Doktorların Uzmanlık Dalları/Branşları/Alanları Nelerdir?

Doktorların uzmanlık dalları ve branşları her dönemde merak edilmiştir. Bir hastane içerisine girdiğinizde, onlarca farklı bölüm ve dal görürsünüz. Tüm bu dallar Doktorların uzmanlık alanlarıdır. Sizlerin bildiği branşlar haricinde de birçok bölüm bulunmaktadır.

Yazının ilerleyen bölümlerinde uzmanlık bölümleri hakkında detaylı bilgiler bulabileceksiniz. Tıpta uzmanlık nedir, uzmanlık eğitimi kaç yıldır ve Doktorların uzmanlık dalları/branşları nelerdir gibi soruların cevabına geçelim.

doktorlarin-uzmanlik-dallari-branslari-nelerdir-hangi-uzmanliklar-var-doktor-bolumleri.jpg

Soru başlığına yanıt vermeden önce sizlere kısaca bazı bilgiler vereceğim. Bu sayede, hem konuyu daha iyi anlamış olabileceksiniz hem de uzmanlık hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Tıp Bölümünde Uzmanlık Nedir?

Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde, uzmanlık eğitimi yoktur. Tüm bölümlerin eğitimi alınır ve mezun olunur sonrasında. Mezun olunca alınan unvan Pratisyen Hekimdir. Pratisyen Hekimler herhangi bir dalda uzmanlaşmamış Doktorlardır.

Tıp Fakültesi bittikten sonra girilen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile uzmanlık eğitiminin önü açılır. Bu sınavdan başarı ile ayrılan Hekimler, çeşitli yerlerde, çeşitli uzmanlıklar tercih edebilmekte ve eğitimlerine başlamaktadırlar.

Uzmanlık için, Tıp Fakültesinden ayrı olarak tekrar eğitim almanız gerekmektedir. Yerleştiğiniz uzmanlık bölümünde önceden belirlenmiş süre kadar eğitim alırsınız. Bu süre tamamlandığında, artık bir Uzman Doktor olursunuz.

Uzmanlık Eğitimi Kaç Yıldır?

Bu soruya cevap olması için daha önce kapsalı bir yazı yazmıştım. Doktorların uzmanlık dalları ve eğitim süreleri adlı yazıma bakabilirsiniz.

Burada da kısaca cevap vereyim. Tıp bölümünde uzmanlık süresi değişkenlik göstermektedir. En kısa süreli uzmanlık süresi 3 yıldır. Aile Hekimliği uzmanlığı bu süreye örnektir. En uzun süreli uzmanlık süresi ise 6 yıldır. Beyin Cerrahisi uzmanlığı bu süreye örnektir.

Genel hatlarıyla uzmanlık süresi 4 veya 5 yıldır. Dahili bölümlerin çoğu 4 yıl uzmanlık süresine sahipken, cerrahi bölümlerin çoğu 5 yıl uzmanlık süresine sahiptir.

Doktorların Uzmanlık Dalları/Branşları/Bölümleri Nelerdir?

Tıp bölümünde birçok uzmanlık bölümü bulunmaktadır. Aşağıdaki listeye baktığınızda, Tıp bölümünün aslında devasa bir bölüm olduğunu fark edeceksiniz. Aşağıdaki listede, tüm uzmanlık dalları yer almaktadır.

 1.  İç Hastalıkları

 2.  Kardiyoloji

 3.  Göğüs Hastalıkları

 4.  Enfeksiyon Hastalıkları

 5.  Nöroloji

 6.  Psikiyatri

 7.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

 8.  Çocuk Psikiyatrisi

 9.  Dermatoloji

 10.  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

 11.  Genel Cerrahi

 12.  Çocuk Cerrahisi

 13.  Göğüs Cerrahisi

 14.  Kalp ve Damar Cerrahisi

 15.  Beyin ve Sinir Cerrahisi

 16.  Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

 17.  Ortopedi ve Travmatoloji

 18.  Üroloji

 19.  Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları

 20.  Göz Hastalıkları

 21.  Kadın Hastalıkları ve Doğum

 22.  Anesteziyoloji ve Reanimasyon

 23.  Radyasyon Onkolojisi

 24.  Radyoloji

 25.  Nükleer Tıp

 26.  Tıbbi Patoloji

 27.  Tıbbi Genetik

 28.  Tıbbi Biyokimya

 29.  Tıbbi Mikrobiyoloji

 30.  Tıbbi Farmakoloji

 31.  Spor Hekimliği

 32.  Askeri Sahra Hekimliği

 33.  Hava ve Uzay Hekimliği

 34.  Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp

 35.  Acil Tıp

 36.  Adli Tıp

 37.  Halk Sağlığı

 38.  Fizyoloji

 39.  Aile Hekimliği

 40.  Anatomi

 41.  Embriyoloji ve Histoloji

 42.  Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji

Yukarıda gördüğünüz üzere tam 42 adet uzmanlık bölümü bulunmaktadır. Doktor branşları bunlardır. Bunların yanında birçok bölüme ait yandallar da bulunmaktadır.

Doktor olmak ile alakalı olarak yazdığım şu yazılar da sizlere yardımcı olabilir;  Nasıl uzman doktor olunur, ne zaman bölüm/branş seçimi yapılır, nasıl cerrah olunur gibi birçok sorunun yanıtını blogumda bulabilirsiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

One Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir