Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) Nedir?

Devlet Hizmet Yükümlülüğü ya da kısa adıyla DHY, Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra veya uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra Doktorlara uygulanan bir dizi yükümlülüktür. Halk arasında daha çok mecburi hizmet veya zorunlu hizmet olarak bilinmektedir.

Blogum içerisinde birçok kategoride içerikler üretiyorum. Bu içerikleri üretirken yeni araştırma alanları bulup bu konularda yazılar yazıyorum. Şu ana kadar yazdığım kategoriler arasında en büyük eksikliğin mezuniyet sonrası dönem ile olduğunu gördüm.

Bu yüzden en temelden, en ince ayrıntıya kadar bir “Mezuniyet Sonrası Dönem” kategorisi oluşturmaya karar verdim. Umarım ilerleyen dönemlerde Hekimliğe başlayacak insanlar için güzel bir rehber çıkar ortaya. Hadi bakalım, başlayalım o zaman.

devlet-hizmet-yukumlulugu-nedir-dhy-nedir-mecburi-hizmet

Devlet Hizmet Yükümlülüğü adını duymuşsunuzdur. Girdiğimiz atamalara bu isim verilmektedir. Kısa hali daha sık kullanılmaktadır; DHY olarak. Peki nedir bu Devlet Hizmet Yükümlülüğü ya da DHY?

Kısa bir cümle ile ifade edeyim ilk olarak; Doktorların yapmak zorunda olduğu zorunlu hizmetin resmi adıdır. Şimdi bir de uzunca açıklamaya çalışayım ve detayları hakkında bilgiler vereyim.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü, kanun ile belirlenmiş bir durumdur. 5371 sayılı kanun ile Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa eklenen hükümler uyarınca, 05.07.2005 tarihinden sonra mezun olan, uzmanlığını tamamlayan ya da yandal uzmanlığını tamamlayan hekimlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından atandıkları yere göre değişen 300 ila 600 gün süreyle görev yapması zorunluluğudur.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü yeni mezun olmuş Hekimler, uzmanlık eğitimini yeni tamamlamış Hekimler ve yandal uzmanlığını tamamlayan Hekimler içindir. Bu üç farklı konumdaki Doktorların bakanlık tarafından atamaları yapılır. Yapılan atamalara göre atandığınız yerlerde minimum çalışma süreleriniz belli olur.

Bu süreler çeşitli koşullara göre kademelere ayrılır ve atandığınız yerin kademesine göre 300 gün ila 600 gün arasında zorunlu olarak orada çalışmak zorundasınız.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü, bakanlığın ülke genelinde hekimlerin eşit sayıda dağılması için çıkardığı uygulamadır. Ama yıllar ilerledikçe farklı hallere bürünmüş ve birçok yanlışı, eziyeti ve zorluğu beraberinde getirmiştir.

Mecburi Hizmet (DHY) Yapmadan Doktorluk

Bu bölüme cevap olabilmesi amacıyla oldukça kapsamlı bir yazı yazmıştım. Mecburi Hizmet (DHY) yapmadan doktorluk yapılabilir mi? adlı yazımda bütün detayları bulabileceksiniz. Devlet Hizmet Yükümlülüğü nedir konu başlığı altında da kısaca cevaplayacağım.

Mecburi hizmet kuranız çekildi ve görev yeriniz belli oldu. Önünüz de iki ihtimal var. Ya mecburi sürenizi tamamlarsınız ya da tamamlamazsınız. Başlayıp bıraktığınızda da tamamlamamış oluyorsunuz.

DHY süresini tamamlamazsanız, devlet ve özel sektörde çalışmanız büyük oranda engellenir. Ancak kaçak yollarla çalışabilirsiniz. Bu şekilde büyük risk almış olursunuz. İş yeri Hekimliği benzeri işler yapabilirsiniz. İş yeri Hekimliği dışında yapabileceğiniz işler için şu yazıma bakabilirsiniz.

Son Sözler 

Devlet Hizmet yükümlülüğü nedir konusunda kısaca değinmeye çalıştım. Aslında oldukça büyük bir konu ve pek çok detayı bulunuyor. Bu detayların hepsini birer birer yazı konusu yaparak cevaplıyorum. Yazdığım bazı yazılar şunlardır:

.

Bu yazılara benzer pek çok diğer yazıyı “Mezuniyet Sonrası Dönem” kategorisinde bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

4 Comments

  1. Sümeyye kocaaslan Yorum Ekle

    Merhaba hocam,bende 88.dhy’ye yarın katılacağım.Sorum şu ben yurtdışından mezunum.ve Türkiye’deki denklik sınavından geçtim..Neden mecburi hizmet yapmak zorundayım?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Türkiye’deki bütün Tıp Fakülteleri mezunları fakültelerini bitirdikten sonra zorunlu hizmete tabi tutuluyor. Denklik sınavını verdiğinizde ülkemizdeki yeni mezun hekimler statüsünde değerlendiriliyorsunuz. Diplomanızı rahatça kullanabilmek için öncelikle DHY atamasına katılmak zorundasınız ne yazık ki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir