Tıp Fakültesi Akreditasyonu Neden Önemlidir?

Tıp Fakültelerini, belirli bir standarda getirme ve “iyi hekim” yetiştirmek için 2008 yılında “Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)” adlı bir dernek kuruldu. Sonraki yıllarda, yeterlilikleri sağlayan Tıp Fakültelerine akreditasyon belgesi verilmeye başlandı.

Akreditasyon belgesi alan her bir Tıp Fakültesi, 6 yılda bir tekrar değerlendiriliyor. Eğer yeterlilikleri karşılamaya devam ederse akreditasyon belgesi yenileniyor, sağlamazlarsa yenilenmiyor. Akreditasyon belgesi son yıllarda daha önemli hale geldi ve tercih kılavuzlarında bile yer almaya başladı.

Tıp Fakültesi akreditasyonu neden önemli? Akredite Tıp Fakültelerinin önemi nedir? Akredite bir Tıp Fakültesinde okumanın avantajları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtını yazının ilerleyen kısımlarında bulabileceksiniz.

tip-fakultesi-akreditasonu-neden-onemli-akredite-fakultede-okumak.jpg

Akreditasyon Belgesi Nedir?

Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonu olarak bilinen belge, bir dernek (TEPDAD) tarafından Tıp Fakültelerine verilmektedir. Bu belgeyi alabilmeleri için Tıp Fakültelerinden bazı yeterlilikler beklenmektedir.

Tıp Fakülteleri, 9 ana başlıkta ve 36 alt başlıkta değerlendirilmektedir. Mutlaka karşılanması gereken 64 temel standart ve 29 gelişim standardı vardır.

Bu kadar maddeyi tamamlayabilen fakültelere akreditasyon belgeleri verilmektedir. Bu belgeyi alabilen 30 fakülte bulunmaktadır. Akreditasyon belgesi alan fakülteler için şu yazıya bakabilirsiniz.

Pek çok fakültenin ise başvuru ve değerlendirme aşaması devam etmektedir. Akreditasyon konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz “Tıp Fakültesi akreditasyonu nedir?” adlı yazıma bakabilirsiniz.

Akredite Tıp Fakültelerinin Farkı Nedir?

Bu belgeyi almaya hak kazanan Tıp Fakülteleri, 64 temel standart ve 29 gelişim standardını karşılayarak bu belgeyi almaya hak kazanıyor.

Akredite fakültelerin en büyük farkı, Tıp eğitimi konusunda yeterli olduklarını bu belge ile kanıtlamalarıdır. İki Tıp fakültesini değerlendirirken, akredite olan Tıp Fakültesinin, diğer fakülteden daha yeterli olduğu kanısına varabilirsiniz bu belge ile.

Akredite Tıp Fakültelerinin Avantajı Nedir?

Tıp Fakültesi akreditasyonu neden önemli sorusunun yanıtına gelelim şimdi. Bu belgeye sahip bir Tıp Fakültesinden mezun olmanın oluşturduğu farklara bakalım.

Aslına bakarsak, ülkemiz içinde görev yapacak mezun öğrenciler açısında pek bir önemi yoktur. Tek farklı yanı, daha iyi bir fakülteden eğitim aldığınızı düşünebilirsiniz bu sayede.

Daha iyi eğitim, “iyi hekim” manasına gelmemektedir tam olarak. Ancak akreditasyonun amacı “iyi hekim” yetiştirmektedir. En azından, eğitimi belli bir standarda kavuşturmaktadır.

Akredite Tıp Fakültesinden mezun olmanın en önemli avantajı, yurt dışında Hekim olmayı kolaylaştırmasıdır. Diplomanız ile beraber akredite bir diploma daha verilebilmektedir.

2019 yılından itibaren Amerika’da uzmanlık yapmak için yapılan USMLE adı verilen sınavlara girmek için akredite bir Tıp Fakültesinden mezun olma şartı getirilmiştir. Akredite bir Tıp Fakültesinden mezun olmak, yurt dışında eğitim almak ve çalışmak için gerekli olacaktır. Ancak tek şart olmayacağı da açıktır.

Konuyu toparlayıp özetleyecek olursam; akredite Tıp Fakültelerinin diğer fakültelerden daha iyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tercih verecek bir öğrenciyseniz, iki fakülteyi bu özellik özelinde de değerlendirebilirsiniz.

Aktedite bir fakülteden mezun olmanın diğer bir artısı da, yurt dışında uzmanlık eğitimi almak ve Doktorluk mesleğini yurt dışında yapmanın daha da kolaylaşacak olmasıdır.

Akredite Tıp Fakültesi böyle iyidir, şöyle mükemmeldir diyenlere pek inanmayın. Sadece Tıp eğitimi konusunda yeterlilik belgeleri almışlardır. Bu belgeyi 6 yıl sonra kaybedebilirler. Akreditasyon belgesi, önemlidir ancak bir fakültenin en önemli göstergesi değildir.

Tıp Fakültesi akreditasyonu neden önemli sorunuza yanıt bulmuşsunuzdur umarım. Son olarak; ülkemizdeki 30 Tıp Fakültesi akreditasyon belgesi almıştır. Bu Tıp Fakültelerini merak ediyorsanız şu yazıma bakabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir