TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) Kimler Girebilir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz bir yazı serisi oluşturmaktayım. Bu yazı serisi için önemli sayılabilecek bir konuya değineceğim. TUS’a kimler girebilir?

Sadece Doktorlar değil farklı alanlardan adayların da Tıpta Uzmanlık Sınavına girebildiği bilinmektedir. TUS hakkında detaylı bilgiler ve sınava kimler girebilir sorusunun kapsamlı cevabı bu yazıda.

tipta-uzmanlik-sinavina-tus-kimler-girebilir-doktor-intern-doktor-biyolog-kimya-veteriner-eczaci.jpg

Tıpta Uzmanlı Sınavı (TUS) Nedir?

Tıpta Uzmanlı Sınavı hakkında daha önce detaylı bir yazı hazırlamıştım, şuradan okuyabilirsiniz. Bu yazıya kaynaklık oluşturabilmesi için burada da kısaca yanıt vereceğim.

Tıpta Uzmanlık Sınavı, 1987 yılından beridir uygulanan bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Temel bilimler ve klinik bilimler olmak üzere iki oturumda yapılmaktadır.

Her bir oturumda 120 adet soru sorulmaktadır. Sorular çoktan seçmelidir ve 4 yanlış bir doğruyu eksiltmektedir. Bu sınav Ankara, İstanbul ve İzmir‘de uygulanmaktadır.

TUS, Doktorların uzmanlık sınavı olarak bilinmektedir. Tıp Fakültesini bitirdikten sonra girilen uzmanlı sınavı olarak tanınmaktadır. “Nasıl Uzman Doktor olunur?” adlı yazım bu konuda detaylı bilgiler içermektedir.

TUS’a Kimler Girebilir?

Tıpta Uzmanlık Sınavına giren en büyük kitle Doktorlardır. Tıp Fakültesinde iken, Tıp Fakültesini hemen bitirmişken, Tıp mezuniyetinin üzerinden yıllar geçmişken bile TUS’a girebilirler.

Bu sınav, Tıp bölümü mezunlarının girdiği ve tercih verebildiği bir sınavdır. Tıp bölümü mezunu bütün Hekimlerin uzmanlık sınavına girme hakkı vardır.

Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilecek diğer bir grup da Tıp Fakültesi öğrencileridir. Özellikle İntern Doktorlar olmak üzere diğer Tıp Fakültesi öğrencileri de sınava girebilmektedir.

Ancak şöyle bir ekleme yapmak gerekiyor. Bu öğrenciler sınava girebilmekte ancak tercih verememektedir. TUS sonucunda tercih verebilme hakkı sadece fakülteyi bitirdikten sonra kazanılmaktadır.

Buraya bir bilgi eklemek iyi olacaktır. Son yıllarda yapılan uzmanlık sınavlarında İntern Doktorların oldukça başarılı olduğu görülmektedir. Hatta 2017 Nisan ve 2018 Şubat sınavında bir İntern Doktor TUS birincisi olmuştur.

İlk 100 içinde bu sınavlarda 10 kişi kadar İntern Hekimin olduğu görülmektedir. “Tıpta Uzmanlık Sınavına kaç aday giriyor?” adlı yazıma da bakmalısınız.

TUS’a Girebilen Tıp Dışı Branşlar

Tıpta Uzmanlık Sınavına, Tıp dışı bazı meslek mensuplarının da girebildiği bilinmektedir. “2527 sayılı kanun kapsamına göre eczacı, biyolog, tıbbi biyolog, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitimine devam ediyor olmak” şeklinde bir ifade de TUS kapsamında yer almaktadır.

Buradan anladığımız şu; veterinerlik, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları da TUS’a girebilmektedir.

Bahsettiğim bu meslek grupları TUS’da sadece temel bilimler sınavına girebilmektedir. (Klinik bilimler sınavına sadece Tıp bölümü mezunları girmektedir.)

Tıp dışı meslek grupları, temel bilimler puanlarına göre açılan temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilmektedir. Ancak bu kadroların sayısı çok azdır.

Kısaca özetleyecek olursam; TUS’a Tıp bölümü mezunları ve Tıp Fakültesi öğrencileri girebilmektedir. Ancak yerleştirme işlemi sadece Tıp bölümünden mezun olduktan sonra yapılmaktadır.

TUS’a girebilen ikinci kısım ise eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerledir. Ancak sadece temel bilimler sınavına girebilmekte ve açılan az sayıda temel bilim kontenjanını tercih edebilmektedirler.

Bu yazı umarım aklınızdaki soruya yanıt olmuştur. Tıpta Uzmanlık Sınavı kategorisinde yer alan diğer yazılar da aklınızdaki pek çok soruya yanıt olabilir. Bakmanızda fayda olacaktır.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

8 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Benzer konuda birkaç mail almıştım. 2012 yılında yayınlanan bir ÖSYM metninde biyologlar yer alıyordu. Sonrasındaki dönemler ile ilgili net bir bilgiye ulaşamadım. Bu nedenle kesin bir yanıt veremeyeceğim.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      ÖSYM kılavuzları sürekli olarak değişkenlik gösterse de, bu yazıyı hazırladığım dönemde kontrol ettiğim kılavuzlara göre kimyagerler ve biyologlar TUS’a girebiliyorlardı. Daha detaylı bilgi için her TUS’dan önce açıklanan kılavuzları inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir