Kan Tutması ve Kadavra Korkusu Doktor Olmaya Engel Mi?

Tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler tarafından bugüne değin birçok soru aldım. “Kan tutması ve kadavra korkusu Tıp okumaya engel midir” sorusu birçok kez soruldu.

Bu yazıda hem kan tutması hem de kadavra korkusunu ayrı ayrı irdeleyerek çekincelerinizi aşmanıza yardımcı olacağım. Konunun detaylı açıklamasına geçelim.

Kan tutması doktor olmaya engel midir? Kadavra korkusu Tıp okumaya engel midir?

Kan Tutması Tıp Okumaya Engel Midir?

İnsanların bir bölümü kan ile karşılaştıklarında bir tür anksiyete yaşarlar. Kimileri için bu durum panik atağı dahi tetikleyebilmektedir. Sizlerde de kan tutması veya kan korkusu olabilir.

Bu amaçla birçok farklı soru sorulabiliyor. Sorulardan bazıları şunlardır:

  • Kan tutması Tıp okumak için engel midir?
  • Kandan korkan biri Doktor olabilir mi?
  • Kan görmeye dayanamayan bir kişi Doktor olabilir mi?
Kan tutması olan kişilerin Tıp eğitimi esnasında zorlanabileceğine dair genel bir kanı vardır. Ancak bu noktada bilmeniz gereken bazı şeyler var:

  • Tıp Fakültesine başladığınız an Doktor olmayacaksınız.
  • Tıp eğitimi en az 6 yıl süren bir süreçtir.
  • Bazı şeylere zamanla alışılır ve kanıksanır.

Tıp eğitimine başladığınız dakika Doktor olamayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Hatta “Doktor” unvanı almak için hayatınızın en az 6 yılını bu işe adamalısınız.

Tıp Fakültesi basit laboratuvar dersleri ve teorik dersler ile başlar. İlerleyen süreçte laboratuvarda daha karmaşık deneyler ile ilgilenmeniz gerekecektir.

Laboratuvarda çeşitli fare ve kurbağa deneyleri yapacaksınız. Bu deneyler esnasında kan görebilirsiniz. Ancak kan miktarı ve özelliği itibariyle sizi pek etkilemeyecektir.

Tıp eğitiminde yıllar ilerledikçe daha ciddi seviyede olaylara tanıklık edeceksiniz. Tüm bu yıllar sonunda farkedeceğiniz şey şu olacak; kan tutması veya kan korkusu olayınız ortadan kalkmış.

Tıp eğitimine başlarken birçok insanda kan tutması veya kan korkusu vardı. İlerleyen zamanda şunu gördüm ki; 6 yıllık eğitimin sonunda hiç kimsede böyle bir problem olmuyor.

Tıp eğitimi oldukça uzundur ve çok yavaş ilerler. Bu nedenle zaman içerisinde pek çok şeye alışmaya başlayacaksınız. Kan tutmasını da bu şekilde aşacaksınız ancak bunu farketmeyeceksiniz bile.

Kan tutması Tıp eğitimine ve Doktor olmaya engel mi sorusuna net bir cevap verecek olursam; HAYIR, engel değildir. Tıp eğitimi uzun bir süreçtir ve her şey zaman içerisinde yerine oturacaktır.

Kadavra Korkusu Tıp Okumaya Engel Midir?

Sıkça sorulan bir diğer soru da “kadavra veya ölü insan görmekten korkarım, Tıp okumama engel mi” sorusudur. Bu sorunun biraz daha nitelikli olduğunu düşünüyorum.

Kadavra konusunda şunu bilmelisiniz; Tıp öğrencilerinin %95’i hayatlarında ilk defa bir ölü ile karşılaşmaları Tıp Fakültesinde oluyor. Benim için de böyleydi.

Yazının önceki bölümünde değindiğim üzere, Tıp eğitimine başladığınız gün Doktor olmayacaksınız. Bu uzun bir sürecin başlangıcı olacak ve çok yavaş bir şekilde ilerleyecek.

Kadavra ile karşılaşmadan önce insan kemikleri göreceksiniz. Daha sonra insan uzuvlarını (kollar, bacaklar vs) göreceksiniz. En son aşamada tam bir insan bedeni göreceksiniz.

Farkedeceğiniz üzere, tüm işlemler basamaklar halinde gerçekleşiyor. Bu nedenle bir anda kadavra ile karşılaşmayacaksınız, öncesinde bir alışma süreciniz olacak.

Kadavra korkusu Tıp eğitimine ve Doktor olmaya engel mi sorusuna net bir cevap verecek olursam; HAYIR, engel değildir. Tıp eğitimi uzun bir süreçtir ve her şey zaman içerisinde yerine oturacaktır.


Hem kan tutması hem de kadavra korkusu zaman içerisinde aşılabilir durumlardır. Tıp Fakültesine gelen birçok öğrencinin sizler gibi hissettiğini bilmelisiniz.

Bu öğrenciler zaman içerisinde (farketmeden) korkularını aşıyorlar ve 6 yıllık bir sürecin sonunda Doktor oluyorlar. Doktor olduklarında kimsenin görmeye dayanamayacağı görüntülerle uğraşıyorlar.

Kan tutması veya kadavra korkusu Doktor olmaya engel değildir. Her şey zaman içerisinde yerine oturacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir