Doktorluktan İstifa Etmek | Usullü veya Usulsüz | TÜM DETAYLAR

DHY ataması ve sonrasında yaşanan sürecin en sancılı aşamalarından biri de istifa etmektir. Bu konuda uygulanan kanunların ve mevzuatların yeterince anlaşılmaması nedeniyle çok fazla kafa karışıklığı oluşuyor. Bu yazıda Doktorluktan istifa etmek hakkında tüm detaylarını bulacaksınız.

Hekimlik mesleğinden istifa etmenin diğer memurluklardan istifa etmekten bir farkı yoktur. Bu özellikleri nedeniyle yazımızda ana kaynağımız 657 sayılı devlet memurları kanunu olacaktır. Uzatmadan konuya geçelim.

İstifa etmek - Doktor- Usullü usulsüz sözleşmeli

Doktorluktan İstifa Etmek

Hekimlik mesleğini icra ederken mutlaka istifa etmek ile ilgili bir süreç yaşayacaksınız. Bu durumun nedeni uzmanlık kazanmak olabileceği gibi zorlayıcı bir neden de olabilir.

Doktor iken istifa etme süreci genellikle sancılı oluyor. Bilgi karmaşasının olması, istifanın sonuçlarının tam olarak anlaşılamaması nedeniyle bugüne kadar çok fazla soru aldım. Bu yazı ile Doktor iken istifa etmenin tüm detaylarını açığa kavuşturacağız.

Doktorluktan istifa etmeyi 3 başlıkta toparlayabiliriz:

  • Usullü istifa etmek
  • Usulsüz istifa etmek
  • Sözleşmeli iken istifa etmek

Usullü istifa ile usulsüz istifa arasındaki farkı bilmek gerekiyor öncelikle. Usullü istifa ederken mevcut prosedürlerin tamamına uyarsınız ve gerekli tüm yeterlilikleri sağlarsınız. Usulsüz istifa esnasında istifayı basarsınız ve yükümlülüklerinizi yerine getirmeden gidersiniz. Aradaki asıl fark budur.

Diğer değinilmesi gereken nokta şu; memurluktan en fazla 2 defa istifa edip göreve dönebilirsiniz. Yani üçüncü kez istifa ettiğinizde bir daha memurluğa dönemezsiniz. Haklarınızı planlı şekilde kullanmalısınız.

Bu bölümü daha fazla uzatmayacağım. Bütün başlıkları ayrı ayrı inceleyeceğiz. Yazıyı senaryo oluşturarak anlatmaya çalışacağım. Bu sayede kafalardaki karışıklıkların önüne geçebiliriz.

Usullü İstifa Etmek

DHY ataması ile atanan bir Doktorsunuz. Gittiğiniz hastanede 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan bir Hekimsiniz. TUS çalışmak için, uzmanlık için veya zorlayıcı sebepler nedeniyle istifa etmeniz gerekiyor.

İstifa ederken usulüne göre istifa etmeyi amaçlıyorsunuz. Ne yapmalısınız?

İstifa kararınızı verdikten sonra yapmanız gereken asıl iş istifa dilekçesi yazmaktır. İstifa dilekçesini idari amirinize veya kurumunuzun ilgili bölümüne ulaştıracaksınız. Dilekçeyi verdiğiniz an istifa etme süreciniz başlar.

Yine vurgu yapayım; burada sadece usulüne uygun istifayı konuşuyoruz. Diğer bölümleri yazının ileri kısımlarında bulabilirsiniz.

Dilekçeniz idari amirinizin önüne gider. İdari amirin önünde iki seçenek vardır. Direk kabul edebilir istifanızı ve bu sayede görevden ayrılış yapabilirsiniz. Ya da?

İdari birimlerin dilekçeyi işleme alma süreleri yasalar çerçevesinde 1 ay olarak belirlenmiştir. İdari amiriniz istifa dilekçenizi en fazla 1 ay içerisinde işleme almak zorundadır. Almazsa bile yeni bir dilekçe ile sürenizin dolduğunu belirterek ayrılabilirsiniz.

Usulüne uygun şekilde istifa ederken dilekçe verirsiniz. Dilekçenizin kabulü 1 gün de sürebilir 1 ay da. En geç bir ay içerisinde dilekçeniz kabul edilir ve görevinizi bırakabilirsiniz. Bu usulüne uygun istifadır. İstifa tarihiniz dilekçenizin kabul edildiği tarihtir, dilekçenizi verdiğiniz tarih değil.

Peki usulüne uygun istifanın yaptırımı nedir?

Usulüne uygun istifa ederseniz 6 ay boyunca devlet memurluğuna dönemezsiniz. Altı aylık cezayı  tamamladıktan sonra göreve başlayabilirsiniz.

Usulsüz İstifa Etmek

Usulsüz istifa etmenin birkaç farklı şekli var. İstifa dilekçesi verdikten sonra dilekçeniz işleme alınmadan giderseniz bu usulsüzdür. İstifa dilekçesi vermenize gerek yok, mazeretiniz olmadan 10 gün boyunca devamsızlık yapmanız görevden çekilmek anlamına gelir ve bu durumda da usulsüz istifa etmiş olursunuz.

Usulsüz istifa ederken dilekçeye cevap beklenmez. Usullü istifa etmeye çalışırken idari amirinizin sizi 1 ay tutmaya çalışması durumunda bırakıp giderseniz bu da usulsüz istifa durumu oluşturur.

Usulsüz istifanın herhangi bir prosedüre uymadan ayrılış yapmak olduğunu biliyoruz şimdi. Peki usulsüz istifanın yaptırımı nedir?

Usulsüz istifa ederseniz 12 ay boyunca devlet memurluğuna dönemezsiniz. 12 aylık cezayı tamamladıktan sonra göreve başlayabilirsiniz.

Sözleşmeliyken İstifa Etmek

Hekimlerin bir bölümü göreve başladıktan bir süre sonra sözleşmeli personel statüsüne geçiyor. Sözleşmeli olunca tabi olduğunuz yasa 4924 numaralı yasa. Yani artık bir devlet memuru değilsiniz.

Sözleşmeli olarak istifa etmek, memurluktan istifa etmeye göre çok daha rahat ve çok daha avantajlı. Bu nedenleri kısaca açıklayayım.

  • Sözleşmeli statüdeyken istifa ederseniz memurluktan istifa hakkınızda azalma olmaz.
  • Sözleşmeli iken istifa ederseniz hemen sonraki DHY atamasına girebilirsiniz.
  • Sözleşmeli iken istifa ederseniz SBA veya EAH kadrolarını ceza süresi çekmeden yazabilirsiniz.

Sözleşmeli olmak ve sözleşmeden istifa etmek tüm bu özellikleri nedeniyle avantajlı. Şimdi sözleşmeden istifa etmenin detaylarına inelim.

Sözleşmeden de istifa ederken usullü ve usulsüz yol var. Usullü yolu tercih ederseniz istifa dilekçesini verdikten sonra 2 ay beklemeniz gerekir. Usulsüz yolla istifa ederseniz görevinizden direk ayrılabilirsiniz.

Peki sözleşmeli Doktor iken istifa etmenin yaptırımları neler?

  • Sözleşmeli iken usulüne uygun istifa ederseniz 2 yıl boyunca sözleşmeye geçemezsiniz.
  • Sözleşmeli iken usulsüz istifa ederseniz 4 yıl boyunca sözleşmeye geçemezsiniz.

Gördüğünüz üzere memuriyete geçiş ile ilgili herhangi bir yaptırım yok. Sadece başka bir yerde göreve başlarken sözleşmeli statüsüne geçemeyeceksiniz bir süre.

Hekimlikten İstifa Etmekle İlgili Son Sözler

Oldukça karmaşık bir konu olan istifa sürecini detaylarıyla beraber açıkladığımı düşünüyorum. Aktif Hekimlik Dönemi yazı kategorisi içerisinde pek çok sorunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz.

İstifa etmek ile ilgili aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir