En Yüksek Puanlı/Sıralamalı Tıp Fakültesi Hangisidir?

Tıp Fakültesi kazanmak isteyen öğrenciler zamanla çeşitli hedefler koyarlar. Bazıları özellikle şehre göre Tıp Fakültesi hedefi belirlerken bazıları puan ve sıralamalarına göre hedef belirliyorlar. Bu yazım, hedefini en yüksek Tıp Fakültesi olarak belirleyen öğrenciler için olacak.

Tıp Fakültesi kazanmak, en yüksek puanlı tıp fakültesi, en yüksek sıralamalı tıp fakültesi, tükiyenin en iyi tıp fakültesi, en iyi tıp bölümleri, en iyi tıp uygulamaları, en yüksek tıp, en iyi tıp, en başarılı tıp,

Daha önceki yazılarımda olduğu gibi cevabımın iyi anlaşılabilmesi için konuyu iki parçaya ayıracağım, çünkü özel ve devlet Tıp Fakülteleri arasında farklar var. Konu içerisinde vereceğim puan ve sıralamalar, girilen fakülte için belirlenen kontenjana en son sırada giren öğrenci için olacaktır.

İlk olarak özel Tıp Fakülteleri arasında en yüksek puanlı/sıralamalı özel Tıp Fakültesi hangisidir sorusuna yanıt vereceğim.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için en yüksek puanla/sıralamayla öğrenci alan özel Tıp Fakültesi, tam burslu olarak 15 öğrenci alan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi‘dir. Belirlenen 15 kişilik tam burslu kontenjanı için en son olarak  Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleşen öğrencinin puanı 543,733‘dir ve sıralaması 48‘dir.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni özel üniversiteler arasında Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi takip ediyor. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin tam burslu 10 kişilik kontenjanına en son yerleşen öğrencinin puanı 537,675’dir ve sıralaması 134’dür.

Şimdi de devlet Tıp Fakülteleri arasında en yüksek puanlı/sıralamalı devlet Tıp Fakültesi hangisidir sorusuna yanıt vereceğim.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için en yüksek puanla/sıralamayla öğrenci alan devlet Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce)‘dir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) için belirlenen 72 kişilik kontenjana en son yerleşen öğrencinin puanı 529,175‘dir ve sıralaması 409‘dur.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni devlet üniversiteleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) takip ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce)’nin 175 kişilik kontenjanına en son yerleşen öğrencinin puanı 523,361’dir ve sıralaması 723’dür.

Puan ve sıralamalara göre en yüksek Tıp Fakültelerine baktığınızda, özel Tıp Fakülteleri daha önde duruyor gibi, ancak gözden kaçırılmaması gereken bazı noktalar var.

Bu noktalardan ilki, özel Tıp Fakültelerinin %100 burslu olarak aldığı öğrenciler için belirlediği kontenjan sayısının azlığıdır. Benzer devlet Tıp Fakülteleri 100-200 gibi kontenjanla öğrenci alırken özel Tıp Fakülteleri tam burslu olarak 10-20 gibi kontenjanla öğrenci alıyor. Bu durum da özel Tıp Fakültelerinin daha yüksek olduğu öngörüsünü oluşturuyor.

Aslında özel Tıp Fakültelerinin %50 burslu ve burssuz kontenjanındaki sıralamalar, tam burslu kontenjanındaki sıralamalarına göre oldukça arka sıralardadır. 

Diğer bir nokta da, özel Tıp Fakültesinin derece yapmış öğrenciler için sunduğu burs ve çeşitli eğitim olanaklarıdır. En yüksek Devlet Tıp Fakülteleri size iyi bir eğitim imkanı sunarken benzer özel Tıp Fakülteleri çeşitli burs imkanları da sunuyor. Bu durum özel bazı Tıp Fakültelerinin daha yüksek görünmesine sebep oluyor. 

Bu durumda şu çıkarımın yapılması gerektiği kanısındayım; Koç ve Medipol Tıp Fakültelerinin puan ve sıralamaları daha yüksek gibi duruyor. Ancak detaylı düşününce, Cerrahpaşa ve Hacettepe Tıp Fakültelerinin puan ve sıralamalarının çok daha yüksek olduğu öngörülmeli. Hedeflerinizi belirlerken bu noktaya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Sağlıkla dolu günler dilerim. 

Doktor Bun | 16.03.2018 – Cuma
Doktor Bun’u sosyal medyada da takip edin ; 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir