Müstafilik/İstifa Sonrası TUS’da EAH veya SBA Kadrosu Tercihi

Blogum üzerinden en çok aldığım sorulardan biri şu; “istifa ettim veya müstafi oldum, TUS’da EAH ve SBA kadrosu tercih edebilir miyim?“. Bu soru pek çok değişik şekilde soruldu ve sorulmaya devam ediyor.

Müstafilik ve istifa nedeniyle memuriyete girme cezaları ışığında bu konuyu derinlemesine inceleyeceğiz. En önemlisi de ÖSYM’nin TUS sınav klavuzunda belirlediği sürelerle net şeyler söyleyeceğiz. Hadi başlayalım.

Müsfafilik/İstifa Sonrası TUS'da EAH veya SBA Kadrosu Tercihi, eah sba tercihi

Müstafilik veya İstifa Sonrası TUS Tercihi

Birçok Hekim belirli bir süre görev yaptıktan sonra istifa ediyor veya hiç göreve başlamıyor. Müstafi kalınca veya istifa edince bir süre memuriyete girme cezası oluşuyor.

Bu ceza süreleri şunlardır:

  • Müstafi olunca 12 ay boyunca (360 gün) memuriyete geri dönülmüyor.
  • Usullü istifa edince 6 ay (180 gün) boyunca memuriyete geri dönülmüyor.
  • Usulsüz istifa edince 12 ay (360 gün) boyunca memuriyete geri dönülmüyor.
  • Sözleşmeliden istifa edince herhangi bir memuriyet cezası bulunmuyor.

Bildiğiniz üzere Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) kadroları ve Sağlık Bakanlığı (SBA) kadroları TUS tercihindeki memuriyet kadrolarıdır. Bu kadroları tercih ederseniz aslında bir memur oluyorsunuz.

YÖK kadrolarında ise memuriyet durumu bulunmamaktadır. İstifa ettikten sonra veya müstafi olduktan sonra beklemeye gerek kalmadan YÖK kadrolarını tercih edebilirsiniz.

Şunu unutmamalısınız; üniversite hastanelerindeki tüm kadrolar YÖK kadrosu değildir. Ayrıca SBA kadroları da bulunmaktadır. Tercih verirken dikkat etmelisiniz.

• • •

İstifa eden veya müstafi kalan Hekimler uzmanlık sınavına girip bir bölüme yerleşmek istiyorlar. Özellikle EAH ve SBA kadrolarına yerleşirken memuriyete girme ile ilgili süre cezaları konusunda kafaları karışıyor.

Bu durum nedeniyle oldukça fazla soru aldım. Aldığım sorulardan bazıları şöyle:

  • Ağustos DHY’si ile atanacağım ama müstafi kalacağım. Şubat TUS’unda EAH veya SBA kadrosu yazabilir miyim?
  • Bir süre önce usullü istifa ettim. En erken ne zaman EAH – SBA kadrosu tercihi yapabilirim?
  • Usulsüz olarak istifa ettim. Hangi TUS ile EAH – SBA kadrosu tercihi verebilirim?

Bunlar aldığım soruların sadece birkaçı. Özellikle bu konuda çok büyük bir karmaşa var. Bir yerde 6 – 12 ay konuşulurken bir yerde 3 – 9 ay yazıyor. Süreler nelere göre hesaplanıyor? Hangi TUS’a girilerek EAH-SBA tercihi verilebiliyor? ÖSYM’nin sınav kılavuzu eşliğinde tüm sorularınıza yanıt vereceğim.

Müstafilik veya İstifa Sonrası EAH – SBA Kadrosu Tercih Etmek

Usullü/usulsüz istifa ettiniz veya müstafi kaldınız. Önünüzde bir süre memuriyet cezası bulunuyor. Peki gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavı ile EAH – SBA tercihini ne zaman yapabilirsiniz? Ceza sürenize göre nasıl bir yol izlemelisiniz.

Bu konuya ÖSYM’nin TUS sınav kılavuzu son noktayı koyuyor. Sınav kılavuzunda açıkça şu ibare yer almaktadır:

657 sayılı Kanuna göre görevden çekilen veya çekilmiş sayılanların (örneğin, istifa edenlerin) yeniden kamu görevine atanabilmeleri için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu durumda olan adayların Tablo 3 teki kontenjanlarda (Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde ve Adli Tıp kurumunda) uzmanlık eğitimi yapabilmeleri için; Adayların 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde belirlenmiş sürelerinin uzmanlık eğitimi giriş sınavı gününden sonraki 3 ay içinde bitecek durumda bulunması gereklidir. (Kaynak)

ÖSYM TUS kılavuzu açık açık şunu diyor; ceza süreniz gireceğiniz “TUS sınavı gününden” hesaplanmak üzere 3 ay içerisinde bitmek zorunda.

İster müstafi kalın, ister usullü istifa edin, ister usulsüz istifa edin. Kendi ceza sürenizin başlangıç günü (müstafiliğin başlangıç günü veya istifanın başlangıç günü) itibariyle bulacaksınız ve sonrasında hesaplayacaksınız.

Gireceğiniz TUS’un sınav gününden sonraki 3 ay içerisinde cezanız bitmeli. Ancak bu şekilde SBA-EAH tercihi yapabilir ve göreve başlayabilirsiniz.

Müstafilik veya İstifa Sonrası YÖK Kadrosu Tercih Etmek

Usullü/usulsüz istifa ettiniz veya müstafi kaldınız. Sonrasında girdiğiniz TUS ile istediğiniz YÖK kadrosunu tercih edebilirsiniz. YÖK kadroları memuriyete alım şeklinde değerlendirilmiyor.

Ne zaman istifa ederseniz edin veya müstafi kalın, gireceğiniz TUS ile istediğiniz YÖK kadrosunu tercih edebilir ve yerleştiğiniz taktirde göreve başlayabilirsiniz.

Son Sözler

Bu konu, iletişim kutum üzerinden en fazla soru aldığım konuydu. Sürenin ne zamana göre hesaplanacağını bilemeyen adaylar pek çok soru sordu.

ÖSYM açık şekilde belirtiyor ve diyor ki: “Ben şu tarihte TUS’u uygulayacağım. O günden sonraki 3 ay içerisinde memuriyet cezan bitmiyorsa EAH veya SBA kadrolarını tercih edemezsin.

Bu durumda yapmanız ve bilmeniz gereken şeyler şunlardır:

Usullü istifa (6 ay memuriyet cezası)Usullü istifa etmişseniz dilekçenizin işleme alındığı tarihi bulun. Bu tarihten sonra 6 ay memuriyete girme cezanız var.

Sıradaki gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavına (sınav gününe) 3 aydan daha fazla zaman varsa EAH – SBA kadrosu tercih edebilirsiniz, yoksa tercih edemezsiniz. İstifa tarihi ayarlayacaklar buna dikkat edebilir.

Usulsüz istifa (12 ay memuriyet cezası)Usulsüz istifa etmişseniz net istifa tarihinizi bulun. Bu tarihten sonra 12 ay memuriyete girme cezanız var.

Sıradaki gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavına (sınav gününe) 9 aydan daha fazla zaman varsa EAH – SBA kadrosu tercih edebilirsiniz, yoksa tercih edemezsiniz. İstifa tarihi ayarlayacaklar buna dikkat edebilir.

Müstafi olma (12 ay memuriyet cezası)Müstafi kalmış ve göreve gitmemişseniz, atandığınız il sağlık müdürlüğünden net müstafilik başlangıç gününüzü öğrenin veya kendiniz hesaplayın. Bu tarihten sonra 12 ay memuriyete girme cezanız var.

Sıradaki gireceğiniz Tıpta Uzmanlık Sınavına (sınav gününe) 9 aydan daha fazla zaman varsa EAH – SBA kadrosu tercih edebilirsiniz, yoksa tercih edemezsiniz. Müstafiliğe buna göre karar verin.

Umarım bu yazı aklınızdaki sorulara yanıt olmuştur. Merak ettiğiniz soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden Doktor Bun’a sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

26 Comments

  1. Esra Yorum Ekle

    Hocam iyi ki varsınız. Meğerse ÖSYMnin kılavuzunda belliymiş her şey, gerisini düşünmek bize kalıyor. Yeni atanacak bir Hekim olarak size teşekkürlerimi sunuyorum. Böylesine güzel ve hoş bir siteyi hazırladığınız için. Umarım bu emeğin karşılığını alırsınız.

    1. Gülhan Yorum Ekle

      Merhaba doktorbun 2019 şubat tusuna girebilmem için en az kaç ay önce istifa etmiş olmam gerekiyor böyle bir durum var mı tusa 1 ay kala istifa etsem tusa girememe gibi bi durum var mı yani tercih yapamamq gibi

      1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

        İstifa etmek veya müstafi kalmak TUS‘a girmenize engel değil. Tıpta Uzmanlık Sınavına her şekilde girebilirsiniz. EAH veya SBA tercihi yapmak istiyorsanız, memuriyet cezanızın bitmiş veya bitmesine 3 ay kalmış (TUS günü itibariyle) olması gerekiyor.

  2. Penbe Babacan Yorum Ekle

    Sayın Doktor Bun, kızım şu an üniversite hastanesinde uzmanlığını yapıyor.EAH geçmek istiyor.Nasıl bir prosedür uygulamak gerekir.Aynı dalda uzmanlık yapsa geçmiş yılları sayılır mı? Teşekkür ederim, iyi günler.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Şayet geçiş şartlarını sağlar ve geçiş yaparsa geçmiş yıllardaki sürecinin tamamı olmasa da büyük çoğunluğu sayılır. Ancak YÖK kadrosundan EAH kadrosuna geçme şartları hakkında bir bilgim yok. Detaylı bir araştırma yapmanız gerekecek.

  3. Eylül Yorum Ekle

    Aciklamalariniz icin cok tesekkurler. Bir soru sormak istiyorum mumkunse. Girdigimiz tustan sonraki atamada usullu veya usulsuz istifa edersem sba/eah yazabilir miyim? Ornegin subat atamasina girdim ve subat tusuna girdim. Tus aciklanana kadar surecte istifa ettim. Tercih donemi eah/sba yazabilir miyim?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu konunun açığını bulmak gibi bir şey 🙂 Bu kadroları yazsanız bile göreve başlayamazsınız. Çünkü göreve başlamak için belgelerinizi teslim ettiğinizde sistem memuriyet cezanız olduğunu gösterecek.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      YÖK kadroları memuriyet statüsünde değerlendirilmiyor. Bu nedenle istifa edildiğinde herhangi bir memuriyet cezası olmuyor. Sonra TUS ile herhangi bir EAH veya SBA kadrosuna yerleşilebilir.

        1. Doktor Bun Post author

          SBA kadrosunda asistanlık süresi kadar devlette çalışma zorunluluğu var. Mecburi süresi de tabii ki bu sürenin içerisinde. Diyelim 4 yıl asistanlık yaptınız. Uzman olduğunuzda atandığınız yerin DHY süresi 1,5 yıl. Bu 1,5 yılı tamamladıktan sonra tayin ile başka bir yere geçebilirsiniz. Geçtiğiniz yerlerde 2,5 yıl daha çalışmalısınız. Toplamda 4 yılı tamamlamalısınız.

        2. Myt

          TERCİHSONUCU SBA KAZANDIKTAN SONRA ZORUNLU HİZMETTEN İSTİFA EDEBİLİNİYORMU ?
          Sonucta SBA yazamazsin diyor , sba yi yazmis , kazanmis bulunuyoruz artik ??

        3. Doktor Bun Post author

          Hayır, göreve başlamak için istifa edemezsiniz öncesinde. TUS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki en erken 2. ayda uzmanlık yeriniz tarafından göreve çağrılacaksınız. Göreve başlangıcınızı göreve çağrıldığınızda yapacaksınız. Göreve başlangıcınızı yaparken bir memuriyet cezanız olmamalı.

          Kazanmış olmak veya yerleşmiş olmak önemli değil. Önemli olan göreve başlangıcın yapılacağı anda memuriyet cezasının olmaması.

  4. Abdullah Yorum Ekle

    İyi günler EAH kadrosunda ki asistan hekim istifa etmesi durumunda istifa hakkı gidiyor mu? Sonra ki süreç nasıl oluyor, eski çalıştığı yere geri mi gönderiliyor yoksa belli bir süre çalışamıyor mu?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      EAH kadroları Sağlık Bakanlığına bağlıdır ve memuriyet statüsünde değerlendirilir. Bu nedenle istifa haklarından birini götürür.
      EAH kadrosundan istifa edince eski yerinize gönderilmiyorsunuz. Bu durum SBA kadroları için geçerli.

  5. Bengisu Bulucu Yorum Ekle

    Merhabalar, benim sorum SBA sonrasi zorunlu gorev hakkinda. Bu zorunlu gorev ciktigi zaman es durumu yapip esin yaninda kalinabiliyor mu? Mesela Ankara’da tamamladim, esim de Ankara’da doktor, zorunlum baska ile cikti Ankara’da kalabiliyor muyum? SBAlara farkli bir yaptirim uygulaniyor mu? Simdiden tesekkur ederim

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu konuda ne söylesem eksik veya yanlış olabilir. Eş durumu her şeyi karıştırıyor. Net bir şey söylemek bu yüzden çok zor. Olabilir de, olmayabilir de sizin durumunuz. SBA kadrosunda iken eş durumunu engelleyen bir şart yok diye biliyorum. Yine de kesin bir şey söylememeliyim. Detaylı araştırma yapmanız gerekiyor.

      1. Tutku Yorum Ekle

        Merhaba, mayısta 4924ten usulsüz istifa etmek için dilekçemi verdim, ancak istifamın 657 ye dönmeden 4924 ten istifa şeklinde olup olmadığını nasıl anlayabılırım. Çkys de durumum istifa şeklinde yazıyor normal mi?

        1. Doktor Bun Post author

          Bu noktada ÇKYS size net bir bilgi vermeyebilir. Yapmanız gereken temel şey bağlı olduğunuz il sağlık müdürlüğünü arayarak bu noktada bilgi almak. ÇKYS’ye aktarılan bilgide 657 veya 4924 ayrımı olmayabilir.

    2. Leo leo Yorum Ekle

      Merhabalar, DHYile atandigim yere hic gitmeden bir unide yok kadrosu ile asistanliga basladim. Simdi istifa etmeyi dusunuyorum. Yeniden dhy ye duser miyim?

      1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

        YÖK kadrosundan istifa ettikten sonra sizin isteğiniz olmadan atamaya giremezsiniz. Tekrardan atamaya girmek istiyorsanız uygun DHY’nin başvuru tarihlerinde sağlık bakanlığına dilekçe vermelisiniz. Dilekçe vermediğiniz sürece kendiliğinden atamaya katılma gibi bir durumla karşılaşmayacaksınız.

  6. ş.ayyüce Yorum Ekle

    1.15. 657 sayılı Kanuna göre görevden çekilen veya çekilmiş sayılanların (örneğin, istifa edenlerin) yeniden
    kamu görevine atanabilmeleri için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu durumda olan adayların
    Tablo 3’teki kontenjanlarda (Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde ve Adli Tıp
    kurumunda) uzmanlık eğitimi yapabilmeleri için; Adayların 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde
    belirlenmiş sürelerinin uzmanlık eğitimi giriş sınavı gününden sonraki 3 ay içinde bitecek durumda
    bulunması gereklidir.

    bu madde 2017 ve sonrası klavuzlarda yer almakta. 2020 eylül tusu için istifa etmeyi düşünüyorum . bu maddedeki 3 ay tarihi 2020 klavuzlarında değişebilir mi? klavuzların açıklanması başvuru tarihinde olmakta ve değişme olursa istifa için geç kalınmış olabilir

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Bu konuda daha önceki süreçte sürekli olarak bir kafa karışıklığı yaşandığı için TUS kılavuzunda özellikle yer verilmiş ve detaylı açıklama sağlanmış. Son yıllardaki tüm sınavlar için başarılı ve net bir şekilde uygulanmış. Muhtemelen şubat ve sonrasındaki sınav dönemlerinde aynı şekilde uygulanacağını düşünüyorum.

  7. Berkant Ali Yorum Ekle

    Hocam ben 10 yıl doktorluk yapmadım , sonra DHY’ye katıldım,Şırnak geldi ailemden dolayı gitmedim. Bu kanunu bilmediğim için de EAH yazdım ve atanamadım.
    TUS’a girmeme tercih yapmama izin veren hatta beni tercih ettiğim yere de atayan devlet göreve başlayamazsın diyor ama üniversite hastanesi seçseydin başlayabilirdin diyor.Sizce mahkemeye versem kazanma şansım var mı ? Daha önce örnek mahkeme var mı?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Müstafi kaldığınız için 1 yıllık memuriyet cezanız başlamış ve bu sürede EAH kadrosunu kazanmanıza rağmen hak kaybı yaşamışsınız. Blogumdaki bu yazıları özellikle açıklayıcı tarzda uzun uzadıya yazmaya çalışıyorum, emeklerin boşa gitmemesi adına.

      Her şey yasalarda açık bir şekilde belirtiliyor. YÖK kadrosu memuriyet statüsünde olmadığı için problem oluşturmuyor. Daha önce açılmış ve kazanılmış bir dava duymadım. Mahkemede konusunda bir görüş belirtmem doğru olmaz, idari davalar konusunda bilgili bir avukat ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir