Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

Tıp Fakültesi kazanma hayaline sahip bir öğrenci misiniz? Doktor olmak, insanların hayatına dokunmak mı istiyorsunuz? Türkiye’deki en yüksek puan ortalamalı ve en prestijli bölümde okumak mı istiyorsunuz? O zaman aklınızın bir kenarında Tıp Fakültesi kaç net ile kazanılır sorusu var değil mi?

Doktor Bun‘a hoş geldiniz. Doktor Bun, Tıp Fakültesi ve Hekimlik mesleği ile alakalı neredeyse tüm bilgileri bulacağınız bir kaynak. Bu kaynağı, Tıp Fakültesi öğrencisi olduğum dönemden beridir üretiyorum ve şu anda sizlere bir Doktor olarak bu yazıyı yazıyorum.

Sorunuza net bir cevap alıp gitmek istiyor olabilirsiniz. Vaktiniz kıymetli. Ancak bu kadar aceleci olmayın. Sizlere en net ve en doğru haliyle Tıp Fakültesini ve içeriğini anlattığım bu kaynaktan faydalanmadan gitmeyin.

Bu yazıda sizlere Tıp Fakültesi kazanmak için kaç net yapmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Konunun tüm detaylarını bu yazının içerisinde bulabileceksiniz. Başlayalım mı?

tip-fakultesi-kazanmak-icin-kac-net-yapmak-gerekir-tşp-okumak-kac-net-yapmaliyim.jpg

2018 yılı için yapılan üniversiteye giriş sınavları, önceki yıllardan daha farklıydı. Soru sayısında ve konularında değişimler yaşandı. Farklı birkaç tane puan tipi olan sayısal bölümü, tek puan tipinde toplandı. Sonra yerleştirme işlemleri yapıldı ve ülkemizdeki Tıp Fakültelerinin kaç puanla öğrenci aldığı ortaya çıktı.

En düşük puanlı 10 devlet Tıp Fakültesi şunlardır:

 #  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi

 #  Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi

 #  Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi

 #  Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi

 #  Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi

 #  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi (Kız)(MSB Adına)

 #  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi (Kız)(MSB Adına)

 #  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi (Erkek)(İçişleri B. Adına)

 #  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi (Erkek)(MSB Adına)

 #  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi (Erkek)(MSB Adına)

Son beş sıradaki Tıp Fakültesini görebiliyorsunuz. Bu fakültelerin kendine ait şartları ve özellikleri olduğu için yazımızda konu olacak fakülte “Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi” olacaktır. Hem en düşük fakültelerinden biri oluşu hem de kazanırken bir özellik aramadıkları için.

2018 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşen en son öğrencinin puanı 461,472‘dir. Okul birincisi kontenjanı değildir bu puan. Yani şöyle açıklayayım; 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonunda üniversite sınavına girip, devlet Tıp Fakültesi kazanan son öğrencinin puanı 461,472’dir.

Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Kaç Net Yapmalısınız?

Bu sorunun şu anda net bir yanıtı yok. Bildiğiniz üzere, sınav hakkında detaylı bilgileri ÖSYM paylaşıyor. Bu bilgilerden biri de, merak ettiğiniz fakülteye en son giren öğrencinin aldığı puan ve netler. Ancak bu yıla ait bilgiler halen paylaşılmadı.

Sınav sonucunu paylaşan öğrencilerin netleri ile ortaya bir tablo çıkmaktadır. 2018-2019 yılı için Tıp Fakültesi taban puanları ve başarı sıraları için şu yazıya bakabilirsiniz.

Birçok bilgi kaynağı, geçen yılın verilerini vererek sizleri şaşırtıyor. Geçen yılın sınavı ile şimdiki sınav sistemi birbirinden farklı. O yüzden geçen yılın bilgilerini verip sizleri yanıltmayacağım. ÖSYM gerekli bilgileri paylaştığında bu yazıyı düzenleyip son halini vereceğim.

Hiç mi bir şey söyleyemeyiz netler konusunda? Tabii ki söyleyebiliriz. Sınava giren öğrencilerin yaptıkları netler ve aldıkları puanları yorumlayan sistemleri kullanarak 461,472 puanın hangi dersten kaç net yapılarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

TYT

 #  Türkçe: 32.0

 #  Sosyal: 11.0

 #  Matematik: 32.0

 #  Fen Bilgisi 16.0

AYT

 #  Matematik: 30.0

 #  Fen Bilgisi: 30.0

TYT adlı ilk oturumda Türkçe ve matematikten 40 soru, sosyal ve fenden 20’şer soru soruluyor. AYT adlı ikinci oturumda matematik ve fenden 40’ar soru soruluyor.

Yukarıda verdiğim netleri yaptığınızda 461,472 puandan biraz daha fazla almış oluyorsunuz. Okul puanınız da etkili bu puanlama da, çünkü tam okul puanı alırsanız bu şekilde olacak. İki sınav sonucunda 150 netten biraz daha fazla yaparsanız bir Tıp Fakültesi kazanabilirsiniz.

Ayrıca yazımıza konuk ettiğimiz Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, en düşük puanlı Tıp Fakültesi değil. Sağlık Bilimleri Üniversitesine ait Tıp bölümleri daha düşük puanla öğrenci alıyor ve yüksek sayıda kontenjanları var. Devlet Tıp Fakültelerinin dışında bir de özel Tıp Fakülteleri var. Bunları kazanmak için çok daha düşük netler gerekebilir, ancak ücretli olarak okuyabilirsiniz.

Bu yazı umarım aklınızdaki sorulara yanıt olmuştur. ÖSYM verileri açıklandıktan sonra sizlere daha net bilgiler verebileceğim. O zamana kadar en azından, yukarıdaki verdiğim bilgileri baz alarak hedeflerinize odaklanınız. Unutmayın, en az 150 net yapmalısınız.

Tıp Fakültesi kazanmak için kaç net gerekir sorusuna umarım cevap bulabildiniz. Bu netleri yaptıktan sonra güzel bir fakülteyi kazanıp siz de birer Tıbbiyeli olabilirsiniz. Doktor Bun‘da Tıp Fakültesi ve Doktorluk üzerine birçok bilgiyi bulabilirsiniz. Sonraki yazılarımda da görüşmek üzere. İyi çalışmalar.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

8 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      2019 yılında yapılan üniversitelere giriş sınavının zor olduğunu duydum. Bu netler ile 20k gibi bir sıralama elde edebilirsiniz. Diğer öğrencilere bağlı bir durum olduğu için daha iyi veya daha kötü bir sıralama da elde edebilirsiniz.

  1. Derya Türkan Yorum Ekle

    Bu netleri yapanlar 2018de ilk onbesbinde gözüküyor sayın hocam onları baz almamalimiyim celiskide kaldım lütfen cevap yazin

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sınav sonucunuz açıklanmadan yorumda bulunmak yanlış olacak. Sınavın zorluk derecesi, öğrencilerin başarı düzeyi gibi faktörlerle sıralamanız arasında büyük farklar oluşabilir. 10 gün kadar sabretmeniz gerekiyor. Önemli olan yaptığınız net değil, elde edeceğiniz sıralama. Muhtemelen iyi bir sıralama elde edeceksiniz. Yine de bir süre beklemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir