda Genetik uzmanı olabilirsiniz.

  2. Ecem Yorum Ekle

    Merhaba ben psikiyatri bölümü seçmek istiyorum anladığım kadarıyla 6 yil tip okuyacağım ama daha sonrasinda beni nasıl bir süreç bekliyor? Yardımcı olursanız sevinirim

  3. Sude Yorum Ekle

    Tıp okuduktan sonra hangi bölümlerde uzmanlaşabilirim mesela tıbbi farmakolog nasıl olunur,ondan başka hangi bölümler vardır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir