Entegre Eğitim Sistemi Nedir?

Entegre eğitim sistemi, ülkemizdeki Tıp Fakültelerinde en fazla uygulanan eğitim ve sınav sistemidir. Farklı bir yapısının oluşu nedeniyle anlatılması ve anlaşılması nispeten güçtür.

Entegre eğitim sisteminin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Tıp Fakültelerinde uygulanan entegre eğitim sistemi nedir, sınavlar nasıl uygulanır, diğer sistemlerden farkları nelerdir gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Entegre eğitim sistemi nedir? entegre sistem nedir tıp,entegre sistem

Türkiye’deki Tıp Fakültelerinde uygulanmakta olan birbirinde farklı 3 eğitim sistemi vardır. Bu eğitim sistemleri şunlardır:

Entegre eğitim ve sınav sistemi, klasik sınav sisteminin uygulanmasındaki çeşitli zorluklar nedeniyle ön plana çıkmıştır. Tıp Fakültelerinde halihazırda en fazla uygulanan eğitim ve sınav sistemi konumundadır.

Çok fazla öğrencinin bulunduğu fakültelerde rahat uygulanabilir oluşu önemli bir artısıdır. En büyük özelliği ise, konular açısından birlik sağlamasıdır. Benzer konuları farklı derslerde aynı zamanlarda işlenmesini sağlar.

Bu eğitim yılında iki farklı dönem bulunmaktadır. Güz ve bahar dönemi olarak adlandırılmaktadır. Entegre eğitim sistemi bir dönemi ortalama olarak 3 parçaya ayrılır. Bu parçalara kurul veya komite denir. Yani bir eğitim yılında ortalama olarak 6 komite/kurul bulunmaktadır.

Komiteler/kurullar işlenen konuların genel adına göre isimlendirilir. Örnek olarak: solunum sistemi komitesi, dolaşım sistemi kurulu gibi.

Solunum sistemi komitesinde, bütün derslerde solunum ile ilgili dersler anlatılır. Anatomi dersinde solunum sistemi anatomisi anlatılırken, Histoloji dersinde solunum sisteminin histolojik boyutu anlatılır.

Bu örnekteki gibi, aynı kurul içinde aynı konuların farklı derslerdeki halleri anlatılmaktadır. Bu sayede konu birliği sağlanmaktadır ve konuların anlaşılması kolaylaşmış olmaktadır.

Genel hatlarıyla aynı konular anlatılıyor olsa da, sadece o komiteye ait konular anlatılmaz. Bazı derslerin extra olan bölümleri komitelere dağıtılarak anlatılmaktadır. Örnek olarak: aile hekimliği gibi.

Entegre sınav sistemi ülkemizdeki Tıp Fakültelerinde en çok kullanılan eğitim sistemidir. Yıl dönemlere, dönemler de komitelere ayrılır. Bir komite içinde aynı sistemin dersleri anlatılır, extra dersler de olabilmektedir. Konuların beraber işlenmesi açısından oldukça iyi bir eğitim sistemidir.

Entegre Eğitim Sistemi ve Sınavlar

Entegre eğitim sisteminde sınavlar, bütün derslerin toplamı şeklinde yapılmaktadır. Her bir dersten sorulacak soru sayısı, o komitede anlatılan derslerin oranına göre belirlenmektedir.

100 saat ders anlatılan bir komite düşünün. Bu komitede 8 farklı ders olsun. Görülen derslerden birinden 30 saat eğitim alınmışken birinden 12 saat eğitim alınmış olsun.

Otuz saat ders anlatılan dersten 30 soru sorulacak, sekiz saat ders anlatılan dersten 8 soru olacaktır o komitede.

Komite sınavından bir geçme sınırınız olur. Birçok fakülte için bu sınır 60’dır. Önünüze konulan sınav kağıdından 60 aldığınızda o komiteyi başarılı bir şekilde vermiş oluyorsunuz.

Bazı fakültelerde tüm yıl boyunca girilen sınavların ortalaması alınır. Yıl sonunda ise tüm derslerin toplamından final sınavı yapılır. Final sınavı ve yıl içindeki sınavların ortalaması ile geçme kalma durumu belli olur.

Entegre eğitim ve sınav sistemi genel hatlarıyla bu şekildedir. Aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir