Klasik Eğitim Sistemi Nedir?

Tıp eğitimi hakkında araştırma yaparken Tıp Fakültesinde uygulanan farklı eğitim sistemleri ile karşılaşmışsınızdır. Uygulanan eğitim sistemlerinden biri de klasik eğitim sistemidir.

Klasik eğitim sistemi, Tıp Fakültelerinde uygulanan en eski sistemdir. Ülkemizde çok az fakültede uygulanmaktadır. Bu yazıda, klasik eğitim sistemi ve bu eğitim sisteminin tüm detaylarını bulabilirsiniz.

Klasik eğitim sistemi nedir?

Türkiye’deki Tıp Fakültelerinde uygulanmakta olan 3 farklı eğitim sistemi vardır. Bu eğitim sistemleri şunlardır:

Klasik eğitim sistemi, birçoğumuzun üniversiteye girmeden önce farklı bölümlerde okuyan büyüklerimizden duyduğumuz eğitim sistemidir. Genel hatlarıyla lisede uygulanan sınav sistemine benzemektedir.

Klasik eğitim sisteminde her ders ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bu derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmanız gerekiyor. Her bir dersinizden ayrı ayrı vize ve final sınavlarına giriyorsunuz.

Vize sınav notunuzun %40 ile final sınav notunuzun %60‘ı toplanarak ders notunuz belirlenmiş oluyor. Bu not eğer ki geçme notunu karşılıyorsa o dersten geçiyorsunuz ve notunuza göre puanlamanız yapılıyor.

Şayet ders notunuz geçme puanını karşılamıyorsa bütünleme sınavına giriyorsunuz. Bütünleme sınavı notu, final sınavı notunuzun karşılığı oluyor.

Klasik Eğitim Sistemi Uygulanıyor Mu?

Klasik eğitim sistemi, şu anda ülkemizde çok az fakültede uygulanmaktadır. Oldukça zor bir sistem oluşu ve uygulanabilmesinin zorluğu başlıca sebeplerdir. Tamamıyla bu sistemi uygulayan fakülte olmasa da bazı dersler için uygulayan fakülteler bulunmaktadır.

Bu eğitim sisteminde her bir dersin kendi önemi olduğu için, tüm derslere detaylarıyla hakim olma zorunluluğu vardır. Vize ve final olmak üzere bir yarıyılda iki defa sınav döneminiz olacak ve oldukça fazla sayıda sınava girmek gerekecek, bazen bu sınavların günleri birbiri ile çakışmış olacak ve oldukça zor durumlar ortaya çıkacaktır.

Bu sistemde her bir dersten ayrı ayrı geçip kalma durumu yaşanmakta, bir ders nedeniyle bütün bir yıl uzayabilmektedir.

Klasik eğitim sistemi eski yıllarda uygulanan bir sistemdi. Şu anda ana sınav sistemi olarak kullanan Tıp Fakültesi yoktur.

Bazı pratik dersler ve seçmeli dersler için bazı Tıp Fakültelerinde uygulanmakta ancak geçme kalmayı etkilememektedir.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir