Mecburi Hizmet (DHY) Görev Süreleri Ne Kadardır?

Devlet Hizmet Yükümlülüğü, halk arasında ve devlet kurumlarında çalışanlar arasında mecburi hizmet veya zorunlu hizmet olarak adlandırılır. Mezun olduktan sonra atandığınız kurumda bir süre çalışmayı ifade eder. Mecburi hizmetin ne olduğu hakkında yazmış olduğum Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) nedir adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Atandığınız kurumlarda önceden belirlenmiş süreler kadar çalışmalısınız. Şayet mecburi hizmet süresi yerine getirilmezse çeşitli kısıtlamalara tabi tutulacaksınız. Peki Devlet Hizmet Yükümlülüğü veya diğer adıyla mecburi hizmet süresi ne kadardır? Hangi hizmet bölgesinde kaç gün çalışılmalıdır?

mecburi-hizmet-gorev-suresi-ne-kadardir-kac-gundur-zorunlu-hizmet-dhy.jpg

Zorunlu (mecburi) hizmet ya da resmi adıyla Devlet Hizmet Yükümlülüğü için, atandığınız yerde önceden belli olmuş sürelerde çalışmanız gerekmektedir. Bu süreyi tamamlamadan Doktorluk yapmanız engellenmiş ve tayin hakkı gibi bazı diğer haklar elinizden alınmıştır. Peki mecburi hizmetiniz için görev süreniz ne kadardır?

Mecburi hizmet süreleri için, ülkemiz 6 gruba ayrılmaktadır. İller ve ilçeler sosyoekonomik gelişmişliklerine göre gruplara ayrılmaktadır. Birinci grup yerleşim yerlerinde DHY süresi 600 günken, altıncı bölge yerleşim yerlerinde 300 gündür. Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir.

Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir. Göreve başladığınız günden itibaren hesaplanmaktadır. Hemen aşağıda bölge bölge mecburi hizmet sürelerini görebilirsiniz.

 Gruplara Göre Mecburi Hizmet Süresi 

 Altıncı grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 300 gün 
 Beşinci grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezlerinde 350 gün 
 Dördüncü grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezlerinde 400 gün 
 Üçüncü grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezlerinde 450 gün 
 İkinci grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile üçüncü grup ilçe merkezlerinde 500 gün 
 Birinci grup  ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile ikinci grup ilçe merkezlerinde 550 gün 
 Birinci grup  ilçe merkezlerinde 600 gün 

Atandığınız il veya ilçenin bulunduğu grubu bulmalı ve daha sonrasında bu listeye bakmalısınız. Atandığınız veya atanmak istediğiniz il ya da ilçeyi İl ve İlçelerin Mecburi Hizmet Süreleri – Tam Liste / 872 İlçe adlı yazımda bulabilirsiniz.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü ve mecburi hizmet ile alakalı hazırladığım yazıları “Mezuniyet Sonrası Dönem” adlı yazı kategorisinde bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

32 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Yazımda kullandığım verileri, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Yasasından almıştım. İlgili mevzuatı buradan görüntüleyebilirsiniz. İlgili veriler 16 sayfalık mevzuatın 5.sayfasında yer almaktadır.

  1. Burak Yorum Ekle

    Örnek veriyorum çalıştığımız ilçe 5. Bölgede.ama burada 5. Bölgeye bağlı ilçe merkezi 400 gün iken ilçeye bağlı yerleşim yerleri 350 gün. Bu ayırımcı nasıl yapcağız?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Kısaca şunu söyleyebilirim. İlçelere bağlı beldelerde de sağlık kuruluşları olabiliyor. İlçe merkezi 400 gün iken, bu ilçeye bağlı beldede görev yaparsanız 350 günlük zorunlu hizmet süreniz olacaktır. Bunun dışında daha fazla bir ayrıntı var mıdır bilmiyorum.

  2. Abdullah Yorum Ekle

    4924 den istifa ettiğimiz zaman o zamana kadarki yaptığımız mecburi süresi yanıyor mu, yani tekrar dhy’ye katíldığımızda zorunlu süresi tam mi oluyor yine?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sözleşmeli olduğunuzda mecburi hizmet bağlılığınız ortadan kalkıyor ve tayin isteyemiyorsunuz. DHY atamasına tekrar girdiğinizde, mecburi hizmet süreniz en baştan hesaplanacaktır.

      1. Dr yorgun Yorum Ekle

        Hocam ben tam anlayamadim ben mecburi hizmet suresi 300 gun olan bir yerde calisiyorum 100 gun devlet hizmet yukumlusu iken calistim 200 gun 4924 e bagli calistim simdi ben mecburi hizmetimi bitirmis oluyormuyum

        1. Doktor Bun Post author

          Bu durum hakkında net bir bilgim yok ne yazık ki. Şöyle bir şey söyleyebilirim; normalde bu sürenin tamamlanmış olması gerekiyor ve tayin hakkınız doğuyor. Bu tayin hakkını kullanabilmek için tekrar 637 sayılı statüye geçmelisiniz. Gününüzün tam olarak sayılabilmesi için son dilimde sözleşmeden çıkmanız gerekiyor olabilir.

  3. Sertaç Hancıoğlu Yorum Ekle

    Uzman hekimlerle pratisyen hekimlerin mecburi hizmet süresi aynı mı?
    Örneğin 2.bölge için uzman hekim mecburi hizmet süresi 500 gün mü

  4. Merve Y. Yorum Ekle

    Merhaba, sormak istediğim konuya dair hiçbir yerde bilgi edinemedim. Ben mecburi hizmetime eş durumundan 600 gün olan bir yerde başladım, 530 günümü tamamladım fakat eş durumu mazeretim ortadan kalktığı için yeniden Dhy kurasına alındım. Yeniden atandığım yer 300 günlük bir yer olursa kalan 70 günüm buna göre hesaplanıyor mu? Yoksa nereye gidersem gideyim 70 günü tamamlayacak mıyım? Hesaplanıyorsa, bu konuda herhangi bir yere başvurmam gerekir mi?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu konuda net bir şey söylemem oldukça zor. Mecvut yerinizdeki DHY süresini tamamlamamışsınız. Yeniden atanmış olduğunuz için, yeniden DHY’ye başlamış sayılıyor olmanız gerekiyor. 70 günlük süre ne eklenir ne de önceki 530 gün çıkarılır. Atandığınız yerin süresi ne kadarsa o kadar çalışmanız gerekecek muhtemelen.

      Daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığının Doktor atama birimine ulaşabilirsiniz.

  5. Sssl Yorum Ekle

    Mecburiyet sonrası dönemle ilgili bilgi verebilr misnz mecburi hizmet süresi bittikten sonra istifa edince istifa hakkı gider mi ? İstifa edilmezse nasıl bir süreç izleniyor ? Mecburiyet öncesi dönemle sonraki dönemde edilen istifalarda bi fark varmıdır cezalar açısından ?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Mecburi hizmet sonrası dönem hakkında daha fazla bilgi almak için şu linkleri kontrol ediniz:

      https://blog.doktorbun.com/mezuniyet-sonrasi-donem/
      https://blog.doktorbun.com/aktif-hekimlik-donemi/

      İstifa ve müstafilik ile ilgili şu yazıları kontrol edebilirsiniz:

      https://blog.doktorbun.com/eah-sba-tercihi/
      https://blog.doktorbun.com/doktorluktan-istifa-etmek/
      https://blog.doktorbun.com/dhy-istifa-dilekcesi-ornegi/

  6. RED Yorum Ekle

    SİZE 2 SORUM OLUCAK
    1. ZORUNLU HİZMET SÜREM DOLDUKTAN SONRA BAŞKA BİR ŞEHİRE ATANABİLİYOR MUYUZ İSTEĞİMİZ DOĞRULTUSUNDA YOKSA AYNI YERDE Mİ KALIYORUZ.
    2.ZORUNLU HİZMETİ DOLDURMADAN TUS KAZANIP TERCİH YAPMAMIZIN DEZAVANTAJI VAR MI

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      1. Zorunlu hizmet sürenizi tamamladıktan sonra il içi veya il dışı tayin hakkınızı kullanarak görev yerinizi değiştirebilirsiniz. İsterseniz il dışı kura ile farklı bir ile geçiş yapabilirsiniz.
      2. Zorunlu hizmeti tamamlamadan TUS kazanmanızın size hiçbir dezavantajı olmayacaktır. Uzmanlığınızı tamamladıktan sonra yeni bir zorunlu hizmet ile karşılaşacaksınız. Pratisyen ve Uzman zorunlu hizmeti tamamen birbirinden ayrı şekilde ilerlemektedir. Birbirine etkisi yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir