Tıp Fakültesi tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan en önemlilerinden biri de “iyi bir Tıp Fakültesi” tercih etmektir.
Tıpta üniversite farkı var mıdır, mezun olacağınız Tıp Fakültesi sizlere ne gibi avantajlar sağlayabilir? Bu sorulara en kapsamlı yanıtı yazımızda bulabileceksiniz. Hadi başlayalım öyleyse.
Tıp Fakültesi tercihi verecekseniz bazı konularda araştırmaya yapmaya başlamışsınız demektir. En önemli konulardan biri de şudur; tercih edeceğiniz Tıp Fakültesi sizlere fazladan bir yarar sağlar mı, mezun olduğunuz Tıp Fakültesi önemli mi?
Bu sorunun genel hatlarıyla yanıtı şudur; HAYIR, net bir avantaj sağlamaz. Tıp Fakültesinden mezun olan tüm Hekimlerin statüsü aynıdır, Tıpta üniversite farkı yoktur. |
Tıp Bölümünde Üniversite Neden Bir Fark Oluşturmuyor?
Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Pratisyen Hekim olarak genel atama kurasına dahil oluyorsunuz. Bu kurada hiçbir üniversitenin diğer bir üniversiteye üstünlüğü yoktur. Kura çekiliyor ve atamanız gerçekleştiriliyor.
Bu kura esnasında hiç kimse size, üniversite yerleşme puanıyla en yüksek ya da en düşük Tıp Fakültesinde okudunuz diye ayrım yapmıyor. Bu yüzden mesleğe başlarken mezun olduğunuz üniversitenin önemi pek olmuyor.
Mesleğin ilerleyen yıllarında sizi ileri taşıyacak şey mezun olduğunuz üniversite değil, klinik ve tıbbi beceriniz olacaktır. Çok iyi puanlı bir Tıp Fakültesinden mezun olup da eğitim olarak kendini geliştirmeyen bireyin, mezun olduğu üniversite hiçbir işe yaramayacaktır. |
Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, Tıp alanındaki uzmanlık sınavı olan TUS‘a giriliyor. Tıpta Uzmanlık Sınavına girdiğinizde, mezun olduğunuz üniversitenin hiçbir önemi yoktur.
Sınava giriyorsunuz ve yaptığınız nete göre bir puan ve sıralama elde ediyorsunuz. Üniversiteniz size hiçbir şekilde ek puan sağlamıyor veya öncelik oluşturmuyor.
Tıp Fakültesi Bittikten Sonra Not Ortalaması Önemli Midir?
Tıp eğitiminiz esnasında genel not ortalamanız (GANO / AGNO) olacak. Bu lise döneminizdeki okul puanınızın üniversitedeki hali. Genellikle 4 üzerinden hesaplanıyor ve sınav notlarınız ile şekilleniyor. Peki mezun olduğunuzda bu not ortalaması önemli midir?
Ne yazık ki bu sorunun cevabı da “HAYIR“. Yukarıda da değindiğim üzere, eğer Pratisyen Hekim olacaksanız kuraya tabi tutuluyorsunuz. Uzman Doktor olacaksanız, TUS’a giriyorsunuz ve bir puan elde edip bölüm seçiyorsunuz. Tıp eğitiminiz esnasında edindiğiniz not ortalamasının hiçbir önemi olmayacaktır.
Peki not ortalaması nerede işe yarıyor?
Tek bir yerde işe yarıyor. Eğer kendi döneminizde ilk 10 içerisindeyseniz, TUS dershanelerine nispeten daha düşük bir ücretle kaydolabilirsiniz. Bunun dışında Doktorluk, Asistanlık, Uzmanlık ve sonrasında yapabileceğiniz akademik işlerde bir işe yaramayacaktır.
İyi Bir Tıp Fakültesinin ve İyi Bir Not Ortalamasının Asıl Önemi Nedir?
Yukarıda yazdıklarım sonrasında bir miktar hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz. Şimdi buraya kalınca bir çizgi çektiğinizi ve yüksek sesle hemen aşağıdaki cümleleri okuduğunuzu düşünün.
Tıpta üniversite farkı yok dedim. Evet yok ama size sağlayacağı bazı farklılıkları var.
İyi puanlı üniversitelerin hepsi ülkemizin en eski üniversiteleridir. Bu üniversitelerin iyi akademik kadroları ve hastanelerinin iyi bir düzeyde yeterliliği vardır. Bu üniversitelerden birinden mezun olurken üniversite ismi bir işe yaramayabilir ama o üniversitelerin eğitimi çok iyi olduğundan dolayı, gayet donanımlı bir Hekim olarak mezun olmuş olacaksınız. |
Genel not ortalamasının bir öneminin olamadığından bahsettim.
Ancak not ortalaması iyi olan öğrenciler zaten gayet bilgili hekimler oluyorlar. TUS’da ilk 10’a giren Hekimlerin çoğu, kendi üniversitelerinin ve kendi dönemlerinin ilk 3’ünden oluyorlar genelde. |
Bu yazıyı bir sonuca bağlamak için her şeyi özetleyeyim:
Mezun olduğunuz üniversite ve mezun olurken elde ettiğiniz not ortalaması, atamalarda ve sınavlarda sizlere bir avantaj sağlamayacaktır. İyi bir Tıp Fakültesinden mezun olmak sizi iyi bir Hekim yapacak, not ortalamanızın iyi olması da TUS’da sizin daha iyi bir puan almanıza olanak sağlayacaktır.
Ancak unutulmamalı ki, düşük sıralamalı bir Tıp Fakültesinden düşük bir ortalama ile mezun olan bir Doktor’un sizden bir farkı olmayacaktır. Kendini donanımlı bir şekilde yetiştirebilir. Hatta iyi bir TUS çalışma süreci geçirdiğinde, ülkedeki tüm dönem birincilerini geçip en yüksek bölümleri tercih edebilir.
Bu yazının aklınızdaki sorulara net bir açıklama sağlayacağını düşünüyorum. Tıp tercihi kategorisinde birbirinden değerli yazılar yer almaktadır, bakmanızı tavsiye ederim.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Siz hangi üniversite okuyorsunuz? Ve okulunuzdan memnunmusunuz? Bunu yazmışsınızdır belki ama göremedeim .Teşekkürler.
Blogumun genele hitabetini bozmamak için okuduğum Tıp Fakültesini paylaşmıyorum. Daha önce herhangi bir yerde de paylaşmadım. 2018 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum ve okulumdan oldukça memnundum.
Merhaba! Ben yabancı uyrukluyum liseyi burda okudum ve tıp kazandım fakat yabancı uyruklu sınavıyla kazandım ve son sene sadece bu sınava çalıştım yani fen görmedim sizce tıpta zorlanır mıyım
Tıp Fakültesi eğitimi en temel aşamadan başlar. Daha önce fen bilgisine sahip olmamanız size dezavantaj olmayacaktır. Sadece bazı konuları anlamak için daha fazla çaba göstermeniz gerekecektir.
Diş Hekimliği ile ilgili Bilgi alabilirmiyim
Diş Hekimliği ile ilgili sayfalarımızı özellikle gelecek yıl için hazırlayacağım. Klinik eğitimi iyi olan, hastane şartları daha iyi ve düzenli olan bir fakülteyi tercih etmenizi öneririm.
Merhaba ben bu yıl 22.200üncü oldum ve bir tıp fakültesine gitmek istiyorum benim sıralamamda bulunan tıp fakülteleri özel ve özeller arasında tercih yaparken dikkatli olunması da gerekiyor devletler kadar gönül rahatlığı ile gidemiyorsunuz malum aklıma bi kaç üniversite var fakat çok kararsızım eğitiminin iyi olması önceliğim tamamen acaba yardımcı olabilir misiniz bu konuda
Özel Tıp Fakülteleri arasında çok belirgin bir ayrım olmadığını düşünüyorum. Özellikle dikkat etmeniz gereken şey fakültenin köklü ve eğitim düzeninin kurulu olmasıdır. Birkaç yıllık fakülteleri tercih etmenizi önermiyorum.