Mecburi Hizmet (DHY) Yapmadan Doktorluk Yapılabilir Mi?

Mecburi hizmet dönemiyle alakalı olarak merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Bu konulara net cevap bulmak ise oldukça zordur. Doktor Bun‘da yer alan mezuniyet sonrası dönem kategorisi, bu konulardaki en büyük yardımcınız olacaktır.

Merak edilen bir diğer soru; mecburi hizmet (DHY) yapmadan Doktorluk veya görev süresini tamamlamadan Doktorluk yapılabilir mi? Zorunlu hizmeti tamamlamadan nasıl Doktorluk yapabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabı hemen aşağıda.

mecburi-hizmet-yapmadan-doktorluk-yapilabilir-mi.jpg

İlk olarak şu soruya yanıt vereyim; mecburi hizmet yapmadan veya mecburi hizmeti tamamlamadan Doktorluk yapılabilir mi?

Bu sorunun temel yanıtı; hayır. Devlet Hizmet Yükümlülüğünüzü tamamlamadan Doktorluk yapmanızın önü kapatılmış durumdadır. İstifa ederseniz veya hiç göreve başlamazsanız, başka bir devlet kurumunda çalışmanız bir süre (1 yıl kadar) engellenir.

DHY’niz üzerinizden kalkmadan tayin hakkı elde edemiyorsunuz. Bulunduğunuz görev yerinde, önceden belirli olan mecburi hizmet süreniz kadar çalışmalısınız.

Devlet Hizmet Yükümlülüğünüz üzerinizde bulundukça özel kurum veya kuruluşlarda yasal olarak çalışamazsınız. Bu durum hem Pratisyen Hekimler hem de Uzman Hekimler için geçerlidir.

Evet, bu durum Uzman Hekimler için de geçerli. Uzmanlığınızı tamamladıktan sonra atandığınız kurumda, size ait hizmet yükümlülüğü sürenizi tamamlamanız gerekiyor. Bu süreyi tamamlamadan herhangi bir özel hastanede çalışamazsınız.

Bu kuralı yıkıp DHY süresini tamamlamadan başka özel kurumlarda çalışan uzmanlar olmasına karşın, tespit edilmesi halinde hem hastaneye hem de Hekime ceza ve yaptırımlar uygulanmaktadır.

Mecburi Hizmet Yapmadan/Tamamlamadan Yapılabilecek Doktorluklar

Bu konular, birçok sınırlamaya tabii tutulmuş olsa da tamamıyla sınırlandırma yoktur. Tıp Fakültesi diplomasının işlev alanı oldukça geniştir. Biz sadece Pratisyenlik veya Uzmanlık olarak sınırlandırarak kısıtlıyoruz kendimizi.

Hekimlik sadece hastane içinde yapılan bir meslek değildir. Poliklinik veya ameliyathaneye kısıtlanmış bir meslek hiç değildir.

Mecburi hizmetinizi tamamlamadan dahi yapabileceğiniz çeşitli Hekimlikler bulunmaktadır.

 #   İş Yeri Hekimliği 

Bu konuda başı çeken Hekimlik, iş yeri Hekimliğidir. Haftalık ve aylık hesaplanan çalışma saatleri, saatlik ücret ve diğer pek çok avantajı vardır. İş yeri Hekimliği kursuna kayıt olup kursu tamamlıyorsunuz. Yılda 2 defa yapılan iş yeri hekimliği sınavına girip yeterli puanı almalısınız.

İş yeri Hekimliği belgenizi aldıktan sonra önünüze birçok iş seçeneği açılacaktır. İş yeri Hekimliği ile alakalı daha detaylı yazılar yazacağım.

 #   Diyaliz Merkezi Hekimliği 

Tıbbi işlemlerin yapıldığı tüm merkezlerde Hekim bulunması zorunluluğu bulunmaktadır. Diyaliz merkezleri de bunlardan biridir. Ülkemizdeki bazı üniversite hastanelerinde birkaç ay süreyle diyaliz adına eğitim veriliyor.

Bu yerlerden sertifika alıp çeşitli diyaliz merkezlerinde Hekimlik yapılabilmektedir. İleride bu konuda da yazı yazmayı planlıyorum.

 #   Tamamlayıcı Tıp Sertifikaları 

Geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlerle tedaviler son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından Doktorlara yönelik eğitimler verilmektedir. Bu eğitimleri aldıktan sonra çeşitli işler yapılabilir.

Hekimlerin yapabileceği tamamlayıcı Tıp yöntemleri şunlardır; fitoterapi (bitkilerle tedavi), akupunktur, kupa terapi, sülük tedavisi, hipnoz, ozon terapi, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik, larva uygulaması ve müzik terapisidir.

Mecburi Hizmet Yapmadan Doktorluk Yapmak

Mecburi hizmetinizi tamamlamadan efektif olarak Hekimlik yapmanız engellenmiştir. Devlete bağlı kuruluşlarda veya özel kuruluşlarda çalışmanız konusunda çeşitli kısıtlılıklar bulunmaktadır.

İstifa edince ne kadar süre devlette çalışılamıyor, bakanlık kadroları tercihleri nasıl oluyor gibi merak edilen konular için ayrı ayrı kapsamlı yazılar yazacağım. Bu yazıları mezuniyet sonrası dönem kategorisinde bulabileceksiniz.

Devlet Hizmet Yükümlülüğünü yerine getirmeden yapılabilecek bazı Doktorluklardan kısaca bahsettim sizlere. Bu bilgileri kısa bir süre içerisinde bulup yazımda kullandım. Daha birçok konuda Doktorluk yapılabilir. Araştırma yapmalısınız.

Son olarak, Pratisyen Hekimken uzmanlığı kazandığınızda ya da Uzman Hekimken yandal uzmanlığını kazanırsanız mecburi hizmetinizi tamamlamanıza gerek kalmadan uzmanlık eğitimlerinizi almaya gidebilirsiniz. İlerleyen yazılarda bu konuda daha detaylı yazılar yazmaya çalışacağım.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

16 Comments

  1. cüneyt Yorum Ekle

    ”Peki mecburi hizmet süresini tamamlamadan hiç mi Doktorluk yapamıyorsunuz? Aslında yapabiliyorsunuz ama efektif olarak değil. İş yeri hekimliği, diyaliz merkezleri hekimliği gibi işler yapabilirsiniz. Ancak bunları yapabilmeniz için de, öncelikle kurslarına katılmalı ve sonrasında sınavlara girip sertifika almalısınız.” demişsiniz,

    DHY bitmeden serbest hekimlik yapılamaz mı? Tamamlayıcı tıp ya da kozmetik uygulamalar yapılabilecek muayehane tarzı bir yer açılamaz mı?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu konuyu başlı başına bir yazı olarak yazmayı planlıyordum. Yazı içerisinde kullanılacak bilgiler için de araştırmalar yapıyorum. Aslında DHY tamamlanmadan görev yapılabiliyor ama Devlette görev yapamıyorsunuz.

      İş yeri hekimliği, diyaliz merkezi hekimliği, çeşitli kozmetik uygulamaları yapılabilmektedir. Bunların her biri için sertifika almak gerekiyor. Sertifika alınca, mecburi hizmeti tamamlamadan bu işleri yapabiliyorsunuz.

      Pratisyen ve Uzman Hekimler, DHY süresini tamamlamadan özel hastanelerde yasal olarak çalışamıyor. Muayenehane açma konusunda tam bir bilgim yok ne yazık ki.

        1. Doktor Bun Post author

          Üst üste 3 tane benzer soru gelince kapsamlı bir araştırma yapma gereği duydum. Daha önce DHY yapmadan GETAT merkezlerinde çalışılabildiğini biliyordum. Yaptığım araştımalar sonucunda DHY yapmadan, zorunlu hizmeti tamamlamadan muayenehane açılabildiğini gördüm.

          29158 sayılın yönetmelik
          Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği

          GETAT işlerini düzenleyen hiçbir yönetmelikte DHY şartı aranmıyor. Ne çalışmak için ne de uygulama kliniği açmak için. Detaylar için yukarıda belirttiğim ve linklerini verdiğim iki mevzuatı kontrol ediniz.

  2. Pelin Yorum Ekle

    Hocam merhaba,
    Şimdi tıpa girdik, 6 yıl bitti. Hemen akabinde TUS’a girmemiz ve kazanmamız durumunda süreç nasıl ilerliyor? Uzmanlık bitimine kadar zorunlu hizmetten muaf olup uzmanlığı aldıktan sonra mı başlıyor bu süreç ? Ya da mezun olur olmaz hemen mecburi görevi yapmamız gerekiyor mu?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlığı bitirdikten sonra ve yandal uzmanlığından sonra zorunlu hizmet şartı vardır.

      Tıp Fakültesini bitirdikten kısa bir süre sonra atanacaksınız. Bu süreçte TUS‘a girip herhangi bir bölümü kazanabilirsiniz. Kazandığınız bölüme başlamanız uzun sürecektir. Mecburi hizmet süreniz başladığında TUS süreci devam ediyor olacaktır.

      Zorunlu hizmetinizi yaparken uzmanlığınıza başlamanız için yazı geldiğinde, mecburi hizmet süresinin bitişini beklemeden gidip asistanlığınıza başlayabiliyorsunuz. Uzmanlık bittikten sonra ayrı bir mecburi hizmete tabi tutulacaksınız.

      Mezun olduktan sonra zorunlu olarak atamaya giriyorsunuz, sistem siz istemeseniz de böyle işleyecektir. Ancak atandığınız yere gitmeyebilirsiniz. Bu durumda yazıda bahsettiğim gibi, diplomanızı aktif olarak kullanamazsınız. TUS’a hazırlanabilirsiniz, sadece YÖK kadrosu tercih edebilirsiniz. (Mecburi hizmeti yerine getirmezseniz ya da usulsüz istifa ederseniz 1 yıl boyunca TUS’da SBA kadrosu yazamazsınız.)

  3. Edip Yorum Ekle

    Merhaba,
    Benim aklıma takılan nokta da DHY’ye hemen tıp fakültesi biter bitmez değil de bir 6 ay sonra başlamak mümkün mü? Biraz dinlenmek veya başka planları gerçekleştirmek için mezuniyetimle atamam arasında aralık olmasını istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu isteğinizi sağlamanın bildiğim kadarıyla iki yolu var.

      1. İnternliğiniz esnasında oldukça kolay olan bazı stajları birkaç defa alabilirsiniz. Tekrar alabilmeniz için stajdan kalmanız gerekiyor. Halk sağlığını stajını birkaç defa tekrar etmek sizlere uzun bir süre kazandıracaktır. Bu yöntemi deneyip TUS‘a hazırlanan adayların olduğunu biliyorum.
      2. DHY atamasına girmek için diplomanızın Sağlık Bakanlığına gönderilmesi gerekiyor. Fakültenizin bu işlerle ilgilenen bölümü ile iletişime geçin. Diplomanızın gönderilmesinin geciktirilmesini isteyin.

      Mezuniyetten sonra diplomanız Sağlık Bakanlığına gönderilirse, atamaya dahil olmak zorunda kalacaksınız. Diplomanızın bakanlığa ulaştırılmasını geciktirerek kendinize istediğiniz zamanı oluşturabilirsiniz.

  4. Harun Yorum Ekle

    tıp fakültesi bittikten sonra mecburi hizmet çıkmadan uzmanlığa başlasak, uzmanlık bittikten sonra yapılacak mecburi hizmet süresine, tıp fakültesi bittikten sonraki yapmamız gereken mecburi hizmet süreleri de eklenir mi? Ancak bu şekilde mi görevi resmi olarak tamamlamış oluruz?

  5. Dilara Yorum Ekle

    Merhaba , pratisyenlikte ve uzmanlıkta mecburi hizmet yapmadan tamamlayıcı tıp uygulamalarının yapıldığı bir klinik açılabilir mi?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Üst üste 3 tane benzer soru gelince kapsamlı bir araştırma yapma gereği duydum. Daha önce DHY yapmadan GETAT merkezlerinde çalışılabildiğini biliyordum. Yaptığım araştımalar sonucunda DHY yapmadan, zorunlu hizmeti tamamlamadan muayenehane açılabildiğini gördüm.

      29158 sayılın yönetmelik
      Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği

      GETAT işlerini düzenleyen hiçbir yönetmelikte DHY şartı aranmıyor. Ne çalışmak için ne de uygulama kliniği açmak için. Detaylar için yukarıda belirttiğim ve linklerini verdiğim iki mevzuatı kontrol ediniz.

  6. Elif Yorum Ekle

    Öncelikle bu güzel yazı için teşekkürler. Getat sertifikası almayı düşünüyorum, dhy yapmadan çalışabilir miyim gerçekten? Bu konuda emin misiniz?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Üst üste 3 tane benzer soru gelince kapsamlı bir araştırma yapma gereği duydum. Daha önce DHY yapmadan GETAT merkezlerinde çalışılabildiğini biliyordum. Yaptığım araştımalar sonucunda DHY yapmadan, zorunlu hizmeti tamamlamadan muayenehane açılabildiğini gördüm.

      29158 sayılın yönetmelik
      Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği

      GETAT işlerini düzenleyen hiçbir yönetmelikte DHY şartı aranmıyor. Ne çalışmak için ne de uygulama kliniği açmak için. Detaylar için yukarıda belirttiğim ve linklerini verdiğim iki mevzuatı kontrol ediniz.

  7. Ayşe acar Yorum Ekle

    Sağlık bakanlığına sorduğumda dhy yapmadan getat sertifikasıyla işlem yapılamadığını söylediler bu mevzuatta yer alan bilgilerle başvuru yapılabilir mi detaylı bilgi ve resmi bilgi nasıl alınabilir

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu yazı altında yer alan benzer tarzdaki yorumlara mevzuatlar ışığında cevap verdim. Mevzuata göre bu konuda bir kısıtlama yok ancak bu durum bakanlığın insiyatifinde. Bazı dönemlerde esneklik olurken bazı dönemler çok katı geçebiliyor. Resmi yanıtları ancak Sağlık Bakanlığının ilgili biriminden alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir