İntern Doktorlar Maaş Alıyor Mu? İntörn Doktor Maaşı Ne Kadar?

Tıp Fakültesi öğrencilerinin maaş alıp almaması, oldukça merak edilen konulardan biridir. Hatta öyle ki, günde binlerce kez okunan blogumun en çok okunan yazısı Tıp Fakültesi öğrencileri maaş alıyor mu? adlı yazımdır. Bu yazı da ise İntern Doktor maaşı (intörn maaşı) hakkında bilgiler paylaşacağım.

Yazı içerisinde İntern Doktorların kim olduğundan, maaş alıp almadıklarından ve alıyorlarsa ne kadar maaş aldıklarından bahsedeceğim. Giriş faslını çok uzatmadan yazımıza geçelim.

intern-doktor-maasi-intern-doktorlar-maas-aliyor-mu

İntern Doktor Nedir?

Tıp Fakültesi eğitimi 6 yıllık bir eğitimdir. Bu uzun süre içinde birbirinden farklı süreçler bulunmaktadır. Temel eğitim, staj eğitimleri ve son olarak İnternlik.

İntern Doktorlar, Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencileridir. Tıp eğitiminin son yılında olan öğrencilerdir. Normal öğrencilikten çok daha farklı bir eğitim yılındadırlar.

İntern Doktor kelimesi “ön Hekim” manasına gelmektedir. Doktorluktan hemen önceki yılda alınan eğitimi ifade etmektedir. Günlük kullanımda daha çok intörn olarak bilinir.

İntern Doktorlar, Tıp eğitimlerinin son yılında hastane içerisinde çalışırlar. Bir Doktor gibidirler. Nöbet tutarlar, hasta bakarlar, ameliyatlara yardımcı olurlar vs.

Bir Doktordan beklenen tüm işleri öğrenmeleri istenir. Bu işleri yanlarında hocaları ve asistanları varken yaparlar. Bir yıl boyunca Doktorluğa ait tüm pratikleri öğrenmeye çalışırlar.

İntern Doktor ile Stajyer Doktor birbirinden farklı unvanlardır. Daha fazla bilgi için İntern Doktor nedir? Kimlere denir? ve Stajyer Doktor nedir? Kimlere denir? adlı yazılarıma bakabilirsiniz.

İntern Doktorlar Maaş Alıyor Mu?

Tıp Fakültesi öğrencileri maaş alıyor mu şeklinde bir sorunuz varsa kısaca cevap vereyim. Tıp Fakültesi öğrencileri eğitimleri döneminde maaş almaz.

Peki bu kadar konuşulan maaş meselesi ne?

Tıp Fakültelerinin son sınıfından bulunan İntern Doktorlara her ay küçük bir ödeme yapılır. Bu ödemeye maaş denmesi haksızlık olur. Ülkemizdeki Tıp Fakültelerinde çok büyük iş açığı bulunuyor ve İnternler bu iş açığı için kullanılıyor.

Bazı Tıp Fakültelerinde İntern Doktorlar çok fazla çalıştırılıyor. Öğrenci oldukları gözardı edilerek, küçük bir ücret ödenen işçi gibi muamele ediliyor.

İntern Doktor maaşı hakkında söylenecek çok söz olsa da, yazının ana konusu olan İntern Doktorların ne kadar maaş aldığı kısma geçelim.

İntern Doktor Maaşı Ne Kadar? | İntörn Maaşı Hesaplaması

2012 yılında çıkan 2547 sayılı kanunun ek 29. maddesine göre “Üniversitelerin Tıp Fakültelerinin beşinci yılını tamamlayıp altıncı yıla geçen öğrencilerine, İntern eğitimi döneminde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında ilgili kurumların bütçesinden oniki ay süreyle 4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenir.

Yukarıdaki kanun maddesi ile beraber 15 Eylül 2012’den beridir İntern Doktorlara üniversitelerin bütçesinden ödeme yapılmaktadır. Yapılacak ödeme gösterge rakamı ve o yılın memur aylık katsayısı çarpımı ile belirlenmektedir.

Örnek olarak 2017 yılı içerisindeki gösterge rakamı 4702 ile memur aylık katsayısı olan 0,102706 ile hesaplama yapalım.

4702 * 0,102706 = 483 TL

Tabi bu belirlenen 483 TL’den binde 7,59’luk damga vergisi ve Tıp Fakültelerinin kendi kesintileri de uygulanarak ödeme yapılmaktadır. Yıldan yıla ve fakülteden fakülteye ödenen para miktarı değişmektedir.

2017 – 2018 eğitim yılında İntern Hekimlik yaptığım dönemde; ilk altı ayda 443 TL, sonraki altı ayda 468 TL aylık ödeme yapıldı bana. Normalde o dönemde almam gereken ücrete göre arada bir miktar fark var, bu fark hangi tür kesintiler için yapıldı bilmiyorum.

İntern Doktor Maaşı – 2019

Hemen yukarıdaki verileri kullanarak 2019 yılında İntern (intörn) Doktorların alacağı ücreti hesaplayabiliriz. Verilerin net olmayacağını söyleyeyim öncelikle.

2019 yılında gösterge rakamını bulamadım. 2017 yılında kullanılan 4702’yi kullanacağım. 2019 yılında memur aylık katsayısı 0,11794’dür.

4702 * 0,11794 = 554.55388 TL

Muhtemelen bu tutarın bir miktar daha üstündedir. Daha net bir hesaplama bulabilirsem yazıyı güncelleyerek ekleyeceğim.

Bu yazıyı hem İntern Doktorlar hem de İntern Doktor maaşını merak eden kullanıcılar için hazırladım. Umarım aklınızdaki sorulara yanıt bulabildiniz bu yazı vasıtasıyla. Merak ettiğiniz benzer sorular için blogumun içerisinde dolaşmayı ihmal etmeyiniz.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir