DHY İstifa Dilekçesi Örneği | 657’ye Bağlı Doktor İstifa Dilekçesi

Yılların emeğinden sonra ulaştığınız Hekimlik mesleğinden bazen çekilmeniz gerekebilir. Usullü veya usulsüz istifa ederken bir istifa dilekçesi vermelisiniz.

Mesleğinizin her anında yanınızda olan bir meslektaşınız olarak, detaylı açıklamalarıyla beraber “DHY istifa dilekçesi örneği“ni sizlerle paylaşacağım.

DHY İstifa Dilekçesi Örneği | 657’ye Bağlı Doktor İstifa Dilekçesi

657’ye Bağlı Doktor İstifası

Herhangi bir yerde aktif olarak çalışan bir Doktorun bazı noktalarda istifa etmesi  gerekebilir. İstifaya yol açabilecek bazı durumlar şunlardır:

  • Tıpta Uzmanlık Sınavına hazırlanmak
  • Çeşitli şartlar nedeniyle mevcut ortamdan uzaklaşmak
  • Mobbingden korunma
  • Sözleşmeye geçmek

İstifa nedenlerini kısaca bu maddelerle özetleyebiliriz. 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi bir Doktorsanız, istifa ederken önünüzde iki seçenek bulunuyor. Bunlar:

Usullü istifaİstifa dilekçenizi idari birime ulaştırdıktan sonra istifa dilekçesinin işleme alınmasını beklemek gerekiyor. İstifa dilekçesi en geç 1 ay içerisinde işleme alınacaktır.
Usullü istifa durumunda 6 aylık memuriyete girme cezası uygulanır.
Usulsüz istifaİstifa dilekçenizi idari birime ulaştırdıktan sonra istifa dilekçesinin işleme alınmasını beklemeden ayrılış yapabilirsiniz. Bir bakıma “istifayı basıp” gidiyorsunuz.
Usulsüz istifa durumunda 12 aylık memuriyete girme cezası uygulanır.

Bu noktadan itibaren nasıl istifa edeceğinize siz karar vereceksiniz. Her bir kararın kendine ait pozitif ve negatif tarafları var, bunları değerlendirmelisiniz.

İstifanız nedeniyle, toplamda 3 adet olan memuriyetten istifa hakkınızın birini kullanmış olacaksınız. Bu noktayı unutmamanızda fayda var.

Ayrıca memuriyet cezanız nedeniyle bir süre TUS yerleştirmelerinde EAH veya SBA kadrolarını yazamıyorsunuz. İstifa sonrası EAH veya SBA tercihi hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazımı okuyabilirsiniz.

İstifa hakkında bir miktar bilgi verdikten sonra istifa dilekçesi örneklerine geçelim.

DHY İstifa Dilekçesi Örneği | 657’ye Bağlı Doktor İstifa Dilekçesi

Usullü veya usulsüz istifalar için hemen aşağıdaki “DHY istifa dilekçesi örneği“ni kullanabilirsiniz. Gerekli yerleri düzenledikten idari biriminize ulaştırınız.

………………. Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne

……………………….. TC imlik no’lu, …………………… sicil numarası ile ……………………………………………………. Hastanesinde devlet hizmet yükümlüsü olarak çalışan Dr. …………………… ………………. yım.
657 sayılı devlet memurları kanununun 20. ve 94. maddelerinde çekilme başlığı altında belirtilen ilgili maddelere istinaden memuriyet görevimden istifa ettiğimi bilgilerinize sunarım.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Usulsüz istifa ediyorsanız bu dilekçeyi vermeniz yeterli. Sonrasında arkanıza bakmadan gidebilirsiniz.

Usullü istifa ediyorsanız olay burada bitmiyor. Dilekçeyi verdikten sonra işleme alınmasını ve ayrılışınızın yapılmasını beklemek zorundasınız.

Dilekçeniz en geç 1 ay içerisinde işleme alınmak zorundadır. Bu süre, ilk dilekçeyi verdiğiniz an başlar ve 30.gün sonunda biter.

Birçok hastanede veya sağlık müdürlüğünde bu bir aylık dönemde cevap verilmiyor. Kendilerince işgüzarlık yapan birçok kişi ile karşılaşacaksınız, bu da onlardan biri.

Yapmanız gereken yeni bir dilekçe vermek ve ayrılışınızı onamış olarak arkanıza bakmadan ayrılmak.

Bir ay sonunda cevap gelmezse vereceğiniz dilekçe şu şekilde olacaktır.

………………. Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne

……………………….. TC imlik no’lu, …………………… sicil numarası ile ……………………………………………………. Hastanesinde devlet hizmet yükümlüsü olarak çalışan Dr. …………………… ………………. yım.
……………………….. tarihinde devlet memurluğundan ayrılmak için verdiğim dilekçeye tarafınızca cevap verilmemiştir. 657 sayılı kanunun 94. maddesine göre bir aylık cevap/işlem süresi dolduğu için devlet memurluğundan bugün itibariyle ayrılıyorum.

İlişiğimin kesilerek gerekli işlemlerin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.

İkinci dilekçeyi verdikten sonra arkanıza bile bakmadan gidebilirsiniz. Bu noktada sizlere dikkat etmeniz gereken bazı noktaları belirtmeliyim:

 #  Dilekçeler verildiği gün itibariyle geçerlidir, geleceğe yönelik verilemez.
 #  Dilekçeler her zaman bağlı olduğunuz üst kuruma yazılır, basamak atlanmaz. Üst kurumunuz dilekçenizi gideceği yere ulaştırmakla yükümlüdür.
 #  Verdiğiniz dilekçelerin onaylanmış bir örneğini elinizde bulundurunuz.
 #  Ayrılışınızın yapıldığı net tarihi mutlaka bir yerlere not ediniz, ilerleyen süreçte lazım olacaktır.
 #  İstifa etmemeniz için çeşitli engellemelere maruz kalabilirsiniz. Hatta bazı şuursuz bireyler olayı tehdit noktasına kadar taşıyabilir. İstifa hakkı, 657 sayılı kanun ile koruma altındadır. Kimse istifanızı engelleyemez.
 #  İstifanın getirileri ve götürüleri üzerine iyi düşününüz. Fevri hareketlerden uzak durunuz.


Aktif Hekimlik Dönemi yazı kategorisinde aradığınız pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Cevapsız kaldığınız noktada iletişim kutusu üzerinden mail atabilirsiniz. En kısa sürede sorunuza geri dönüş yapmış olacağım.

İstifaya ihtiyaç duymayacağınız huzurlu bir iş yaşamı dilerim.

13 Comments

  1. Dr.Serra Yorum Ekle

    Hocam daha önce yüzlerce defa söylendiğinden eminim ama bende söylemek istiyorum, iyi ki varsınız. Bir meslektaşınız olarak emeğiniz için teşekkür ederim.

  2. Dr.Gökçen Yorum Ekle

    Hocam merhabalar çok teşekkür ederim paylaşımınız için. Benim bir sorum olacaktı çalıştığım kurum beni geçici olarak görevlendirirse usulsüz istifa edip gitmeme hakkım var mıdır acaba?

  3. Ali İhsan Yorum Ekle

    Hocam iyi günler dhy hizmeti yapıyorum şu an tustan da yerleşmeyi umuyorum.Yerleştirme sonucu YÖK geldiğini görüp dhyden istifa edersem asistanlığa başlamada bi sıkıntı olmuyor diye biliyorum doğru mu biliyorum acaba ? :)YÖK ün görevlendirme yazısı dhy görevi yaptığım yere geliyor mu istifa edersem yazı falan bi yere gelmesine gerek olacak mı?Bu konulara değinen kılavuz vs nerede bulabilirim baktığım yerlerde bulamadım.Çok soru sordum teşekkür ediyorum şimdiden 🙂

  4. Dr. Yorum Ekle

    Hocam merhaba. Bu ayın sonunda istifa dilekçemi usulsüz olarak vereceğimi söylememe rağmen bashekim 1 ay boyunca göreve devam etmem gerektiğini söylüyor. Bunu il saglik istiyor bu sene istifa eden herkeste bu şekilde yapildigini söylüyor. Usullu usulsüz 657 de yok , ben sizden duyuyorum böyle bir şeyi , kanunlarda var diyorsanız o kanunu getirin dilekçenize ekleyelim diyor. Ben biraz araştırdım ama bir sonuca ulaşamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      657 sayılı kanunun 94.maddesinde şu ibare yer alıyor:

      Madde 94 – Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek ibare: 31/07/1970 – 1327/ 75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.

      Siz buradaki haklarınızı kullanarak görevden çekilme isteğinizi ortaya koyuyorsunuz. Diğer işlemler usulüne uygun istifanın açıklaması aslında.

  5. hadrianopolis Yorum Ekle

    Verdiğiniz dilekçelerin onaylanmış bir örneğini elinizde bulundurunuz.

    hocam yukardaki açıklamada buna dikkat ediniz demişsiniz,dilekçeyi nereye onaylatacağız da onaylanmış bir örneğini elimizde bulunduracağız?
    teşekkürler.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      İkinci bir dilekçe örneğini ilerleyen aşamalarda yaşanacak problemlere karşı elinizde bulundurmanızı tavsiye ediyorum. Bu dilekçeyi onaylatmanız bazen mümkün olmayabilir, sadece yaşanabilecek bazı durumlar için önceki dilekçenizin içeriğini elinde bulundurmanız faydalı olacaktır.
      İstifa dilekçesini idari kurumunuza teslim ettikten sonra size bir adet “dilekçe no” verilecektir. Dilekçenizin işlem basamaklarını bu numara üzerinden takip edebilirsiniz.

      1. Emre Yorum Ekle

        Hocam merhaba görevlendirme devam ederken istifa edilebilir mi?Bir de kadromun olduğu kurumdan mi yoksa gorevlendirmedeki hastaneden mi etmem lazım

        1. Doktor Bun Post author

          Görevlendirme esnasında tabii ki istifa edebilirsiniz. Kadronuzun bulunduğu asıl yerden istifa etmelisiniz. Öncesinde görevlendirmede bulunduğunuz kurumu bilgilendirmeniz hem kurumunuz açısından hem de sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir