PDÖ (Probleme Dayalı Eğitim Sistemi) Nedir?

Tıp Fakültelerinin temel eğitimi içerisinde uygulanan birkaç eğitim sistemi vardır. Bu eğitim sistemlerinden biri de PDÖ olarak bilinen Probleme Dayalı Eğitim Sistemidir. Bu yazıda PDÖ nedir sorusuna yanıt vereceğim ve bazı detaylardan bahsedeceğim.

Daha önce Tıp Fakültelerinde uygulan diğer iki eğitim sisteminden de bahsetmiştim. Entegre eğitim sistemi nedir ve Klasik eğitim sistemi nedir yazılarıma da bakmanızı tavsiye ederim. Şimdi PDÖ nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt vermeye çalışacağım.

pdo-nedir-probeme-dayali-egitim-sistemi-hangi-fakultelerde

Probleme Dayanan Eğitim Sistemi, ülkemizde oldukça yeni olan ve çok az fakülte tarafından kullanılan bir eğitim sistemidir. Halihazırda bu sistemi kullanan başlıca fakülteler Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ve  Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi‘dir. Bazı diğer fakültelerde ise eğitimin %10-30 gibi oranlarında bu sistem kullanılmaktadır.

PDÖ’nün Özellikleri 

PDÖ sisteminde küçük öğrenci grupları vardır. Bu öğrenci grubunun kişi sayısı 10’u geçmemektedir. Öğrenci grupları yönlendirici bir öğretim görevlisi ile birlikte çalışmaktadır.

Bu öğretim görevlisi tarafından belirlenen bir hastalık üzerinde çeşitli senaryolar üretilir. Üretilen bu senaryo üzerinden çeşitli konuşmalar ve dersler yapılır, bu sayede öğrencilerin eğitime aktif olarak katılması planlanır. Probleme Dayanan Eğitim sisteminin diğer sistemlerden en büyük farkı öğrenci katılımının daha fazla oluşudur.

Öğretim görevlisi bu sürece sadece yönlendirici olarak katılır. Öğrenciler ise üzerinde durulan hastalık üzerinden sorunun kaynakları hakkında fikir yürütür, araştırır, öğrenir ve bilgisini grup arkadaşları ile paylaşır.

Tüm sürecin sonunda hastalığın kaynağı, semptomları, laboratuvar bulguları ve tanısı konuşulur. Son olarak ise tedavi süreci ile konu bir sonuca bağlanır.

Bu sistemin temel gayesi öğrencinin bilgiyi araştırarak öğrenmesi ve uygulamaya biraz daha yakın olmasıdır. Probleme Dayalı Eğitim Sisteminin (PDÖ) oturumları dışında ortak sunum dersleri, laboratuvar dersleri, klinik beceri uygulamaları gibi eğitimler de yer almaktadır.

PDÖ Sınavları 

Bir eğitim yılı genellikle 4 adet blok’a ayrılır ve her bir blok 2 ay kadar sürer. Bloklar içinde konu bütünlüğü vardır. Yine bloklar içinde 2 haftada bir yapılan “Modül Sonu Sınavları” vardır. Ayrıca 2 ayın sonunda “Blok Sonu Değerlendirme Sınavları” ve yıl sonunda yapılan “Öğrenci Başarı Değerlendirme Sınavı” yani final sınavı ile yıl tamamlanır.

Probleme Dayanan Eğitim sistemini halihazırda oldukça az fakülte kullanılmaktadır. Öğretim görevlisi sayısının yeterli olduğu fakültelerde uygulanabilir bir eğitim sistemidir. Öğrencinin aktif katılımı ile uygulandığı için oldukça başarılı bir sistemdir.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir