TUS Kaç Sorudur? TUS’da Hangi Dersten Kaç Soru Soruluyor?

Tıpta Uzmanlık Sınavından istediğinizi almanız pek çok değişkene bağlıdır. Çalışma miktarınız, tekrar sayınız, soru ve deneme çözme beceriniz bu değişkenlerden bazılarıdır.

Değişkenlerden biri de stratejik çalışmadır. Soru sayısının fazla olduğu derslere ağırlık vermek bu stratejilerden yalnızca biridir. TUS’da hangi dersten kaç soru çıktığını bilmeniz stratejinizin ana parçalarından biri olacaktır.

TUS kaç soru? tus hangi ders kaç soru soruluyor? tus derslere göre soru dağılımı

TUS’da temel bilimler ve klinik bilimler adlı iki oturum mevcuttur. Her iki oturumda da 120 soru sorulur. TUS’da sorulan soru sayısı 240’dır. Soru sayısı sabit olsa da derslere göre ağırlıkları bazen farklılık göstermektedir.

Temel bilimler ve klinik bilimler derslerini ayrı ayrı inceleyerek hangi dersten kaç soru sorulduğunu görelim.

Temel Bilimler Testi | Hangi Ders Kaç Soru?

Temel bilimler testinde sorulan sorular, Tıp Fakültesinin ilk 3 yıllık döneminde işlenen derslerden gelmektedir. Tıp dersleri adlı yazımda tüm dersleri bulabilirsiniz. Temel bilimler testinde sorulan sorular 6 ders etrafında toplanabilir.

Temel bilimler dersleri şunlardır:

  • Anatomi
  • Biyokimya
  • Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji
  • Mikrobiyoloji
  • Farmakoloji
  • Patoloji

Tıp derslerinin tamamından soru geliyor aslında. Genetik dersinden gelen sorular Patoloji ve Fizyoloji dersleri içerisinde yer almaktadır. Parazitoloji soruları Mikrobiyoloji dersi içerisinde gelmektedir.

Temel bilimler derslerinde çeşitli sayılarda sorular gelmektedir. Her bir dersten sorulan soru sayısı ve soruların yüzdesi şu şekildedir:

Temel Tıp DersleriSorulan Soru SayısıSoruların Yüzdesi
Anatomi14%13
Fizyoloji – Embriyoloji – Histoloji18%15
Biyokimya22%18
Mikrobiyoloji22%18
Patoloji22%18
Farmakoloji22%18

Temel bilimler dersleri arasında en az soru Anatomi dersinden sorulmaktadır. Fizyolojiden 10, Histoloji ve Embriyoloji derslerinden toplamda 8 soru soruluyor.

Patoloji ve Farmakoloji derslerinden 22 soru soruluyor. Bu derslerden öğrenilen bilgilerle başka derslerin de soruları çözülebiliyor, bu sayede etki ettiği soru sayısı 40’a yaklaşıyor.

Klinik Bilimler Testi | Hangi Ders Kaç Soru?

Klinik bilimler testinde sorulan sorular Tıp eğitiminin son 3 yıllık kısmından sorulmaktadır. Temel bilimler derslerinin etkisinde sorulan soruların sayısı da fazladır.

Klinik bilimler testi 5 ders altında incelenebilir. Bu derslerden biri olan küçük stajlar, içeriğinde 20’ye yakın stajı barındırmaktadır.

Klinik bilimler dersleri şunlardır:

  • Dahiliye
  • Pediatri
  • Genel Cerrahi
  • Kadın Doğum ve Hastalıkları
  • Küçük Stajlar

Klinik bilimler dersleri, Tıp Fakültesinin dördüncü ve beşinci sınıfındaki stajları kapsıyor. Ancak temel bilimler derslerinin içeriğiyle sorulan sorular da mevcuttur.

Klinik bilimler derslerinde çeşitli sayılarda sorular gelmektedir. Her bir dersten sorulan soru sayısı ve soruların yüzdesi şu şekildedir:

Klinik Tıp DersleriSorulan Soru SayısıSoruların Yüzdesi
Dahiliye30%25
Pediatri30%25
Cerrahi25%21
Kadın Doğum ve Hastalıkları12%10
Küçük Stajlar23%19

Klinik bilimler testinde en az soru Kadın doğum ve hastalıkları dersinden geliyor. En fazla soru ise dahiliye ve pediatri derslerinden soruluyor.

TUS Soru Sayısı Hakkında Son Sözler

Tıpta Uzmanlık Sınavında toplamda 240 soru soruluyor. Soruların 120 tanesi temel bilimlerden, 120 tanesi klinik bilimlerden gelmektedir.

Temel ve klinik bilim derslerinden gelen soru sayısı sınavdan sınava değişebilmektedir. Net olarak hangi dersten kaç soru geleceği bilinmese de, ortalama sayıları yazının hemen üst bölümünde bulabilirsiniz.

TUS stratejinizi belirlerken derslere ve konulara göre soru dağılımını iyi ayarlamalısınız. TUS Soru Dağılımı adlı yazımda, derslere ve konulara göre soru dağılımlarını bulabilirsiniz.

Tıpta Uzmanlık Sınavı kategorisinde pek çok bilgiyi bulabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir