Tıp Fakültesi Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tıp Fakültesi kazanacak sıralamaya erişmek birçok öğrenci için büyük başarıdır. İyi bir sıralama elde etmek kadar iyi bir Tıp Fakültesi tercih etmek de oldukça önemlidir. Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken her şeyi bu yazıda bulabileceksiniz.

Her bir maddeyi çok farklı şekillerde ele alacağız. Doktor Bun tarafından yazılan bu yazı sayesinde Tıp Fakültesi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini a’dan z’ye kadar öğreneceksiniz. Hadi başlayalım.

Tıp Fakültesi tercih ederken nelere dikkat edilmeli? Tıp Fakültesi seçerken dikkat edilmesi gerekenler.

Yazıya geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmalıyım. Bu sitede Doktor Bun tarafından yazılan yüzlerce Tıp Fakültesi ve Doktorluk üzerine yazı bulunmaktadır. Okuyacağınız bu yazıda, daha önce yazılmış pek çok yazıdan bölümler alacağım. Yine birçok yerde detaylı bilgi almanız için ilgili yazılara yönlendirme yapacağım.

Tıp Fakültesi Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tercih yapmak oldukça stresli ve zor bir iştir. Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat etmeniz gereken her şeyi bu yazıyı bitirdiğinizde elde etmiş olacaksınız. Tüm yazıyı okuyun ve sabırlı olun.

Şimdi madde madde açıklamaya başlayalım.

1. Gerçekten Doktor Olmak İstiyor Musunuz?

İlginç bir giriş olmuş olabilir. Şuna inanın; bu sorunun cevabı hayatınızı şekillendirecek. Tıp eğitimi uzun ve zorludur. Fakülteyi bitirmek ile son bulmaz. Hayatın her anında devam eder.

Doktorluk mesleği sadece hastanede yapılmaz. Sokak, tren, uçak gibi nereye giderseniz gidin, ne yaparsanız yapın, Doktor kimliğiniz yanınızda olacak.

Bu başlığa bir kez daha dikkat etmenizi istiyorum. Gerçekten Tıp Fakültesi okumak istiyor musunuz şeklinde bir soru sormadım. Gerçekten Doktor olmak istiyor musunuz şeklinde bir soru sordum. Peki neden?

  • Tıp Fakültesi eğitimi sadece  6 yıldır, ancak Doktorluk mesleği ömür boyunca sürecektir.
  • Sadece Tıp Fakültesinde iken ders çalışmayacaksınız. Doktor olduğunuzda yeri geldiğinde daha fazla ders çalışacaksınız.
  • Doktorluk sadece kafa ile ilgili bir meslek değildir. Bedensel olarak büyük güç harcamak gerekir. Güçlü müsünüz?
  • Ailenizden ve sevdiklerinizden ne kadar süre uzak kalabilirsiniz?
  • Eviniz dışında bir yerde uyumaya hazır mısınız?
  • Gece boyunca hiç uyumamaya hazır mısınız?
  • Birçok insanın iğrendiği şeylerin, sizin için mesleğin bir parçası olmasına dayanabilir misiniz?
  • Ölüm ve yaşam ile sık sık karşı karşıya gelmeye hazır mısınız?
  • Zorunlu hizmet ile ülkemizin ücra bir köşesinde yıllarca çalışmaya gidebilir misiniz?
  • Aklınızın zekatına sahip olmayan bazı insanların bilginizi sınamasına dayanabilir misiniz?

Gerçekten Doktor olmak istiyor musunuz?

Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken ilk nokta budur. Doktor olmaktan eminseniz gerisi bir şekilde halledilir. “Ben Doktor olacağım, gereken her şeyi göze alırım” diyebiliyorsanız, diğer tüm dikkat edilecek noktalar bir şekilde halledilir.

Unutmayın! Aslında Tıp Fakültesi değil, meslek seçeceksiniz.

2. Tıp Okumak Konusunda Kararlı Mısınız?

Bir numaralı maddede bahsettiğim husus genellikle anlaşılmıyor. Aslında meslek tercih ettiğinizi, fakülte seçiminin sadece bu serüvenin bir parçası olduğu pek dikkate alınmaz. Bu yüzden benzer bir maddeye daha yer verme ihtiyacı hissettim.

Tıp okumak hakkında ne biliyorsunuz. Tıp Fakültesinde Okumak Hakkında DEV REHBER adında bir yazım var. Bu yazı aklınızdaki pek çok soruyu çözecek kaynak niteliğinde bir sorudur.

Diğer bir yazım ise; Tıp Fakültesinin Zorlukları Nelerdir? adlı yazım. Bu yazıları okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Tıp okumanın zorlukları ve detaylarını bilmeniz yararlı olacaktır.

Bilgi eksikliğinizi bir nebze giderdikten sonra lütfen şu sorulara cevap vermeye çalışın:

  • Tıp Fakültesi eğitiminin 6 yıl olduğunu biliyor musunuz?
  • Bazı fakültelerde hazırlık sınıfı nedeniyle eğitimin 7 yıla ulaştığını biliyor musunuz?
  • Ortalama olarak her 3 Tıp Fakültesi öğrencisinden birinin okulu uzattığını biliyor musunuz?
  • Bazı fakültelerde bu oranın her 2 kişiden 1’ine yükseldiğini biliyor musunuz?
  • Tıp Fakültesinde çalışmadan asla başarılı olunmayacağını biliyor musunuz?
  • Bazı zamanlar 12 saate ulaşan çalışmalar yapmanız gerekeceğini biliyor musunuz?
  • Sosyal yaşamınızın çoğu zaman diğer insanlarda daha aşağıda kalacağını biliyor musunuz?
  • En erken açılan ve en geç kapanan fakültelerden birinin Tıp Fakültesi olduğunu biliyor musunuz?

Cevaplamanız gereken birçok soru var. Bu soruların yanıtı birçok insan için dezavantaj oluşturmaktadır. Doktor olmak konusunda bir şüpheniz yoksa, Tıp eğitiminin zorlukları sizin için hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

3. Akademik Kadro Yeterli Mi?

Ülkemizde son yıllarda mantar gibi türeyen Tıp Fakülteleri var. İstanbul, Ankara ve İzmir‘de o kadar çok Tıp Fakültesi var ki. Tüm bu fakültelerin yeterli imkanlara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

Tıp eğitimi, usta-çırak ilişkisine dayalıdır. Ustanız ne kadar iyiyse, siz de o kadar iyi olabilirsiniz. Tıp bölümünde 43 dal 46 yandal bulunuyor. Tüm bu bölümlerde yeterince öğretim görevlisi bulunan üniversite sayısı sizce kaç? Cevap vereyim hemen; bir elin parmaklarını geçmiyor.

Blogumda çok önemli bir yazı serisi var. Türkiye’deki Tüm Tıp Fakülteleri. Bu yazı serisinde, ülkemizdeki tüm Tıp’ların detaylı bilgileri yer almaktadır. Bu bilgiler arasında o fakültenin öğretim görevlisi sayısı da özellikle yer alıyor.

Tıp Fakültesi tercih ederken yapılan en büyük yanlışlardan biri şu; yeterlilikler değil de isim-il tercih ediliyor. Tercih vereceğiniz Tıp Fakültesinin öğretim görevlisi sayısını özellikle araştırın. Birkaç profesör ile kurulan fakülteleri tercih ederken tekrar tekrar düşünün.

4. Fakültenin Eğitim Dili Ne?

Tıp eğitiminde kullanılan dil Latincedir. Ancak son yüzyılda İngilizcenin dünya dili olması nedeniyle Tıp bölümündeki etkisi büyük önem kazanmıştır. Tıbbi literatürde artık çok fazla İngilizce kelime yer almaktadır.

Araştırma yapan ve yayınlar hazırlayan bir Doktor olmak istiyor musunuz? Bu özelliği size İngilizce dili sağlayacaktır.

Doktor olacakken İngilizceye ihtiyacınız olmayabilir. Tıp derslerini bir şekilde başarı ile tamamlayabilirsiniz. Ancak başaralı bir Doktor olmak için İngilizceye sahip olmalısınız.

Tercih edeceğiniz Tıp Fakültesinin dil eğitimine dikkat edin. Türkiye’deki Tüm Tıp Fakülteleri yazı serisinde her bir Tıp Fakültesinin eğitim dilini bulabilirsiniz.

Türkçe eğitim veren bir fakültede okuyacaksanız İngilizceye çok fazla ihtiyacınız olmayacaktır. İngilizceyi kendiniz ve başarınız için öğrenmelisiniz. Türkçe bir fakülte tercih edebilirsiniz, ancak eğitiminiz esnasında kurslar ile veya tek başınıza İngilizce öğrenmelisiniz.

Şu yazıyı okumalısınız; Hazırlık Sınıfı Bulunan Tıp Fakülteleri Hangileridir?

5. Eğitim Sistemi

Tıp Fakültelerinde uygulanan 3 farklı eğitim sistemi bulunmaktadır. Bunlar:

Klasik eğitim sisteminin uygulandığı bir fakülte artık yok. Sadece bazı seçmeli ders veya pratiklerin sınav sisteminde uygulanmaktadır.

Mevcut olan fakültelerin çok büyük bir çoğunluğu entegre eğitim sistemini kullanıyor. Komite sistemi olarak da bilinmektedir bu eğitim sistemi.

Probleme dayalı öğretim ülkemizde sadece birkaç fakültede uygulanmaktadır. Anlatıldığı ve gösterildiği gibi zor bir eğitim istemi değildir.

Eğitim sistemlerine göre tercih yapmak pek mantıklı değildir. Bütün fakültelerde aynı içerikler işlenmektedir. Sistemden ziyade fakülte yeterliliği daha önemlidir.

6. Akreditasyon  Belgesine Sahip Olma

Tıp Fakültelerinin akreditasyon süreçleri ile ilgili blogumda 3 yazı bulunmaktadır. Şu yazılara bakmalısınız:

UTEAK tarafından verilen akreditasyon belgesinin bir amacı var. “İyi Hekim” yetiştirmek. Bu belgeye sahip fakülteler, akreditasyon kurumu tarafından yeterli bulunmuştur.

Tercih vereceğinizi iki Tıp Fakültesinden biri akredite diğeri değilse, akredite Tıp Fakültesini tercih edin. UTEAK akreditasyonu oldukça detaylı bir süreçtir ve pek çok yeterliliği gerektirir.

Akredite Tıp Fakülteleri inanılmaz iyidir gibi bir anlam çıkmasın buradan. Akredite olmayan ancak çok kaliteli eğitim veren Tıp Fakülteleri de mevcuttur.

7. Tıp Fakültesinin Fiziki İmkanları

Bu madde Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken en önemli içeriklerden birine sahiptir. Dikkatle okumaya ve özenle anlamaya çalışın.

Fiziki imkanlar önemlidir ama her şey değildir. Altınla kaplı duvarlara sahip bir yerde okumak önemli değildir, önemli olan eğitimcilerin altından olmasıdır.

Ancak yine şöyle bir durum var; altın eğiticilere altın değeri verildiğinde gerekli başarı düzeyi elde edilir.

Ne anlatmaya çalışıyorum?

Bir Tıp Fakültesi tercih ederken betondan yapılma binasına aldanmayın. O binanın içerisinde size eğitim verecek hocalar yoksa hiçbir şey elde edemezsiniz.

Nasıl olmalı?

Düşüncem şu; bina yapısı önemli ama kesin elzem olan durumlardan biri değildir. Temiz ve düzenli olması önemlidir. Bunun yanında kaliteli ve yeterli eğitimci olmalıdır. Bu ikisi ayrı ayrı değerlendirilemez.

Sadece birkaç yıllık fakültelerin güzel binaları olabilir. Önemli olan bina değil içerisindeki eğitimciler ve kaliteleridir. Kaliteleri eğitimcilerin kaliteli mekanlarda eğitim vermesi ile gerçek potansiyel ortaya çıkacaktır.

8. Tıp Fakültesinin Teknik İmkanları

Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de fakültenin teknik imkanlarıdır. Teknik imkanlardan bazıları şunlardır:

  • Anabilim dallarına özgü laboratuvarların bulunması
  • Laboratuvarlarda yeterli malzemenin bulunması
  • Kadavra bulunması
  • Öğrenci sayısına göre yeterince kadavra bulunması
  • Patoloji ve histoloji pratiklerinde kullanılacak mikroskop sayısı

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Derslerin daha iyi anlaşılabilmesi ve gerekli pratiklerin yapılabilmesi için bulunması gereken çok fazla malzeme vardır. Tercih edeceğiniz fakültenin teknik imkanlarını kesinlikle araştırın.

9. Fakültenin Bulunduğu İl

Şunu bilmenizde fayda var; Tıp Fakültesi tercih eden öğrencilerin %90’ı şehir tercih eder. Tercih edeceği Tıp Fakültesine daha sonra karar verir.

Örnek vereyim. Malatya Tıp mı? Aydın Tıp mı?

Sizce?

Bu yazıyı okuyacak öğrencilerin %90’ından fazlası Aydın Tıp’ı tercih edecektir. Peki neden? Bir nedeni yok. Sayacağınız nedenler çoğunlukla kendinizi kandırmaya yönelik olacaktır.

Şehir tercihi her şeyden önce geliyor. Böyle tercih vermek yanlış bir tercih olacaktır.

Örneğimizdeki Malatya Tıp, oldukça köklü ve yeterli bir fakültedir. Cerrahi alanında son 10 yılda en fazla gelişen fakültelerden biridir. Tıp Fakültesi pek çok açıdan yeterlidir. Aydın Tıp, başta cerrahi bölümler olmak üzere eksiklikleri vardır. İzmir’in gölgesinde kalmıştır, patolojik vakalar İzmir’i tercih eder. Yanlış anlaşılmasın, Aydın Tıp kötü değildir, Malatya Tıp daha iyidir.

Bu örnek biraz sert oldu, farkındayım. Ancak anlaşılabilmesinin yolunun bu olduğundan eminim.

Tıp Fakültesi tercih edin, şehir değil.

Şayet birbirine çok yakın iki fakülte varsa, işte o zaman şehir önemli olacaktır. İyi bir eğitim almak istiyorsanız öncelikle fakülte tercihi daha sonra şehir tercihi yapın. Doktor Bun‘un size vereceği en büyük tavsiye budur. Ben fakülte tercihi yaptım ve sonucu mesleki açıdan çok güzel oldu.

10. Çevre İlleri Dikkate Alın

Bu ne demek dediğinizi duyar gibiyim. Mesela iki benzer şehir var tercih listenizde. Özellikleri de benzer. Ancak biri diğerine göre büyük şehirlere daha yakın. Bahsettiğim büyük şehirler İstanbul, Ankara, İzmir.

Birbirine tıpatıp benzeyen iki fakülte arasında kalırsanız (şehir açısından da benzer), yakınında büyük bir il bulunan şehri tercih edin. Hem sosyal açıdan hem de kişisel ve mesleksel gelişim açısından oldukça önemli bir durumdur.

11. Şehirlerin Sosyal Olanakları

Hayatınızın en güzel çağları diye bir söz öbeği var. Şahsen ben, hayatın en güzel zamanlarının üniversite çağı ve sonrası olduğunu düşünmüyorum. Yine de oldukça güzel bir dönem olduğu kesin.

Hayatınıza kalite katmalısınız. Sadece derslere girip çıkmak ve ders çalışmak diye bir şey olamaz. Sadece bazı akşamlar cafelere veya AVM’lere gitmek diye de bir şey olmaz.

Her gününüzün önemi var. Her gün bir öncekine göre daha ileriye ulaşmalı, izi daha ileriye ulaştırmalı.

Okuduğunuz şehrin sosyal olanakları kesinlikle önemli. Sadece bu maddeye bakarak tercih yapmayın, ancak bu maddeyi göz ardı da etmeyin. Sosyal olanakları iyi bir şehir tercihi güzel olacaktır.

12. Tıp Fakültesi Hastanesi Olanakları

Tıp eğitiminin en önemli parçası klinik eğitimdir. Klinik eğitimi Tıp Fakültesi hastanesinde alacaksınız. Hastanenin olanakları eğitiminizi etkileyecek en önemli etkenlerden biridir.

Kendi Tıp tercihimi 7 yıl önce yapmıştım. O dönemde en çok önem verdiğim durumlardan biri buydu. Seçtiğim Tıp Fakültesin birçok hastaneden oluşmaktaydı. Çevresindeki büyük iller dahi bu ile bağlıydı. Çok fazla hasta potansiyeli vardı.

Böyle bir fakülteyi tercih etmenin en önemli faydası şu; klinik olarak çok iyi bir şekilde yetişiyorsunuz. İntern Doktor olduğunuzda geçirdiğiniz bir yılın birikimi ile çok fazla ilerleme kaydediyorsunuz. Atamanız yapıldıktan sonra gerekli donanıma sahip ve özgüvenli bir Doktor oluyorsunuz.

Yine diğer bir faydası da şu; diğer arkadaşlarınızın adını dahi bilmediği hastalıkları gözünüzle görme şansı yakalıyorsunuz. Çünkü çok fazla ile karşılaşacaksınız.

Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri kesinlikle Tıp Fakültesi hastanesinin olanaklarıdır. Eğitiminizin kaliteli olmasını istiyorsanız Tıp Fakültesi hastanesini araştırın ve dikkate alın. Çok hasta potansiyeli daha iyi eğitim demek.

13. İnternlik Eğitimi

Ne kadar iyi bir Hekim olmak istiyorsunuz? Geçmiş yıllarda bana en çok sorulardan biri “hangi fakültenin internliği kolay?” şeklindeydi.

İnternliğin kolay olmasını istemek bana hiçbir zaman mantıklı gelmedi. Zorluklarla karşılaşmak sizi özgüvenli ve bilgili yapar. Hekimlik mesleği, özgüven oluşturmadan yapılamaz.

TUS başarısı çok yüksek bir yeri tercih ederseniz internliği zayıf bir yerden mezun olacağınız anlamına gelecektir bu. TUS başarısı hasta karşısına çıktığınızda size pek faydalı olmayacaktır. Bilginizi kullanma beceriniz en önemli etken olacaktır.

Çok hasta görmeli ve bunun için de çok yorulmalısınız.

Bir yıldır Doktorum. Bir yıldır karşılaştığım pek çok Pratisyen Hekim oldu. İnternlik eğitimi iyi olan bir fakülteden mezun olan ve olmayanlar hemen belli oluyor. Mezun olduğunuzda sizi ancak kendiniz idare edebileceksiniz. İyi yetişmezseniz iyi idare edemezsiniz.

Dışarıda 50 kişi sıra beklerken idare edemezsiniz. İnsanlarla nasıl iletişim kuracağınızı tam olarak kestiremezsiniz. Bu bölüm çok fazla uzatılabilir.

İnternliğin zorluğundan korkmayın. Evet, ben de biliyorum çok fazla gereksiz iş yapıldığını. Ama şundan emin olabilirsiniz, zorluklarla mücadele etmek sizi en hızlı geliştiren şey olacaktır.

14. TUS Başarısı

Bir önceki madde ile birlikte bu başlığı değerlendirmelisiniz. TUS başarısı tamamen öğrenciye bağlı bir olaydır. Evde oturup kendi çalışmanızla istediğiniz bölümü kazanabilirsiniz. Tüm olay ne kadar çalışabildiğinize bağlı.

Bir fakültenin TUS başarısının yüksek olması asla o fakülteyi daha başarılı kılmaz. Mesleki beceriniz ve yeteneğiniz TUS başarısından tamamen ayrı değerlendirilmelidir.

Bu başlığı neden yazdım peki? TUS çalışma kültürü olan bir fakülteyi tercih etmek iyi olacaktır. Çevrenizdeki insanların sizi güdülemesi ister istemez sizin de başarınızı arttıracaktır.

Unutmayın! Doktorluk becerisi ile TUS kazanma olayı birbirinden tamamen farklı şeyler.

15. Öğrenci Sıralaması ve Kontenjan Sayısı

Bu iki neden aslında o kadar da önemli değildir. Yazıyı ilk satırından beridir okuyorsanız Tıp Fakültesinin sıralamasının o kadar da önemli olmadığını anlamışsınızdır. Şehir tercihi sıralamayı genellikle belirler. Siz fakülte tercihi yapın.

Mümkünse seçtiğiniz fakültenin kontenjanını dikkate alın. Çok fazla öğrenciye sahip fakülteler klinik eğitimi zorlaştırır. Bir hasta odasına girip vizit yaptığınızda, içeriye 20 kişiyle girmek hiç iyi bir şey değil. Yok edilen bir zaman dilimi olur ancak.

Hastane olanakları bu yüzden önemli. Hoca sayısı bu yüzden önemli. Aslında geniş açıyla bakarsanız Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken tüm maddeler birbiri ile bağlantılı.

16. Öğrenci Görüşleri

Tıp tercihini en çok yönlendiren nedenlerden biri de öğrenci görüşleridir. Blodumdaki yer alan “Türkiye’deki Tüm Tıp Fakülteleri” yazı kategorisinde her bir fakültenin öğrenci yorumlarını bulabilirsiniz.

Öğrenci görüşü alırken dikkatli olmalısınız. Neden mi?

  1. Kötülemeciler
    • “Bizim Fakülte çok kötü” – “bu fakülte ölüm” – “herkes büte kalıyor” – “geçmek çok zor” gibi cümleler duyarsanız o kişiden direk uzaklaşın. Tıp eğitimi her yerde zordur. Bazı yerlerde 1-2 hocanın zor olması orayı çok zor yapmaz.
    • Kötüleme manyakları adı verdiğim bu kişilerin bilinçaltında aslında bir neden var. “Ben zor fakültede okuyorum ve başarıyorum”. Yani bir bakıma ilgi görme isteğinin dışa vurumu.
  2. Güzellemeciler
    • Bir de bunlar var. En iyi yerdeler, o fakülteler şöyle mükemmel böyle mükemmel diye anlatanlar. Bu durum da ilgi görme isteğinin bir dışa vurumudur.
    • Hiçbir Tıp Fakültesi mükemmel değildir. Fotoğraflarda güzel bir görüntüye neden olduğu için o fakülte iyi olmaz. Bahçesi güzel olduğu için iyidir anlamına gelmez. İki tane ünlü hocası var diye iyi bir fakülte olmaz.
    • Tıp eğitimi kompleksdir. Çok fazla değişkene bağlıdır. İki tane güzelleme örneği duydunuz diye tercih stratejinizi değiştirmeyin. Güzellemelere çok ehemmiyet vermeyin.

Öğrenci yorumlarına önem verin ancak sadece öğrenci yorumlarına bakarak hareket etmeyin, üzülürsünüz.

Tıp Fakültesi Tercih Ederken Dikkat

Doktor Bun’da 200’den fazla yazı var. Her hafta yeni birkaç yazı daha ekleniyor. Birçoğu uzun uzadıya yazılar, ancak bu kadar uzununu daha önce yazmamıştım.

Tıp Fakültesi tercih ederken dikkat etmeniz gerekenleri özellikle uzun uzun anlattım. Gelecek 6 yılınızı değil, gelecek ömrünüzü tercih edeceksiniz. Meslek her şey değildir ancak sizin en önemli parçalarınızdan biri olacaktır her zaman.

Blogumda Tıp tercihi yapmak isteyenler için onlarca farklı yazı var. Ara ara Doktor Bun’a geri gelin ve bu yazıları okuyun. Kaliteli tercihler yaparsanız mutlu olursunuz, başarılı olursunuz.

Yazıyı kapatmadan önce sizlere okumanızı tavsiye edeceğim bazı yazılarım var.

Bu yazıları da mutlaka okumalısınız:

  1. Tıp Fakültesinde Okumak Hakkında DEV REHBER | 2019 – 2020
  2. Türkiye’deki En İyi Tıp Fakülteleri | Akademik Başarı | TUS Başarısı
  3. Tıp Okumak Zor Mu? Tıp Fakültesinde Okumanın Zorlukları Nelerdir?
  4. Özel Tıp Fakülteleri Ücretleri ve Puanları 2019-2020 | TAM LİSTE
  5. Mezun Olduğunuz Tıp Fakültesi Önemli Mi?
  6. Hazırlık Sınıfı Olan Tıp Fakülteleri Hangileridir?
  7. Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
  8. Tıp Fakültesi Kazanmak İçin İlk Kaç Bine Girmek Gerekiyor?
  9. İstanbul’daki Devlet ve Özel Tıp Fakülteleri
  10. Tıp Fakültesinde Hangi Dersler Görülüyor?
  11. Tıp Fakültesinde Ne Zaman Bölüm/Branş/Dal Seçiliyor?
  12. Tıp Fakültesinde Hangi Stajlar Yapılıyor?
  13. Birinci Sınıfta Hangi Dersler Görülür?
  14. İntörn Doktor Nedir? Kimlere Denir? İntern Ne Demektir?
  15. Tıp Fakültesinde Kaç Gün Ders Olur?
  16. Tıp Fakültesinde En Zor Sınıf/Sene Hangisidir?

Bu yazılar kısa sürede Tıp Fakültesi adına pek çok şey öğrenebileceğiniz yazılardır. Bir de detaylı yazı kategorilerim var. Detaylı araştırma yapmak isterseniz şu kategorileri inceleyebilirsiniz:

Doktor Bun’da Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına her şey var! Tıp kazanmak istediğiniz aşamadan, mezuniyet sonrasına kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Tıp Fakültesi için çabalarken okuduğunuz bu yazıyı unutmayın. Yıllar sonra umarım TUS veya DHY yazı kategorilerindeki yazıları okumak için yine burada olursunuz. Bu blogu yazarken en büyük motivasyonlarımdan biri budur.

Tekrar tekrar görüşmek üzere. Sağlıkla dolu günler dilerim.

35 Comments

  1. Zeynep Yorum Ekle

    Tıp fakültesinde yatay geçiş ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
    Tıp fakültesinde yatay geçiş yapabilmek için ortalamayı yüksek tutmak çok mu zor?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Tıp Fakültesinde yatay geçiş için üniversite sıralamanız ve okul ortalamanız baz alınır.Ayrıca okuduğunuz fakültenin başvurduğunuz fakülte ile denk olması gerekiyor. Tüm bu maddelerin ortak paydasının uygun olması ile yatay geçiş için başvurabilirsiniz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      İnönü Tıp son yılların en hızlı ilerleyen fakültelerinden biri. Gaziantep Tıp ise oldukça köklü ve yetkin bir fakülte. Maraş Tıp iyi bir fakültedir ancak Erciyes Tıp’ın yakınlığı nedeniyle gölgesinde kalmıştır. Kendi kriterlerinize göre bir değerlendirme yapmalısınız.

  2. M.Ali ŞEkerci Yorum Ekle

    Saygıdeğer hocam yazılarınız benim ve bu konuda bilgi edinmek isteyenlere çok güzel bilgiler sundunuz size soru sormak istiyorum 1)sizin tıp seçme sebebiniz neydi ?
    2)Bende tıp yazmayı düşünüyorum Atatürk tıp mı yoksa ktü tıpı mı yazıyım bilgilerinizi baylaşırsanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim hocam :)))

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      1. Benim Tıp Fakültesi tercihim farklı bir nedene dayanıyor; sürekli öğrenme isteği. Devamlı yeni bir bilgi öğrenme olasılığı bana oldukça çekici geliyor. 60 yaşında bir Doktor olduğunuzda dahi öğrenmeniz gereken yüzlerce şet vardır.
      2. Atatürk ve KTÜ Tıp fakültelerinin ikisi de köklü ve iyi fakültelerdir. Aralarında pek bir fark olduğu söylenemez. Diğer kriterlerinize göre değerlendirme yaparak ikisinden birini tercih edebilirsiniz.

        1. Doktor Bun Post author

          Bunların üçü de oldukça iyi fakülteler. Ancak tercih için pek çok etken var ve bunların totalinde Osmangazi Tıp daha öncelikli olmalı diye düşünüyorum. Sonrasında Uludağ ve Ondokuz Mayıs Tıp’ı ayrı ayrı yazabilirsiniz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Eğitim ve kalite yönüyle Akdeniz Tıp’ın bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Uludağ Tıp’da oldukça iyi bir fakültedir. Kendi kriterlerinizle birlikte değerlendiriniz.

  3. oya Yorum Ekle

    3 üniversite arasında kaldım bunlar ; Aydın tıp Isparta Süleyman Demirel tıp ve son olarak Muğla tıp (türkçe) değerlendirir misiniz?

  4. ali mehmet Yorum Ekle

    hocam niğde tokat van harran tıp hakkında düşünceniz neler hangisi üniversiteye öncelik verirsem iyi bir seçenek olur .verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Niğde Tıp çok yeni, daha 2 yıllık ve alması gereken uzun bir yol var. Harran, Tokat ve Van Tıp’ın düzeni ve eğitimi oturmuş. Yıllanmış fakülteler. Kendi kriterlerinize göre bunlardan birini seçebilirsiniz.

  5. Ali mehmet Yorum Ekle

    Hocam Niğde tıp burs ve sosyal açıdan ihtiyaclarimi karşılayacak bir paya sahip ama bende tıp eğitimini en iyi donanımla bitirmek istiyorum Van ve Niğde arasında kaldım kafam çok karışık hocam yorumlarınızı bekliyorum . Allah razı olsun çok teşekkürederim

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Niğde Tıp’ın bu yıl 3.dönem öğrencileri olacaksınız. Küçük bir şehire kurulan fakülteler genelde imkanlar açısından yavaş büyür. Van bir büyükşehir ve düşündüğünüzden çok daha gelişmiş bir şehir. Sosyal olanaklar ve Tıp eğitimi açısından Yüzüncü Yıl Tıp’ı tavsiye ederim.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Aslında öyle çok büyük fark yok bu fakülteler arasında. Zonguldak ve Tekirdağ bir tık daha iyidir diyebilirim. Sebebi ise köklü olmaları ve oturmuş düzenlerinin olması.

  6. geronimo Yorum Ekle

    puanım 433 farkındayım kötü umudumda yok zaten ama yine de okul birinciliğim var sizce tıp gelme olasılığı var mı varsa da nereler mesela.yardımcı olursanız sevinirim..

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sıralamanıza bir devlet üniversitesi Tıp Fakültesinin gelme olasılığı çok düşük. Okul birinciliği bu konuda yeterli olmayabilir. Puanınız açısından sadece bazı özel Tıp Fakültelerine yerleşebilirsiniz. Şu yazımı kontrol ederek bir özel fakülte seçebilirsiniz kendiniz için.

  7. Mehmet Yorum Ekle

    Doktor Bun hocam merhaba, bizde iki tercih arasında kaldık. Gaziantep tıp’mı, İnönü tıp’mı hangisini önerirsiniz. Artıları eksileri nelerdir. Teşekkürler.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu iki fakülteyi özellikle tavsiye ediyorum. Son yıllarda İnönü Tıp özellikle cerrahi alanda büyük ilerleme kaydetti. Bu da bir sirkülasyon ile fakültenin tamamına yansıdı. İnönü Tıp’ın bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

        1. Doktor Bun Post author

          Trakya Tıp ve Isparta Tıp, eğitimleri ve kaliteleri ile ön plana çıkan iki fakültedir. Belirgin şekilde şu daha iyidir şeklinde bir yorum yapamam. Sık sık önerdiğim fakülteler arasında yer alıyor. Her ikisi de oldukça iyi tercih olacaktır.

  8. Fatma Nur Yorum Ekle

    Türkiye’nin en iyi üniversitesi İstanbul Cerrahpaşa Tıp mı yoksa Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mi ya da bilmediğim başka bir üniversite mi yardımcı olur musunuz?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bahsettiğiniz her iki Tıp Fakültesi de fazlasıyla iyi fakültelerdir. Birini diğerinin önüne koymak haksızlık olur.
      Fakülteler arasında net bir fark olmasa da bölümleri arasında olabilir. Bir yerin bir uzmanlığı daha iyiyken, diğer yerin başka bir uzmanlığı daha iyi olabilir. Bu durum Tıp eğitimi kalitesinden bağımsız olarak düşünülmeli.

      En iyi diye sınıflandıracaksak, Hacettepe ve Cerrahpaşa önde gelen iki fakültedir diyebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir