Müstafi Olmak Adına Her Şey | DHY’de Müstafi Olmak – Müstafi Sayılmak

Her bir DHY ataması döneminde iletişim kutum üzerinden “müstafi olmak” ile ilgili sorular alıyorum. Bunlara her defasında detaylı açıklamalar yapıyorum. Verdiğim tüm cevapların bir yazı altında toplanmasının daha yararlı olacağını düşündüm.

Yazı içerisinde müstafi olmak müstafi kalmak ile ilgili birçok noktaya değineceğim. Sabırla okumaya çalışınız. Ek sorularınız olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz. Şimdi müstafi olmanın tüm detaylarını görelim.

Müstafi olmak adına her şey. Nasıl müstafi olunur? DHY ataması sonrası müstafi olmak, Doktor müstafi

Müstafi Olmak Nedir?

Müstafi olmak, memurlukla ilgili bir süreçtir. Kelime anlamı “görevden isteyerek ayrılmak“tır. Bir memurun isteyerek görevden ayrılmasını ifade eder.

Doktorlar da 657 sayılı yasaya tabi memurlardandır. Aslında yasalara göre müstafi olmak diye bir şey yoktur. Yasada geçen kelime “görevden çekilmek“tir. Bu kelime hem istifa etmeyi hem de müstafi olmayı ifade eder.

657 sayı devlet memurları ile ilgili yasanın 94. maddesinde yer alan ifadeler şunlardır:

  • Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.
    • (Bu ifade istifa etmeyi tanımlamaktadır.)
  • Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
    • (Bu ifade müstafi kalmayı tanımlamaktadır.)
  • Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler.
    • (Bu ifadeye göre, istifa ettiğinizde bulunduğunuz kurumun amiri sizi 1 ay kadar görevde tutabilir. Şayet izinsiz ayrılırsanız, bu durum usulsüz istifa olur.)

Müstafi olmak ile ilgili çok fazla kafa karıştırıcı bilgi ile karşılaşabilirsiniz. 657 sayılı yasanın 94. maddesi gayet net şekilde her şeyi ifade etmektedir. Şimdi müstafi kalmanın detaylarına geçelim.

Nasıl Müstafi Olunur?

Müstafi olmak için hiçbir şey yapmamalısınız. Görev verilirse yapmamalı, atandığınız yere gitmemelisiniz. Bunlar sadece bazı örnekler. Müstafi olmak demek, memurun gitmesi gereken yere gitmemesi anlamına geliyor.

657 sayılı yasaya göre müstafi olmanın gerekleri şunlardır:

  • İzin almadan veya kurumu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmadan görevine veya görev yerine kesintisiz şekilde 10 gün gitmeyen memur müstafi sayılır.
  • Bir mazeret nedeniyle ücretsiz veya ücretli izin hakkından yararlanan memur, izin hakkının bitiminden itibaren 10 gün içerisinde görevine dönmez ise müstafi sayılır.
  • Bir mazeret nedeniyle ücretsiz izin hakkından yararlanan memur, mazeretin ortadan kalkmasından itibaren 10 gün içerisinde göreve dönmez ise müstafi sayılır.
  • Başka bir görev yerine ataması tebliğ edilen memur, kendisine tanınan 15 gün içerisinde o yere hareket etmediği ve yine bu süre zarfını izleyen aylıksız 10 gün içerinde ispatı olmayan zorlayıcı sebepler olmadan görevine başlamayan memur müstafi sayılır.
  • Mesleğinde yetişmek, eğitilmek, bilgi kazanmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gönderilen memur, izin verilen sürenin sonunda görevine dönmez ise müstafi sayılır.

Yukarıdaki beş madde yardımıyla nasıl müstafi kalacağınızı anlamış olmalısınız. Müstafi olmak demek, usülsüz olarak istifa etmek demektir.

Daha detaylı olması açısından sizlere bir örnek vereyim:

Merve adında Tıp Fakültesinden yeni mezun olmuş bir Doktor var. Merve’nin ikameti Ankara ilinde bulunuyor. Girdiği DHY atamasında İstanbul’daki bir acil servise atanıyor. Merve nasıl müstafi olacak?

Merve başka bir ile atandığı için yolda geçirilecek süre olarak 15 gün tanınacak. Bu 15 günden sonraki 10 gün içerisinde göreve başlamaz ise müstafi durumuna düşecektir. Yani bir bakıma usülsüz olarak istifa etmiş olacaktır.

Merve ikametinin olduğu şehire atanmış olsaydı 1 iş günü içerisinde göreve başlamak zorundaydı. Bu 1 günü takip eden 10 gün içerisinde göreve başlamaz ise müstafi sayılacaktı.

Müstafi olmak için hiçbir şey yapmamalısınız. Üzerinize düşen görevleri yerine getirmediğiniz takdirde otomatik olarak bir süre sonra müstafi olmuş olacaksınız.

DHY Ataması Sonrası Müstafi Olmak

Yazının şu ana kadar olan bölümleri yasalar ve mevzuatlar ışığında yazıldı. Tam olarak istediğinizi alamamış olabilirsiniz. Yazının bu bölümünde aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulacaksınız. Örnekler ile gidelim.

 1.  DHY atamasına gireceksiniz ancak TUS’a hazırlanarak uzmanlık kazanmak istiyorsunuz. Bu yüzden göreve başlamak istemiyorsunuz. Daha doğrusu atansanız da müstafi olmak istiyorsunuz? Ne yapmalısınız?

Cevap: Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Diplomanız bakanlığa gittikten sonra her şey otomatik olarak ilerler. Siz tercih vermeseniz dahi genel kura ile bir yere atamanız yapılır. Kendiniz tercih yaparak da bir yere atanabilirsiniz.

Bu aşamada önemli olan görev yerine gitmemektir. Göreve başladığınız anda müstafilik kavramı ortadan kalkar. Atamanızın olduğu yere gitmezseniz müstafi olursunuz. Bu kadar basit.

 2.  Müstafi olmak istiyorsunuz ama memurluktan istifa hakkınızın gitmesini istemiyorsunuz? Ne yapmalısınız?

Cevap: Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Atandığınız yere gitmediğiniz için memurluğa başlamış olmayacaksınız. Bu yüzden müstafi olmak ile memurluktan istifa hakkınız gitmiş olmayacak.

 3.  Müstafi olmanın yaptırımlarından korkuyorsunuz. Yaptırımları neler?

Cevap: Yazının önceki bölümlerinde de geçen bir cümle var. Müstafi olmak demek bir bakıma usülsüz olarak istifa etmek demektir. Usülsüz olarak istifa edenler 1 yıl içerisinde devlet memurluğuna geri dönemezler.

TUS ile yerleşmek istiyorsanız SBA kadrolarına 1 yıl süre ile giremezsiniz. YÖK ile ilgili kadrolarda böyle bir problem bulunmamaktadır.

 4.  Kuraya katılırsam ile veya tercih yaparsam müstafi olabilir miyim?

Cevap: Müstafi olmak – kalmak, kuraya katılmak veya tercih vermek ile ilgili değildir. Göreve başlamanız tebliğ edildikten sonra göreve başlamamakla ilgilidir.

Bana müstafilik ile ilgili soru soran meslektaşlarıma şu öneride bulunuyorum; atamaya girin ve tercih yapın. Sizin için uygun bir yere atamanız olursa gidip belli bir süre çalışarak para kazanın. İstediğiniz bir yere yerleşmezseniz müstafi kalabilirsiniz. Unutmayın, siz tercih etmeseniz bile sistem sizi otomatik olarak atayacak.

 5.  Müstafi kalmak için görev yerime herhangi bir bilgi vermeli miyim?

Cevap: Yazının tamamını okuduysanız bu sorunun yanıtının “hayır, gerek yok” olduğunu tahmin edebilirsiniz. Atandığınız kurum ile hiçbir bağ kurmamanız daha iyi olacaktır.

Müstafi Olmak Hakkında Son Sözler

Mail kutumdaki son 10 mesajın 3’ü müstafi olmak ile ilgili olunca böyle kapsamlı bir yazı yazma gereği duydum. DHY ataması sonrasında müstafi olmak istiyorsanız bu yazı sizin için yeterli olacaktır.

Müstafi olmak için hiçbir şey yapmamanız gerektiğini detaylarıyla anlamış olmalısınız.

Aklınıza takılan sorular varsa, yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz. Bu yazıyı arkadaşlarınız ile paylaşarak daha fazla kişinin bilgilenmesine aracı olabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

9 Comments

  1. Usame OGUZ Yorum Ekle

    Merhabalar.
    Ben Usame OGUZ yeni mezun USMLE girmeye calisiyorum Yakin zamanda o yuzden Genel atamadan istifa etmeye dusunuyorum sorum soyle bu atamyada istifa edersem bir sonraki atamaya girebiliyor muyum. Iyi aksamlar tesekkurler

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      DHY ataması ile görev yerinize gittikten sonra istifa edebilirsiniz. İstifa için iki seçeneğiniz var; usullü veya usulsüz. Usulüne uygun istifa ederseniz 6 ay, usulsüz istifa ederseniz 1 yıl boyunca memuriyete dönemezsiniz.

      Bu süre hesabına göre bir sonraki DHY atamasına katılamazsınız. Usullü istifada 3 sonraki DHY’ye, usulsüz istifada 6 sonraki DHY’ye katılabilirsiniz.

  2. Melike Yorum Ekle

    İyi günler. Tebligat yayınlandıktan sonra evrakları teslim edince göreve hiç gitmemeye karar verdik Müstafi mi sayılır yoksa istifa hakkından mı gider? Teşekkür ederiz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Göreve başlama belgelerinizi çalışacağınız kuruma teslim edince “göreve başlama” işlemleriniz aynı gün içinde yapılır ve tamamlanır. Bu durumda göreve başlamış oluyorsunuz. Sonrasında görev yerinize hiç gitmezseniz “görevden çekilme” hakkınızı kullanmış olarak istifa etmiş olacaksınız.
      Müstafi sayılmak için görev yerinize belge vermemelisiniz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Aralık ataması ile atanmış olsanız da, net müstafilik tarihini bilmeniz gerekiyor. Net müstafilik tarihine göre hesaplama yapacaksınız. Şayet ocak sonuna doğru müstafi sayılmış iseniz, eylül sınavı ile EAH veya SBA kadrosunda göreve başlayamazsınız.

  3. Aylin Yorum Ekle

    İyi günler. Müstafi kalarak geçirilen bir yıl memuriyete dönmeme cezası tamamlandıktan sonra, ismimiz (tıpkı ilk mezun olduktan sonra olduğu gibi) bizim istemimiz dışında tekrar otomatik kura listesine girecek mi acaba? Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir