Tıp Fakültesi Akreditasyonu Nedir?

Tıp Fakültesi kazanmak isteyen öğrenciler, tercih döneminde birçok yerden araştırmalar yapıyor. İnternet üzerinden yaptıkları araştırmalar sonucunda büyük çoğunlukla bloguma rastlıyorlar ve blogumun bir çok yerinde akreditasyon adı verilen kelimeyi görüyorlar.

Tam adı Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonu olan bu madde nedir? Ne anlama gelmektedir? Neyi amaçlamaktadır. Tıp Fakültesi akreditasyonu adına merak edilen tüm detaylar bu yazıda.

tip-fakultesi-akreditasyonu-nedir-akredite-olmak-neden-onemli.jpg

Ülkemizde birçok Tıp Fakültesi bulunmaktadır. 2018 yılının temmuz ayında hazırladığım, Türkiye’deki tüm Tıp Fakülteleri yazı serimde 78 tane devlet Tıp fakültesine yer vermiştim. O günden sonra sanırım 4-5 tane daha fakülte açıldı.

Yakın bir zamanda yazdığım İstanbul’daki Tıp Fakülteleri adlı yazımda da, sadece İstanbul’da 16 tane özel Tıp Fakültesinin olduğunu yazmıştım. Bunların birçoğunda hem İngilizce hem de Türkçe bölüm bulunmaktadır.

Türkiye’deki toplam Tıp bölümüne sahip üniversite sayısı 100’ü geçti. Her yıl birkaç tane daha açılıyor. Tıp eğitimi veren kurumların sayısının bir anda bu kadar hızlı artması çeşitli problemleri doğuruyor.

Tıp eğitimini tamamladıktan sonra, Doktor olan her bir bireyin sorumlulukları var. Bu sorumluluk, başka bir insanın yaşamı üzerinedir. Belki de en büyük sorumluluk, başka birinin yaşamını etkilemek içindir. Her yerden baş veren bir Tıp Fakültesinin olması, Tıp eğitimini ne yazık ki etkiliyor.

Kendim 50 yıllık bir Tıp Fakültesinden mezunum. Fakültemde 200’den fazla öğretim üyesi vardı. Buna rağmen ders verecek öğretim görevlisi sayısı bazen yeterli gelmiyordu.

Tıp Fakültesi arşivini hazırlarken, 15 yıllık fakültelerin 20-30 öğretim görevlisi olduğunu görünce üzülmüştüm. Ne yazık ki birçok Tıp Fakültesi bu haldeydi. Birkaç kişiyle kurulan fakülteler, yetersiz eğitimler, yetersiz imkanlar var birçoğunda. Şimdi bu konuyu Tıp Fakültesi akreditasyonu ile birleştirmeye çalışacağım.

Akreditasyon Belgesi Nedir? Tıp Fakülteleri Nasıl Akredite Olur?

Yazının üst bölümlerinde, artan Tıp Fakültelerinden ve eksikliklerinden bahsetmeye çalıştım kısaca. Bu durumun akreditasyon ile alakası şu; Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonu, Tıp eğitimi veren fakültelerin kalite standardını sağlamak için verilen belgedir.

Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonu, şu andaki adı TEPDAD olan bir dernek tarafından verilmektedir. 2008 yılında Tıp Dekanları Konseyi tarafından kurulmuş, 2011’de YÖK’ten ayrılarak bağımsız bir kuruluş olmuştur. 2013 yılında Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu tarafından tanınmıştır. Şu anda ülkemizde “Tıp eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)” olarak faaliyet göstermektedir.

Yıllar 2016’ya geldiğinde, önemli bir durum oluştu. Akredite edilen fakülteler, tercih kılavuzlarında yer almaya başladı. Bu yüzden öğrenciler tarafından merak edilen bir konu oldu ve ilerleyen yıllarda daha da önemli olacak.

TEPDAD’ın amacı “iyi hekim” yetiştirilmesini sağlamaktır. Hekimlerin kendileri, meslektaşları ve hastalarına karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları yerleşmesi ve Tıp eğitiminin amacına ulaşması için çalışmaktadır.

Kontrolsüzce artan Tıp Fakültelerinin bir standardının olması için çalışmaktadır. Bu sayede mezun olan Hekimlerin daha nitelikli olması amaçlanmaktadır.

TEPDAD’ın kurul ve komisyonlarında 40’dan fazla fakülteden 150’den fazla öğretim üyesi yer almaktadır.

Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonuna sahip olmak için başvuran Tıp Fakülteleri, 9 ana başlıkta ve 36 başlık altında değerlendirilmektedir. Mutlaka karşılanması gereken 64 temel standart ve 29 gelişim standardı etrafında değerlendirilmektedir. Bu standartları sağlayan Tıp Fakülteleri akreditasyon belgesi almaya hak kazanmaktadır.

Akreditasyon belgesine sahip çok az Tıp Fakültesi bulunmaktadır. Belgeyi alan fakülteler, 6 yılda bir tekrar denetlenmekte ve standartları sağlamaya devam ederse belgeleri yenilenmektedir. Bu sayede akredite olan fakültelerin standartlarını korumaları, akredite olmayan fakültelerin ise standardı yakalamaları amaçlanmaktadır.

Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyonu ya da daha çok bilinen adıyla Tıp Fakültesi akreditasyonu, Tıp eğitiminin belli bir kalitede yürümesi için Tıp Fakültelerinin bazı değerlendirmeler sonucunda aldıkları belgedir.

Bu belgeye sahip Tıp Fakültelerinin daha yeterli olduğunu söylemek gerekiyor. Konu hakkında daha fazla bilgi almak için TEDPAD tarafından hazırlanan şu belgeye bakabilirsiniz. Akreditasyon belgesine sahip olan bir Tıp Fakültesinde okumanın önemi için şu yazıya bakabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir