STS Tıp Doktorluğu Sınavı Nedir? Yılda Kaç Defa Yapılır?

STS Tıp Doktorluğu sınavı, yurt dışında Tıp eğitimi alan öğrencilerin Türkiye’de mesleklerini icra edebilmeleri için girdikleri denklik sınavıdır. Bu sınavın tam adı; Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı‘dır.

STS Tıp Doktorluğu sınavı veya Tıp Doktorluğu için seviye tespit sınavı olarak bilinmektedir. Bu yazıda STS Tıp Doktorluğu sınavının ne olduğunu, yılda kaç kez yapıldığını, hangi derslerden sorular sorulduğunu ve geçme notunun kaç olduğunu öğrenebileceksiniz.

STS Tıp Doktorluğu Sınavı Nedir? STS yılda kaç defa yapılır? Kaç soru sorulur?

STS Tıp Doktorluğu Sınavı Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin bazıları üniversite eğitimlerini yurtdışında tamamlamaktadır. Bu öğrencilerden bazıları yurtdışında Tıp eğitimi almaktadırlar ve mezuniyetlerinden sonra ülkemizde görev yapmak istemektedirler.

Bu öğrenciler ülkemizdeki Tıp mezunları gibi direk olarak atanıp göreve başlayamazlar. Öncelikle bazı yeterlilikleri sağlamaları gerekmektedir. Bu yeterlilikleri sağladıktan sonra Sağlık Bakanlığındaki ilgili komisyonlara başvuru yaparak atanabilmektedirler.

STS Tıp Doktorluğu sınavı, yurtdışında Tıp eğitimi alan öğrencilerin ülkemizde görev yapmaları için girdikleri denklik sınavıdır. Bu sınavdan başarılı olarak ayrılan adaylar diplomalarının denklik işlemlerini başlatabilirler.

Yurtdışında Tıp eğitimi almış kişiler, aldıkları eğitimin ülkemizdeki eğitim ile eşdeğer olduğunu bu sınav ile kanıtlamaya çalışırlar. Yurtdışında Tıp diploması alan kişilerin yeterlilikleri bu sınav ile ölçülmüş olur.

STS Tıp Doktorluğu Sınavı Yılda Kaç Defa Yapılır?

Yurtdışında Tıp eğitimi almış adayların ülkemizdeki denklik işlemlerini başlatmaları için girdikleri STS Tıp Doktorluğu sınavı yılda 2 kez yapılmaktadır.

Tıp alanında seviye tespit sınavı, TUS ile aynı günde yapılmaktadır. Yılda 2 defa, ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılmaktadır. Başvuru tarihi, sınav tarihi, sınavın açıklanma tarihi tamamıyla Tıpta Uzmanlık Sınavı ile aynı günlerdedir.

ÖSYM tarafından yapılan bu sınav son yıllarda genellikle şubat ve ağustos aylarında uygulanmaktadır. Yıldan yıla bazen aylarda değişiklik olabilmektedir.

STS Tıp Doktorluğu Sınavı Kaç Sorudur?

STS Tıp Doktorluğu sınavı, içerik olarak Tıpta Uzmanlık Sınavına benzemektedir. Benzer konulardan, benzer sayıda soru sorulmaktadır. Seviye tespit sınavının soru düzeyi TUS’a göre daha düşüktür.

Denklik sınavında temel bilimlerden ve klinik bilimlerden sorular sorulmaktadır. Sabah ve öğlenden sonra olmak üzere iki oturumda uygulanan bu sınavda toplamda 240 soru sorulmaktadır.

Sabah oturumunda temel bilimleden 120 soru sorulmaktadır. Öğleden sonraki oturumda klinik bilimlerden 120 soru sorulmaktadır. Her bir oturum için 150 dakika süre verilmektedir.

STS Tıp Doktorluğu Sınavında Hangi Derslerden Soru Sorulur?

Yazının önceki bölümlerinde bu sınavın TUS‘a benzediğinden bahsettim. Sorulan soru sayısı gibi, soruların sorulduğu dersler de benzerlik gösterilmektedir.

Temel bilimlerden soru sorulan dersler şunlardır:

  • Anatomi
  • Histoloji ve Embriyoloji
  • Fizyoloji
  • Tıbbi Biyokimya
  • Tıbbi Mikrobiyoloji
  • Tıbbi Patoloji
  • Tıbbi Farmakoloji

Klinik bilimlerden soru sorulan dersler şunlardır:

  • Dâhiliye Grubu
  • Pediatri
  • Cerrahi Grubu
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum

STS Tıp Doktorluğu Sınavından Geçer Not Almak

Temel bilimlerden ve klinik bilimlerden 120’şer soru sorulmaktadır. Temel bilimler ve klinik bilimler sınavı ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bu sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

Sabah ve öğleden sonraki oturumlardan 100 üzerinden en az 40 puan almak gerekmektedir. Temel bilimleri ve klinik bilimleri ayrı ayrı geçerek STS Tıp Doktorluğu sınavından geçerlilik alabilirsiniz.

Bir oturumdan geçip diğer oturumdan kalırsanız, sonraki sınavda sadece kaldığınız oturumun sınavına girerek geçer not almaya çalışacaksınız. Her iki oturumdan da kalırsanız, sonraki sınavlarda her iki oturumdan da geçerlik almaya çalışacaksınız.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

16 Comments

  1. M.Y Yorum Ekle

    STS sınavı TUS sorularıyla aynı sorulardır ve yanlış doğruyu götürür. TUS sınavından farkı yoktur sadece geçme notu 40. (düzeltmek istedim bu konuyu).

  2. Sedat Yorum Ekle

    Bu 2 sınavı geçince denklik veriliyormu yoksa ek olarak hacettepe gazi gibi üniversitelerde klinik sınav yapıldığını duyduk onlara da girmek gerekiyormu

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      STS’ye yönelik direk kitaplar bulamayabilirsiniz. STS, TUS ile birlikte yapılıyor. Direkt olarak TUS kitapları ile çalışmalısınız. Piyasada pek çok TUS kaynağı bulunuyor. Uygun olanları temin ederek çalışabilirsiniz.

  3. Murat Yorum Ekle

    Merhaba benim eşim Russia da Doktorluğu bitirdi kendisi dahiliyeci 1 sene de orda uzmanlık yaptı şimdi burda çalışması için ne belgeler lazım Tusa girmeden önce nerelerde kimlerin yanında eğitim ala bilir sınavı geçmesi için?

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      ÖSYM’nin sitesinde STS sınav kılavuzu bulunmaktadır. Bu kılavuzu indirip detaylı şekilde inceleyiniz. STS hakkında tüm detayları ÖSYM’nin STS kılavuzunda bulabilirsiniz.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      STS Tıp Doktorluğu sınavı, yurtdışında Tıp eğitimi alan Türk öğrencilerin ülkemizde görev yapmaları için girdikleri denklik sınavıdır. Yabancı doktorların ülkemizde görev yapabilmeleri için bakanlığa başvurmaları ve çalışma izni almaları gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir