Tıp Fakültesinin detaylarını anlattığım Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinde şimdi sıra 4.sınıfta. Staj eğitimlerinin başlayacağı dördüncü sınıf eğitiminin detaylarını burada bulabileceksiniz.
Tıp Fakültesi 4.sınıf eğitimi, çeşitli stajların eğitimini içermektedir. Bugüne kadar edindiğiniz bilgileri hastalar üzerinde deneyimleyeceksiniz. Hastalıkları ve verilecek tedavileri detaylarıyla öğreneceksiniz.
Bir önceki yazıda, temel eğitimin klinik derslerinin anlatıldığı sınıf olan 3.sınıftan bahsetmiştim. Yazı bitimine doğru, tamamlanan dersler sonrasında öğrencimizin ertesi yıl artık yeni bir nitelikle öğrenimine devam edeceğini yazmıştım.
Evet, Tıp Fakültesi öğrencimiz artık 4.sınıf oldu ve yeni bir niteleyici isim aldı. O artık bir Stajyer Doktor. Bundan böyle iki yıl boyunca önlüğünün sol üst cebinde bunu gösterir bir yaka kartıyla göreceğiz onu.
Bu eğitim yılı, öğrencilerin yıllardır beklediği sınıftır. Hastaneye geçmek, hasta muayeneleri yapmak, vizit atmak, pratik kazanmak, bilgileri hastalar ve hastalıklar ile birleştirme isteği bu yılı kıymetli yapıyor. Daha doğrusu artık staj yapma isteği ile dolu oluyorsunuz bu yıla gelince.
Tıp Fakültesi 4.Sınıf Eğitimi
Tıp Fakültesinde 4.sınıf, genel olarak Tıp eğitimin en zor yılı olarak nitelendirilir. Bunun en büyük sebebi ise Dahiliye ve Pediatri gibi en büyük iki stajın eğitiminin bu yılda veriliyor olmasıdır.
Devasa büyüklükteki bu iki staj, çok büyük bilgi yükü içeriyor. Büyük bilgi yükü de sözlü sınavlarında çok zorlanmanıza, ucu ucuna geçmenize veya stajdan kalmanıza neden oluyor.
Bu yılda alınacak stajlara değinmeden önce kısaca derslerin işleniş tarzından bahsetmeliyim. Normal bir ders gününde 8 saatlik bir eğitim veriliyor. Bu eğitimin 4 saati teorik ders şeklinde oluyor ama burada kastettiğim teorik dersler önceki yıllardan biraz farklı.
Tamamıyla klinik bilgi, hastalık, tanı ve tedavilerin anlatıldığı, görseller – videolar ile desteklenmiş dersler şeklinde oluyor. Geriye kalan zamanlar ise vizit ve pratik saati şeklinde ikiye ayrılıyor. |
Hastanelerde vizit saati genellikle öğleden önce oluyor. Vizitlerde öğrenciler kendilerine dağıtılan hastaları sunuyorlar ve hocaları ile hasta odaklı ders yapıyorlar.
Pratik saati ise genellikle öğlenden sonra gerçekleşiyor ve temel muayene eğitiminden tutun da kan alma, damar yolu açma, sonda takma gibi girişimsel işlemlere kadar değişik pratik dersler yapılıyor.
Bu yılın en büyük farklarından biri ve belki de en zorlayıcısı, sınav sistemindeki değişikliktir. Okuduğum Tıp Fakültesinde 4.sınıfta herhangi bir stajdan sonra 3’lü sınava tabi tutuluyorduk ve bu üç sınavdan da geçme yeterliliği almamız sonunda stajdan geçebiliyorduk.
Sınavlardan ilki teorik sınav. Önceki yıllarda girdiğimiz teorik sınavlar gibi, sadece daha fazla klinik bilgi ve tanı – tedavi sorusu içeriyor.
İkinci sınavımız ise hasta başı sınavı. Hasta başı sınavında eşleştiğiniz hocanızla bir hasta başında sınava giriyorsunuz. İlk olarak sizden hastanın yeni bir anamnezini hazırlamanızı istiyor ve sonrasında bunu hocanıza sunuyorsunuz. Sonrasında hasta üzerinde bazı muayeneleri yapmanızı istiyorlar. Bazı hocalar hasta başı sınavında sözlü bile yapıyor.
Son ve en önemli sınavınız ise sözlü sınavı. Birkaç kişilik hoca grubunun karşısında bilgilerinizin sınandığı sınav. Hocalarınız sırayla sorularını soruyor ve sizin de cevaplamanızı bekliyorlar.
Bu üç sınavın her birinden not alıyorsunuz. Her bir notunuz alt not sınırının üstünde olmalı ve toplamda üç sınavın da not ortalaması geçme puanını karşılamalı, bu sayede stajı tamamlamış oluyorsunuz.
Tıp Fakültesi 4.Sınıf Stajları
Tıp Fakültesi 4.sınıf eğitiminde alınan stajlar birçok fakültede farklılıklar içeriyor. Ama genel hatlarıyla bu yıl içerisinde dahili branşların stajları yapılıyor. Bunlardan en önemlileri ise Dahiliye ve Pediatri.
Dördüncü sınıfta görülen başlıca 4 staj şunlardır:
|
Bazı fakültelerde stajlar farklılık gösterebilmektedir.
Bu yazının içerisinde her bir staj hakkında bilgi vermeyeceğim. Blogumda yer alan Tıp Fakültesinde Stajlar yazı serisinde her bir stajı ve detaylarını bulabilirsiniz. Bu yazıların nasıl çalışılmalı ve tavsiyeler bölümleri sizlere pek çok açıdan yarar sağlayacaktır.
Aslında bu yıl için yazılması gereken bolca şey var ama hepsini bu yazıda anlatamam tabii ki. Bu yıl yani 4.sınıf, Tıp Fakültesinin en zor sınıfı diye nitelendirilir ama zorluğu kadar keyiflidir de. Stajlar yapılır ve bolca sınava girilir. Çok fazla bilgi ile iç içe olursunuz ve bilgiye eriştikçe çok daha keyiflenirsiniz.
Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin her bir yılını anlatırken, en alt bölümde tavsiyelere yer veriyordum. Bu yazıda tavsiyelerimi paylaşmayacağım sizlerle. Neden dediğinizi duyar gibiyim.
Tavsiyelerimi bu yazıda değil de başka bir yazıda sizlerle paylaştım. Oldukça kapsamlı bir yazı olan Stajyer Doktorlara tavsiyeler adlı yazımda birbirinden önemli önerileri bulabilirsiniz.
Tıp Fakültesinde Sınıflar yazı serisinin diğer yazılarını okumayı unutmayınız: |
Tıp eğitiminizin 4. sınıfı umarım istediğiniz gibi geçer. Dördüncü sınıf için veya başka konularda aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim sekmesi üzerinden sorabilirsiniz. Dördüncü sınıf eğitiminizde başarılar dilerim.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Bir cevap yazın