Tıp halihazırda ülkemizdeki en uzun süreli eğitim verilen bölümüdür. Altı yıl olarak bilinen ama hiçbir zaman bitmeyecek bir eğitimin başlangıcının ve temel becerilerinin verildiği bir fakültedir.
Süre olarak diğer tüm bölümlerden daha uzun eğitim verilen bu fakültenin eğitim şablonu da diğer bölümlerden farklıdır. Bu bölümde yani Tıp’da eğitim sadece temel ve stajlardan ibaret değildir. Yıllarca süren eğitim ve stajların sonrasında, pratik ve uygulamanın olması için bile bir yıl eğitim verilir. (bkz: Tıp Fakültesi 6.Sınıf)
Neyse, konumuz bu değil. Konumuz Stajyer Doktor ön takısının kimler olduğu ve kimlere dendiği.
Stajyer Doktor, Tıp Fakültesinin ilk üç yılını başarıyla atlatan öğrencilerin 4. ve 5.sınıflarda aldığı nitelemedir. İki yıl boyunca sürecek olan yeni eğitim aşamasında hastane içindeyken az da olsa bir ünvan ile nitelenmesi amacıyla verilir.
Sorunuza cevap verildi sanırım, Tıp Fakültesinde okuyan 4. ve 5.sınıftaki öğrencilere Stajyer Doktor denilir. Bu cevaptan sonra biraz da Stajyer Doktorlardan detaylıca bahsetmeliyim.
Daha önce
4.sınıf ve
5.sınıf hakkında yazdığım yazılarda da değindiğim gibi Stajyer Doktorlar iki yıl boyunca neredeyse 25 tane bölümde staj yaparlar. Bu stajların dört tanesi büyük stajlar olarak bilinir. Bunlar; Genel Cerrahi, Dahiliye, Pediatri ve Kadın Doğumdur. Bu dört stajın haricindekiler küçük stajlar olarak bilinir. Tıp Fakültesinde yapılan bütün stajları “
Tıp Fakültesinde Hangi Stajlar Yapılıyor?” yazısından görebilirsiniz.
Yukarıdaki cümlelerde bahsettiğim büyük ve küçük staj kelimeleri staj sürelerine göre yapılan nitelendirmelerdir. Büyük stajlar, derslerin işlendiği süre itibariyle her bir staj için 2 aya yakındır. Ama küçük stajların süreleri bir hafta ile üç hafta arasında değişmektedir.
Stajyer Doktorlar gördüğü stajlar esnasında gün içerisinde teorik derslere girer, hastanede hocalarıyla beraber yapılan vizitlere katılır, hasta hazırlar, polikliniklerde hasta bakmaya tanık olur, cerrahi bölümlerde ameliyatlara katılır ve çeşitli pratikler ile meşgul olur. Bölümden bölümden değişen bir ders işleyiş şablonu olduğundan dolayı tam olarak şunları veya bunları yapar diyemiyorum ama oldukça geniş yelpazede dersler ve pratiklerle uğraşır diyebilirim.
Stajlar sonunda sınavlara girerek stajları tamamlamaya çalışır Stajyer Doktorlar. Bu sınavlar teorik, hasta başı/pratik ve sözlü sınavları şeklinde üç basamaktan oluşur. Her bir sınavda geçer not almalı ve üç sınavın toplamının ortalaması ile de geçer not sınırını aşmalıdırlar. Bu sayede stajı tamamlamış olur ve bir sonraki staja geçer.
Stajyer Doktorlar hakkında verilebilecek bilgiler genel hatlarıyla bunlardır. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Doktor Bun | 02.03.2017 – Cuma
Doktor Bun’u sosyal medyada da takip edin ;
Bir cevap yazın