Büyük Stajlar Nedir? Büyük Stajlar Hangileridir?

Tıp Fakültesi öğrencileri ve Doktorlar arasında kullanılan bazı kelimeler vardır. Büyük stajlar ifadesi de bu kelimelerden biridir. Büyük stajlar ifadesinin Tıp eğitiminde resmi olarak bir karşılığı yoktur ancak oldukça sık kullanılmaktadır.

Blogumda yayınlanmış yazılar içerisinde de birçok yerde büyük stajlar ve küçük stajlar ifadesini kullandım. Merak eden okuyucularım için büyük stajlardan ve detaylarından bahsetmeye çalışacağım. Başlayalım öyleyse.

buyuk-stajlar-nedir-buyuk-stajlar-hangileridir.jpg

Tıp Fakültesinde 4.sınıf ve 5.sınıfta stajlar alınır. Alınan stajların sayısı 30’a yakındır. Bu kadar çok stajın kendine has sınıflandırılmaları vardır. Mesela bazı stajlar dahili stajlar iken bazıları cerrahi stajlardır.

Sınıflandırma türlerinden biri de, stajların uzunluğuna göredir. Uzun süreli stajlar büyük stajlar olarak bilinirken, kısa süreli stajlar küçük stajlar olarak bilinmektedir. Buradan da anlayacağımız üzere, büyük stajlar ifadesi stajın uzun süreli eğitiminden kaynaklanmaktadır.

Kısa süreli olan stajların eğitim süresi 1 hafta ile 4 hafta arasında değişmektedir. Sayıları oldukça fazladır bu stajların. Blogumda daha önce yazmış olduğum “Küçük stajlar nedir? Hangileridir?” adlı yazımda tüm detaylardan bahsettim, bakmanız faydalı olacaktır.

Kısaca büyük stajlar ve küçük stajlar kelimelerinin nereden geldiğini anlatmaya çalıştım. Büyük stajlar hafta sayısı ve süresi  fazla olan stajlardır. Bu stajlar Tıp eğitiminin ve Doktorluğun temelini oluşturmaktadır.

Büyük Stajlar Hangileridir?

Büyük stajların hafta sayısı, 7 ila 10 hafta arasında değişmektedir. İki aydan biraz kısa ya da iki aydan biraz daha uzun demek oluyor.

Oldukça önemli stajlardır. Tıp eğitiminin ve Doktorluğun temel taşlarını oluşturmaktadırlar. Stajların büyük olanları şunlardır:

Dahiliye ( İç Hastalıkları)

Pediatri (Çocuk Hastalıkları

• Genel Cerrahi

• Kadın Doğum ve Hastalıkları

Dahiliye bölümünün 10 adet, Pediatri bölümünün 16 adet yandalı bulunmaktadır. Enfeksiyon Hastalıkları, Kardiyoloji gibi bölümler eski yıllarda Dahiliye bölümünün yandallarıydı.

Gördüğünüz üzere en fazla hasta potansiyeline sahip 4 bölüm, Tıp eğitiminin de en fazla süre ile işlenen stajlarını oluşturmaktadır. Ayrıca bu bölümlerin devasa bilgi yükü bulunmaktadır.

Büyük stajlar Tıp eğitiminin ve Doktorluğun temelidir. Bu yüzden 2 ay kadar sürede bile ancak anlatılabilmektedir ve bu yüzden büyük stajlar olarak ifade edilmektedirler.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir